Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bográcsos babgulyás Gelevától

Bográcsos babgulyás Gelevától
Bográcsos babgulyás Gelevától
200 perc / előkészület: 60 perc főzés: 140 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nálunk mindig így készül ez a finomság nyáron. Kicsit macerásnak tűnik, de én nagyon szeretek a szabadban "elszöszmötölni" a főzéssel. Mi nem igazán szeretjük a marhahúst, ezért a sertéslapockával készítem. Ebből igazán ízletes pörkölt is készíthető. Nem szoktam bele tésztát főzni, nálunk a pogácsa a nyerő az ilyen tartalmas levesekhez.

hozzávalók / 10 adag

ajánlat

Tálalhatjuk tejföllel vagy anélkül. Én erőspaprika karikákkal vagy Erős Pistával szoktam enni. :-)

A pogácsa elmaradhatatlan, nálunk a zsúrpogi, a cigánypogi és az olajban sült krumplis pogácsa a legnépszerűbb hozzá.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csülköt feltesszük főni, 1 babérlevéllel, pár szem borssal, 1 fej hagymával és 3-4 gerezd fokhagymával ízesített vízben. Ha megfőtt, kivesszük a léből, kicsit meghűtjük, kicsontozzuk és nagyobb darabokra vágjuk.
  2. A babot leáztatjuk (ha langyos vízbe tesszük, előbb elérjük a kívánt hatást), így elég az idő, míg a csülök és a pörkölt elkészül, és szükség lesz rá.
  3.  A lapockát kockákra vágjuk, 2 hagymát, 2 paprikát, 1 paradicsomot és a szalonnát kis kockákra aprítunk.
  4. A bográcsban kiolvasztjuk a szalonna zsírját, megpirítjuk a hagymát, és a húst fehéredésig forgatjuk rajta. Hozzáadjuk a pirospaprikát, rányomunk 2-3 gerzd fokhagymát, rádobjuk a paprikakockákat és a paradicsomot. Fűszerezzük sóval, borssal, és készre főzzük a pörköltet. Kb. 1 óra.
  5. Ezalatt a zöldségeket megtisztítjuk, hasábokra szeljük.
  6. Ha elkészült a pöri, kiborítjuk egy másik edénybe és mosogatás nélkül a bográcsba tesszük a babot, a zöldségeket, a paprikát és paradicsomot kettévágva, a csokor petrezselymet, 1 reszelt vöröshagymát, 6-8 gerezd fokhagymát. Felöntjük a csülök főzőlevével (ha túl sós, akkor kevesebbet, és pótoljuk vízzel), és beletesszük a fűszereket is.
  7. Jól felforraljuk és puhára főzzük a babot, ez kb. 1 óra. Kiszedjük a nemkívánatos dolgokat, paprika, paradicsom, zöldségzöld, babérlevél.
  8. Az olajból és lisztből kevés paprikával rántást készítünk, sűrítjük vele a levest. Hozzáadjuk a füstölt húsdarabokat és a pörköltet, összeforraljuk.
  9. Tálalásnál tejföllel is kínálhatjuk.
  • elkészítettem: 40 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 90 585
elküldve: 47
receptkönyvben: 624
elkészítve: 28/44
Facebookon megjelent: 1

szakács

Geleva

Mióta szakács: 2010.10.06.
100 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
konyhatechnológia: bográcsos
diéta: cukormentes, tojásmentes
nehézség: közepes
kategória: levesek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 10 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

babgulyás sertéslapockából, zöldséges babgulyás

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szunsza
szunsza Tue, 2015-08-18 09:27

Ez az étel bárhogy is nevezzék nagyon nagyon finom!Mióta megtaláltam azóta készítem a család legnagyobb örömére!Annyi különbséggel,hogy én nem teszek bele rántást ,mivel a csipetkétől amúgy is jól besűrűsödik ,tartalmas és laktató!Köszönöm a receptet!Szép napot! :-)

Melke
Melke / Melke Thu, 2012-05-10 09:33

Gratula a leveshez nagyon finom lehet, én is hasonlóképpen készítem. Egyetértek az arányokkal végre valaki mer használni megfelelő mennyiségű hagymát, és zöld fűszereket sokan azt sem tudják mire jó a majoránna illetve a babérlevél, és félnek a hagymától, fokhagymától, pedig attól lesz jó sűrű zaftos az étel.

moncsimama
Moncsimama / moncsimama Wed, 2012-05-02 14:12

Szia Geleva! Szeretném a levesedet elkészíteni de engem a cigánypogácsa is nagyon megfogott! Azt nem teszed közzé, szeretnénk mi is azzal enni a bográcsos babgulyást! köszi: mm

Geleva
Geleva / Geleva Wed, 2012-05-02 15:32

Kedves Moncsimama!
Nagyon örülök, hogy megtetszett a receptem és szeretném, ha a finom pogit is el tudnád készíteni, ezért elárulom, hogy fent már egy ideje a receptjeimnél Baranyai cigánypogácsa néven.:)
Sok sikert, jó főzőcskézést!
Üdv, Éva

janek1
janek1 Wed, 2012-05-02 09:10

Jó ez a recept nincs ezzel semmi baj én egész hagymát használok mert szeretem a főt hagymát és nem szedek ki semmit sem belőle kivéve a babérlevelet gratulálok.

wkata
wkata / wkata Tue, 2012-05-01 15:19

Kedves Éva!Részemről teljesen mindegy, hogy ez sertés,vagy marha,ez nagyon guszta.Ami meg szép,az jó is.Gratulálok:)Biztos,hogy kifogom próbálni ezt a receptet!
Üdv.:kata

