Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lucskos káposzta 5.

Lucskos káposzta 5.
Lucskos káposzta 5.
120 perc / előkészület: 30 perc sütés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Valójában OZ székely keresztanyja a recept átadója. Számomra nagy élmény volt a bogrács-lucskos elkészítése, mert felénk, Zalában - bár ismerjük a lucskos káposztát - nem egészen így készítjük. A lágy kenyér és a zamatos balatoni olaszrizling teljessé tette az idilli összképet.

hozzávalók / 4 adag

  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 2 fej hagyma
  • 50 dkg sertéstarja
  • 1 kg fehér káposzta
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 2 tk borsikafű (csombor)
  • 1 tk szárított kapor
  • 1 tk őrölt bors
  • 2.5 dl tejföl
  • 1 ek liszt

ajánlat

Megjegyzés: A húsnál megadott főzési idő csak tájékoztató jellegű, mivel nagyban függ a hús minőségétől. Ezért mindenképpen ellenőrizzük le, hogy megpuhult-e már, mielőtt beletennénk a káposztát! Ha nem, főzzünk nyugodtan tovább!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szalonnát és a hagymát apró kockára vágjuk. A húst felkockázzuk, kicsit apróbb darabokra, mint a pörkölthöz.
  2. A káposztát megpucoljuk, a torzsáját kivágjuk, majd nagyobb kockára vágjuk.
  3. A szalonnát a bográcsban kisütjük, a zsírján megpirítjuk a hagymát; rádobjuk a húst, sózzuk, és az apróra vágott fokhagymát is hozzátesszük. Kevergetve fehéredésig főzzük, közben kis levet fog ereszteni. A csombort, a borsot és a kaprot is beletesszük.
  4. Fél órán át főzzük, és figyelünk arra, hogy a levét ne fője el, vízzel pótoljuk az elpárolgott mennyiséget. Fél óra´után belekeverjük a káposztát, és annyi vizet öntünk hozzá, hogy éppen ellepje. Lassú forralással puhára főzzük körülbelül egy óra alatt.
  5. Amikor minden puha, csomómentesre keverjük a tejfölt a liszttel, és ezzel a habarással sűrítjük az ételt.


 

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 12 514
elküldve: 1
receptkönyvben: 85
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
958 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

székelykáposzta, szalonnás-káposztás egytálétel

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Buza Sándor
Buza Sándor Wed, 2011-07-06 12:39

Szia, Balulajka! Igen, annak ellenére, hogy elég nagy darabokba raktuk a bográcsba. üdv. bs