r
Nosalty Logó

Bográcsos pörkölt marharagu - Mátyás módra

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Bográcsos pörkölt marharagu - Mátyás módra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
bográcsos
  • 9% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A pörkölthöz

A tálaláshoz

Összesen 1159 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A pörkölthöz

A tálaláshoz

Összesen 9265 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A pörkölthöz

A tálaláshoz

Összesen 111 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    78.7 g

Zsír

  • Összesen
    56.4 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    172 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1777.2 g
  • Cink
    24 mg
  • Szelén
    61 mg
  • Kálcium
    212 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    173 mg
  • Foszfor
    985 mg
  • Nátrium
    307 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    78.3 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    702.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    480 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    10 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    106 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    141 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    24 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    129 micro
  • Kolin:
    87 mg
  • Retinol - A vitamin:
    30 micro
  • α-karotin
    761 micro
  • β-karotin
    4713 micro
  • β-crypt
    621 micro
  • Likopin
    965 micro
  • Lut-zea
    2438 micro
Összesen 1159 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    630 g

Zsír

  • Összesen
    451.5 g
  • Telített zsírsav
    173 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    191 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    48 g
  • Koleszterin
    1378 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    14217.2 g
  • Cink
    192 mg
  • Szelén
    487 mg
  • Kálcium
    1698 mg
  • Vas
    105 mg
  • Magnézium
    1381 mg
  • Foszfor
    7879 mg
  • Nátrium
    2458 mg
  • Réz
    8 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    626.7 g
  • Cukor
    91 mg
  • Élelmi rost
    115 mg

VÍZ

  • Összesen
    5620.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3844 micro
  • B6 vitamin:
    23 mg
  • B12 Vitamin:
    84 micro
  • E vitamin:
    34 mg
  • C vitamin:
    850 mg
  • D vitamin:
    352 micro
  • K vitamin:
    1126 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    9 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    190 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1031 micro
  • Kolin:
    698 mg
  • Retinol - A vitamin:
    242 micro
  • α-karotin
    6091 micro
  • β-karotin
    37706 micro
  • β-crypt
    4968 micro
  • Likopin
    7721 micro
  • Lut-zea
    19504 micro
Összesen 9265 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.5 g

Zsír

  • Összesen
    5.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    169.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    94 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    66.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    46 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    72 micro
  • β-karotin
    449 micro
  • β-crypt
    59 micro
  • Likopin
    92 micro
  • Lut-zea
    232 micro
Összesen 111 Kcal

