Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sertés eszencia leves

Sertés eszencia leves
Sertés eszencia leves
80 perc / előkészület: 5 perc főzés: 75 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mikor kész lett a húsleves, gondoltam jól beforralom, mert anno étteremben ettem fácán eszenciát, és nagyon ízlett. Sertéshússal is kitűnő lett.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Mivel ez egy rendkívül koncentrált leves, mind ízeiben, mind színeiben, illataiban, ezért egy menübe beillesztve, 1-2 dl-t számoljuk fejenként. Főzhetünk hozzá tésztát, tojáskocsonyát, palacsinta csíkokat stb., de önmagában is rendkívül ízletes és érdekes élmény.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hagymát félbevágjuk, és erős lángon egy száraz serpenyőben lepirítjuk. Így járunk el a húsokkal is.
  2. A zöldségeket alaposan megtisztítjuk, és hámozás nélkül odarakjuk főni. (A vöröshagyma pirultságától és a barnás héjától mélyebb színű lesz a levesünk.) A húsokat is belerakjuk a vízbe.
  3. Erősen forralva főzzük 15-20 percig, majd közepes lángon tovább rotyogtatjuk fedő nélkül.
  4. A két liter vízből nagyjából 5 decire törekszünk, persze lehet nagyobb mennyiségben is készíteni. Ha a húsok és a zöldségek megpuhultak kiszedjük a léből, gézen átszűrjük a levest, figyelmesen lezsírozzuk egy konyharuha, törlőpapír vagy kanál segítségével, majd csészékben, kis adagban tálaljuk hússal és zöldséggel körítve ezt az erős, tömény levest.
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 244
elküldve: 0
receptkönyvben: 24
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Norbi06

Mióta szakács: 2012.03.22.
121 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: 90 napos diéta - fehérjenap
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

húsleves, sertés esszencia, erőleves

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bendin
bendin Wed, 2014-08-06 18:07

Profi leírás, de nem esszencia, hanem eszencia helyesen. :)

szilumilu
szilumilu Sun, 2013-06-02 15:55

Igazán sajnálom, és távol álljon tőlem hogy a recept gazdáját megsértsem, de ennek semmi köze az esszencia leveshez. Az esszencia leves a 24 órán keresztül tartó főzéstől lesz esszencia leves, amikor is már majdnem sötétbarna színe lesz a levesnek, és töményen, hitetlen gazdagon ízorgiában lesz részünk. Egy nagyon nívós Villányi pincészet lovagtermében ettem életemben először ilyet, és főztem is már. 24 órán keresztül kell főzni zöldségfélékkel együtt, a gáz legkisebb és legminimumabb lángján, lemezzel a fazék alatt. A vizet, esetleg sót pótoljuk alatta. Nem zuboghat, nem forrhat, éppen hogy csak "forrón" tartjuk. És igen, 24 órán át kell főzni. Lehet mellette aludni, de azért fel kell kelni ránézni. És ezt nem igen készítjük sertéshúsból. Ezt leginkább marhahúsból készítik, de hallottam már fácánból is.

Norbi06
Norbi06 / Norbi06 Wed, 2013-06-12 11:51

Nem sértesz meg senkit :-)
Ez a türelmetlen verzió, azoknak akik éjjel aludnának inkább. Örülök, hogy most már hallottad sertéshúsból is készülni.
Üdv, Norbi

apababa
apababa Wed, 2012-09-19 15:45

A kérdésem az lenne: mi az oka a nagy lángon történő főzésnek? Nem lesz lúgos a lé? Vagy eppen ez a cél? Gondolom annak is van valami következménye hogy nem pucoljuk meg a répákat. Mi?

Norbi06
Norbi06 / Norbi06 Wed, 2012-09-19 17:07

Nem tudom hogy lúgos lesz-e, nem mértem ph-t. :-)
A lényege, hogy minél gyorsabban, alaposan beforrjon, elpárologjon belőle a folyadék és a leves zavarosságát részben okozó anyagok. Kicsapódnak a fehérjék és ezeket könnyen össze lehet fogatni kevés tojásfehérjével, vagy más módon leszűrni -> így lesz kristálytiszta a lé. Persze igény szerint elhagyható folyamatok ezek...

A zöldségeket amikor tehetem nem hámozom meg, mert így sokkal egészségesebbek, szebb színt adnak a levesnek, vagy más ételnek. De belebeszélhetjük azt is, hogy így a rusztikus. A lényeg, hogy gondosan át kell mosni akár sikálni.

Üdv.: Norbi

304
zöldségkeverék 60 dkg
sertéshús 50 dkg
víz 2 l
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
víz 2 l