Robág Etnel
Robág Etnel / Robág Etnel Sun, 2012-04-29 08:22

Kedves Éva!
A receptje kitűnő, a gulyás kiváló és a kötözködők főzzék és egyék "tescós" marhahúsból!
Én szinte mindent olíva olajjal főzök de ebbe igazából zsír való.
Ha már vigyázni akarunk a koleszterinnel, vegyünk egy kisebb csomagolású mangalica zsírt, kitart a nyári bográcsolások idején.
Üdvözlettel és köszönettel: Lente Gábor

sner
sner Wed, 2012-04-18 11:32

Kedves Tarackos!
Bejártam már egy pár éttermet és otthonokat is ahol gulyást/babgulyást készítettek de ez a marhahúsos téma már rég lejárt amikor egy étterembe eszel egy babgulyást ne hidd hogy marhából készült az a gulyás. Maximum ahol 1000-1200Ft-ért eszel egy adag gulyást ott lehetséges hogy marhát tesznek bele vagy egy 4-5 csillagos szállodában de ott meg lehetséges hogy nem is eszel ilyen fajta finomságot. De persze az igazi "ősi" recept szerint marha kell bele de ezt már sokan nem engedhetik meg maguknak és itt éttermekre is gondolok.Szóval csodálatos a recept nagyon sok helyen így készítik szerintem több helyen készítik így mint marhából.De az hogy olaj vagy zsír az mindenkinek maga ízlése dolgoztam olyan helyen is ahol csakis olívaolajból készül minden még a rántás is.

jutka471
jutka471 Wed, 2012-02-15 18:29

Kedves Geleva!
Szerintem a recept nagyon jó.Magam is hosszú évek óta így készítem a babgulyást_hol marha hol sertés húsból.Azt hiszem ennek nem sok jelentősége van.Ami plusz hozzákerül a főzés befejezése előtt kb. 20 perccel ilyen mennyiséghez az 75 dkg kockára vágott krumpli és 25 dkg házi tarhonya vagy csipetke.Tálaláskor a mi családunk egy jó öblös mélytányérba vékony szeletekre vágott lilahagymára szedi a levest.Próbáld ki! Isteni.
Üdv.Jutka

Tarackos
Tarackos / Tarackos Wed, 2012-01-11 12:09

A gulyás sosem készül sertésből mivel sertés gulya nincs.Mindig marhából és mivel a gulyás autentikus ősi magyar étel az olaj kizárt a készítésénél.Azonban jóvá lehet írni a készítőnek,hogy a megnevezésben hozzátette:"Gelavától"

Geleva
Geleva / Geleva Thu, 2012-01-26 19:50

Kedves Tarackos!
Köszönöm a hozzászólásodat. Lehet, hogy nem a Te ízlésednek megfelelő a receptem, de sajnos nálunk nem igazán szereti senki a marhahúst, a gulyást, babgulyást viszont igen. Ezért a saját ízlésünkre készítem és mindenki nagyon szereti. Az olaj pedig egészségesebb, könnyebb és előnyben részesítem. Szerintem sokan készítik sertésből és nem elvetemültek, csak más az ízlésük.
Amúgy, ha már a gasztronómiánál tartunk! A sonka is egy és csak egy bizonyos testrésze a sertésnek. A combja! Az üzletek televannak pulykamell, csirke és egyéb sonkával. ...?
A pulykapárizsi, baromfivirsli stb. nem sértik a füledet? A vörösáruk, mint a virsli, párizsi (parizer), krinolin, szafaládé csak prádból, azaz a fiatal bika életmeleg húsából készülhetne. ...?
Szerintem érdemes lenne nekik is jelezned nemtetszésedet, hátha visszakapnánk a régi ízvilágot.
Tisztelettel megjegyezném: idézni csak pontosan. Geleva vagyok és tőlem származik az általad elitélt étel.
Üdvözlettel: G. Éva

Tarackos
Tarackos / Tarackos Fri, 2012-01-27 10:39

Kedves Geleva!Elnézést a pontatlanságért.Természetesen sok minden sérti a fülemet,de mindenre nincs időm reagálni hiszen több ezer recept van itt.Az olaj pedig nem egészségesebb a liba vagy mangalica zsírnál ezt már régen bizonyították,pláne,ha valamilyen Tesco vagy más multi által forgalomba hozott silány minőségű termékről van szó.A "gulyás"pedig nem izlés kérdése,mivel mindig marhából vagy birkából készül.Sertésből soha.Azzal semmi bajom,hogy Te vagy a család mit hogyan szeret,én pusztán az elnevezést és az olaj használatát kifogásoltam.

Üdv:Tarackos

Geleva
Geleva / Geleva Thu, 2012-02-02 10:52

Kedves Tarackos!

Akkor maradjunk a Bográcsos babkondás Gelevától elnevezésnél, és így mindenkinek jobb lesz.:)))
Az egészséges alapanyagok pedig vitathatóak. Nézőpont kérdése, hogy a koleszterint vagy telített és telítetlen zsírsavak arányát nézzük. Ebben az esetben még ízlésfüggő is.
Ja, és nem kötelező minden (több ezer) recepthez hozzászólni. :)
Üdvözlettel: G. Éva

916
sertéslapocka 1.5 kg
sertéscsülök 1 kg
kolozsvári szalonna 15 dkg
fejtett bab 50 dkg
sárgarépa 4 db
fehérrépa 2 közepes db
petrezselyem 2 szál
zeller 1 kis db
vöröshagyma 4 nagy fej
fokhagyma 10 gerezd
paprika 3 közepes db
paradicsom 2 db
babérlevél 2 db
majoranna 1 tk
0 ízlés szerint
bors 10 szem
köménymag 0.5 kávéskanál
fűszerpaprika 3 ek
napraforgó olaj 0.5 dl
finomliszt 2 evőkanál
tejföl 10 ek