Hozzávalók

A pörkölthöz

A tálaláshoz

Elkészítés

A pörkölthöz

  1. Már a hentesnél direkt a bográcsba szánt húst keressük: ne legyen fiatal, de ne is legyen túl öreg húsunk hozzá.
  2. A jó vásár örömével aztán szépen letisztogatjuk MINDEN hártyától és a nagyobb inaktól is. Egészen kevés és kisméretű inat hagyunk csak benne, éppenhogy egy kevés kollagén kifőjön belőle és szép sűrűvé varázsolja pörköltünket. (A lábszárpörköltet sohasem érdemes zsírosra, faggyúsra készíteni, csakhogy sűrű legyen, mert az nem hozza ki a lábszár különleges, semmivel össze nem hasonlítható ízét. Másrészt meg nem jobb, ha szép tiszta húsfalatokat fogyaszthatunk porcogós faggyúcsomók helyett?)
  3. A szép, tiszta és egyszer hidegvízben megmosott húst felkockázzuk a gulyásba valónál másfélszer nagyobbra és félretesszük.
  4. A zsíron megpirítjuk az apróra vágott hagymát kicsi lángnál.
  5. Erre rádobjuk a húst és pörköljük. Mielőtt a hús levet kezdene ereszteni levesszük a bográcsot és elkeverjük a hagymás hússal a pirospaprikát. A hús mintegy felszívja azt, isteni illata van. Megriszáljuk, nehogy a paprika megégjen a még forró bográcsban.
  6. Hozzáadjuk az összes zöldségfélét: a karikára vágott sárga- és fehérrépát, a cikkezett zellert, a szeletelt paradicsomot és zöldpaprikát, a petrezselymet és zellerzöldjét, az előzőleg egy éjszakán át vízben áztatott vargányát és aláöntünk húskilogrammonként fél dl bikavért. Feltesszük a tűzre.
  7. A hús levet ereszt és a lének el kell lepnie az egészet, ezért vízzel pótoljuk utána.
  8. Apró buborékosan forralunk, kezd kialakulni egy köztes állag, melyet befűszerezünk a fűszerekkel: legjobb, ha malmot használunk a friss feketeborshoz, fehérborshoz és chillihez. Kevés kakukkfüvet, őrölt gyömbért, és néhány babérlevelet teszünk még bele. Én csak majdnem kész állapotban szoktam sózni, de a belészánt só felét beletehetjük ekkor is.
  9. Eztán maradék palack bikavérünkkel felvértezve, a bográcsot néha megriszálva főzzük pörköltünket. Közben szorgosan kóstolgatjuk, utánafűszerezünk, ha kell.
  10. Akkor vagyunk majdnem készen, mikorra a zöldségek teljesen szétfőttek, darabjaik mintegy felolvadtak a bográcsban. Ekkorra igazán sűrű, szaftos pörköltünk van, melyet már csak egy kevés só és bikavér választ el az elkerülhetetlen végtől :)
  11. A processzus hústól, tűztől, széltől, szakácstól függően mintegy 2,5-3,5 órát vesz igénybe, mely közben kényelmesen megfőzhető enyhén sós vízben és egész kömény illő társaságában köretnek szánt burgonyánk vagy kiszaggatható galuskánk, elkészíthető öregtarhonyánk.
  12. Jó étvággyal elfogyasztjuk a vízparton, barátainkkal isteni pörköltünket, melyhez kiváló minőségű száraz vörösbort kortyolunk.
  • Receptkönyvben: 62
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 14
  • Össznézettség: 68176
  • Feltöltés dátuma: 2009. január 20.

Ajánló

Vincze Egri Bikavér 2003, 2006 (nem ezzel főzünk!!!)   Mi az Alföldön gyakorlatilag mindent (házi) tejföllel eszünk :), ezért kerül az mindig a pörkölt mellé is. Akinek úgy tetszik körítheti galuskával (ahogy Hofi szerette) vagy öregtarhonyával, mindenképpen isteni.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Bár nem éppen aktuális, a minap játszottam a gondolattal, milyen jó lenne kint főzni valamit a szabadban. Persze innen már egyenes az út, hogy előbb-utóbb így is lesz, mégha fedett helyen készítek is mondjuk krampampulit...   No, de a bográcsozás csúcsa szerintem a vörösboros marhalábszárpörkölt (meg persze a halászlé!). Elmaradhatatlan ez a Duna vagy Tisza partján, barátainkkal és vörösbor társaságában, közvetlen a víz mellett, uszadékfán készített csodálatos törleszkedése az ízeknek.   Látva, hogy már van Gabci apónak egy receptje lábszárpöriből (ínycsiklandó recept! :)) gondoltam, én is felteszem az enyémet, hogy mennyire más és mégsem az. Sokat kísérletezve jutottam a fenti igen-igen összeszokott és minőségi alapanyag-kínálathoz, amely szerintem maga a tökély. A készítés módját is sokat próbálgattam (pofátlan fiatalságom ellenére :)), végül a kisteleki sajt- és borfesztiválon lestem el a legjobb módot rá.   Várjuk hát a napfényt és a fagy feletti hőmérsékletet, addig marad a nosztalgia.... (meg egy kis nyálcsorgatás...)  

Hozzávalók

A pörkölthöz

A tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek