Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Édesburgonyás-tárkonyos libaaprólékleves

Édesburgonyás-tárkonyos libaaprólékleves
Édesburgonyás-tárkonyos libaaprólékleves
75 perc / előkészület: 15 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az úgy volt, hogy jóuram hazaért aikidoról. Fáradt volt és szomjas. És nagyon meleg volt aznap. Becuccolta a sportáskát, a kardot, lerogyott a székbe, és elmélázott. Gondolta, berak egy sört a mélyhűtőbe.
Na már most, a sör mélyhűtős alapszabálya az, hogy ne felejtsd benn. Mondom, ne felejtsd benn. Benn felejtette. Mélyhűtőrámolás következett - avagy az édesburgonyás-tárkonyos libaleveles történe a citromos-zöldborsos túrógaluskával.

4 nappal később benyúltam a mélyhűtőbe. Még szerencse, hogy nyitott szemmel tettem. Ott lapult a sörösüveg szétrobbanva a dobozok és zacskók között. Mindennek sörszaga volt. Ez még hagyján. A nagyobbik gondot az üvegszilánkok okozták, 2 teljes zacskó ribizli végezte alávaló módon a kukában, mert a szétrobbant üvegszilánkok felszántották a zacskót, és ellepték a szemeket. Gondoltam, leáztatom, de nem reszkíroztam, a ribizliszezon úgyis mindjárt a nyakunkon.

Biztonságban túlélte a dolgot a zöldborsó és a bedobozolt libaaprólék. És ha már hűtőt rámoltam, és amúgy sem volt ötletem ebédre, kihalásztam a libás dobozt a sör martalékából, meg egy csomag túrót is mellécsaptam. Majd lesz valahogy. Lett. A kamrapolcon árválkodó édesborgonya gumó is előkerült - hálás egy cucc. Azt hiszem, kb. 1 hónapja vettem, ez az egy darab maradt, de most is pontosan ugyanolyan jó volt.
Hát, így indult útjára a leves 2 szottyadt gombával karöltve. Mondjuk, hogy nem savasít annyira...


hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hagymát aprítsuk, vajon, olajon pirítsuk meg. Szórjuk rá az aprólékot, a fűszereket, és öntsük fel vízzel, tegyük bele a répát, gombát. Fedő alatt kis lángon főzzük legalább egy fél órát, de én 1 órán át takarítottam.
  2. Kb. 45 perc után tegyük bele a felkockázott édesburgonyát, majd újabb 15 perc után a zöldborsót.
  3. Ha az édesburgonya már puhul, készítsük a tejfölös habarást (én jobban szeretem tejföllel, mint tejszínnel, de tejszínnel is mehet), és sűrítsük be a levest. Aki nem tudja, hogy habarjon, keverje össze a lisztet a tejföllel csomómentesre, majd adagoljon ebbe a forró levesből folyamatosan, és keverje el. Ezt egészen addig ismételje apránként, amíg a tejfölös cucc már szinte forró a tálkában ekkor lassan csurgassa bele a fazékba, de már ne rotyogtassa, csak épp gyöngyözzön.
  4. Ekkor tehetünk bele nokedlit, galuskát vagy bármilyen levesbetétet, amit szeretnénk.
  5. Aprított petrezselyemmel és gálánsan szeletelt citrommal tálaljuk, aki akar, facsarjon.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 14 724
elküldve: 7
receptkönyvben: 259
elkészítve: 10/12
Facebookon megjelent: -

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
nehézség: közepes
kategória: levesek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
alkalom: Márton-nap, vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

libaleved túrógaluskával, tárkonyos libaleves édesburgonyával

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nyamóka
nyamóka / nyamóka Fri, 2011-05-20 19:06

Gyönyörű! Már tudom is, mi lesz a következő adag libaaprólékból a szokásos rizses husi helyett. Édesburgonyám ugyan nekem sincs, van viszont sütőtököm, de azt hiszem anélkül is nagyon kerek az egész. És tényleg az a galuska! Hát megkóstolom, az biztos! :-) Puszi: Éva

durcs
Durcsó / durcs Fri, 2011-05-20 12:48

Eszter, a tányér tényleg gyönyörű és a leve irtó jól hangzik, csak én nem szeretem se az édesburgonyát, se a sütőtököt :) De látom, már írtad, hogy kihagyható, úgyhogy semmi akadálya, hogy otthon majd toljak egy kis libaaprólék, a túrógaluskáról nem is beszélve, nyamm :) Puszi, B

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Thu, 2011-05-19 14:36

Bár a háttértörténet elég bosszantó lehetett, az eredmény nagyon guszta lett. Sajnos nálunk 800 Ft az édesborgonya darabja, ezért 1000 éve kacérkodom vele. Azt hiszem, nekem nagyon bejönne, mert a normál kruplit is akkor szeretem a legjobban, ha kissé megcsípte a fagy (és még nem fekete). A tányérodat pedig továbbra is irigylem. :-) Puszi: Gabi

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2011-05-19 15:51

Az édesburgonyát akár ki is lehet hagyni. Vagy szezonban mehet a sütőtök helyette, pont olyan. De tényleg. Én is csak azért raktam bele, mert volt itthon. Persze nálunk nem ilyen drága...
Köszi! Puszi!

849
libahús 1.5 kg
édesburgonya 50 dkg
sárgarépa 1 közepes db
zöldborsó 15 dkg
gomba 2 nagy db
vöröshagyma 2 közepes db
lestyán 2 teáskanál
rozmaring 2 tk
tárkony 3 tk
babérlevél 2 db
szegfűbors 5 g
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
tejföl 150 g
finomliszt 2 púpozott ek
víz 3 l