Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csőben sült húsos palacsintabatyu

Csőben sült húsos palacsintabatyu
Csőben sült húsos palacsintabatyu
100 perc / előkészület: 60 perc főzés: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Életem párja, akit kedves feleségemnek is nevezek, a hónap elején töltötte be a XX. életévét. Nem mondom meg, hogy hanyadikat, de a számjegyeket összeadva már túllépjük az új BTK.-ban meghatározott büntethetőség alsó korhatárát. Családban már idejében megünnepeltük e jeles napot, de néhány barátnő még kimaradt. Nagyon szeretek főzni, ezért elvállaltam az ünnepi menüt, ami az alábbi volt:

Mézes - mentás hideg almaleves  A la Gerzso (Zsóka néni) Köszönöm a receptet!

Bolognai raguval töltött palacsintabatyu csőben sütve

Házi szilvalekvárral töltött leveles tészta

A levest előző nap elkészítettem, leveles tészta volt a fagyasztóban, lekvárt az elmúlt évben főztünk, tehát csak a főfogásra kellett koncentrálnom. Amit egy gyenge ujgyakorlatnak gondoltam, mivel már zsenge korom óta sütök palacsintát, a bolognai spagetti pedig a család egyik kedvence. Két dolgot viszont nem kalkuláltam be. Az egyik, hogy eleve nagyon meleg van. A sütőben a leveles tészta sül és én fölötte pedig a palacsintát sütöm a lángon. Úgy jártam, mint a nótában szereplő Vargáné asszony, akinek a káposztafőzés közben a kontya alá csapott a gőz. A másik, hogy nyeretlen kezdőként zöldhagyma zöldjével akartam a batyukat összekötni. Ez nem jött be. Eszembe jutott, hogy valahol láttam a snidlinges megoldást. Ezzel már sikerült. Köszönöm Gasztronauta az ötletet. A nehézségeket leszámítva minden jól sikerült. A főétel mellé friss kovászos uborkát kínáltunk. A gaz zöldhagymát a fehér részével együtt este felkarikáztam vékonyan és körözöttbe végezte a földi pályafutását.

hozzávalók / 6 adag

Bolognai raguhoz

Palacsintához

Besamel mártáshoz

ajánlat

Mindenkinek, aki szereti a finomat. Egy kicsit munkaigényes, de az eredmény megéri a fáradtságot.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A bolognai raguval kezdünk: A hagymákat megtisztítjuk, a vöröshagymát apróra felkockázzuk, a fokhagymát szétzúzzuk.
  2. Olajon a vöröshagymát üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a darált húst és addig pároljuk, ameddig levet nem ereszt.
  3. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a fűszereket, a darált pritaminpaprikát, és készre főzzük. Szükség esetén egy kevés vizet öntünk alá. Amikor megfőtt, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és óvatosan kevergetve még egyet rottyantunk rajta. Félretesszük hűlni.
  4. A palacsinta következik: A tojásokat feltörjük. Egy tálban összekeverjük az alapanyagokat, egy csipet sót teszünk bele és szódavízzel beállítjuk a megfelelő sűrűséget.
  5. Kisütjük a palacsintákat. Ez a mennyiség 12-15 db-ra elég.
  6. A kihűlt raguval egyenként megtöltjük a palacsintákat, batyut fomálunk és a hosszú snidlingszárral bekötjük a batyu száját. (1 púpozott ek ragu fér a batyuba.)
  7. A palacsintabatyukat az előre kivajazott és morzsázott tepsibe állítjuk egymás mellé.
  8. Besamel mártás: A tejet feltesszük forrni, addig apróra vágjuk a maradék snidlinget.
  9. A vajat felolvasztjuk, beletesszük a lisztet és jól elkeverjük, ahogy a rántást szoktuk. Beleöntjük a forró tejet, csomómentesen elkeverjük és felfőzzük.
  10. A mártást ráöntjük a tepsibe levő palacsintabatyukra. Megszórjuk snidlinggel és reszelt sajttal. Sütőben közepes lángon addig sütjük, ameddig a sajt egy kicsit pirulni kezd.


 

  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 454
elküldve: 1
receptkönyvben: 83
elkészítve: 6/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Zoli

Mióta szakács: 2012.02.17.
59 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
kategória: húsételek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
mikor: ebéd
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

Bolognai raguval töltött, csőben sült palacsinta

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2012-07-15 21:01

Nagyon guszta, köszönöm szépen, mesés lehet ízre-illatra a sok fincsi fűszertől.:-))
Jó, hogy van ilyen sokféle a kertemben.:-)
Ki szeretném próbálni ezt a csodás receptet.
Szép hetet kívánok!

Éva-Anyóca

pataygyz
Zoli / pataygyz Mon, 2012-07-16 08:54

Kedves Éva !
Köszönöm az elismerő szavaidat. A fűszerezésnél alapvetően a régi magyar fűszereket részesítem előnyben, mint a borsikafű, kakukkfű, lestyán, vagy tárkony. Egy köztudatunkba átment mediterrán ételnél viszont igyekszem az eredeti fűszerezést megtartani. Van egy kis fűszerkertecském amelyben javarészt évelő és nagyon szaporodó növények vannak, így a rokonságot már elláttam dugványokkal.
Jó sütés - főzést kívánok :
Zoli

bakfitty
bakfitty Sun, 2012-07-15 18:05

Kedves Zoli!
Ma találkoztam először a recepteddel, de elolvasása után megkerestelek és az összes receptedet elolvastam, nagy részét el is mentettem magamnak. Élmény olvasni a storykat! Nagyon tetszenek! És csodás dolgokat készítesz! Jó dolga van a feleségednek! :-) További sikeres kísérletezéseket kívánok, amiket ossz is meg velünk!

pataygyz
Zoli / pataygyz Mon, 2012-07-16 09:15

Kedves Bakfitty !
Köszönöm az elismerő szavaidat. A főzés az egyik hobbim. Van egypár és némelyik egymásnak teljesen ellentétes. Alapvetően műszaki vagyok, mérnök, de soha sem terveztem. Egész életemben emberekkel foglalkoztam termelés irányítóként. Mielőtt piedesztára emelném magam, természetesen nekem is, mint minden embernek van rengeteg hibám is. A feleségemmel a házasságunk kezdete óta mindig munkamegosztásban voltunk. Nem volt semmi sem alapvetően személyre osztva, ( kivéve a felmosást, mert azt a katonáskodás óta utálom ) ezért mindig az végezte el az aktuális dolgot, aki ráért. Ez nem az aranycsinálás receptje, de minden fiatal pár figyelmébe ajánlom, mert nálunk bevált.
A kísérletező kedv egész életem során elkísért sé remélem , hogy nem hagy el.
Zoli

653
pulyka felsőcomb 0.5 dkg
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 4 gerezd
sűrített paradicsom 4 ek
oregánó 1 kk
bazsalikom 1 tk
kakukkfű 1 tk
pritaminpaprika 1 kis db
bors 1 csipet
olívaolaj 1 ek
tojás 4 db
tej 4 dl
szódavíz 2 dl
finomliszt 35 dkg
napraforgó olaj 1 ek
vaj 5 dkg
finomliszt 5 dkg
tej 0.5 l
bors 1 csipet
szerecsendió 1 csipet
snidling 1 csokor
vaj 1 ek
zsemlemorzsa 1 g
sajt 25 dkg
1 csipet