r
Nosalty Logó

Bográcsos babgulyás Gelevától

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Geleva
Bográcsos babgulyás Gelevától
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
bográcsos
  • 12% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 917 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 9160 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 173 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    55.6 g

Zsír

  • Összesen
    55.1 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1356.6 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    62 mg
  • Kálcium
    222 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    164 mg
  • Foszfor
    674 mg
  • Nátrium
    217 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.4 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    317.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    314 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    35 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    239 micro
  • Kolin:
    189 mg
  • Retinol - A vitamin:
    32 micro
  • α-karotin
    1023 micro
  • β-karotin
    2835 micro
  • β-crypt
    76 micro
  • Likopin
    515 micro
  • Lut-zea
    426 micro
Összesen 917 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    555.9 g

Zsír

  • Összesen
    550.9 g
  • Telített zsírsav
    188 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    236 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    79 g
  • Koleszterin
    1800 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    13566.2 g
  • Cink
    80 mg
  • Szelén
    618 mg
  • Kálcium
    2218 mg
  • Vas
    83 mg
  • Magnézium
    1635 mg
  • Foszfor
    6744 mg
  • Nátrium
    2166 mg
  • Réz
    8 mg
  • Mangán
    13 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    494.1 g
  • Cukor
    79 mg
  • Élelmi rost
    117 mg

VÍZ

  • Összesen
    3171.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3140 micro
  • B6 vitamin:
    13 mg
  • B12 Vitamin:
    17 micro
  • E vitamin:
    35 mg
  • C vitamin:
    349 mg
  • D vitamin:
    1194 micro
  • K vitamin:
    247 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    19 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    9 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    118 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2389 micro
  • Kolin:
    1888 mg
  • Retinol - A vitamin:
    320 micro
  • α-karotin
    10228 micro
  • β-karotin
    28351 micro
  • β-crypt
    762 micro
  • Likopin
    5149 micro
  • Lut-zea
    4261 micro
Összesen 9160 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    10.5 g

Zsír

  • Összesen
    10.4 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    255.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    42 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    127 mg
  • Nátrium
    41 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    59.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    59 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    193 micro
  • β-karotin
    534 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    97 micro
  • Lut-zea
    80 micro
Összesen 173 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A csülköt feltesszük főni, 1 babérlevéllel, pár szem borssal, 1 fej hagymával és 3-4 gerezd fokhagymával ízesített vízben. Ha megfőtt, kivesszük a léből, kicsit meghűtjük, kicsontozzuk és nagyobb darabokra vágjuk.
  2. A babot leáztatjuk (ha langyos vízbe tesszük, előbb elérjük a kívánt hatást), így elégaz idő, míg a csülök és a pörkölt elkészül, és szükség lesz rá.
  3. A lapockát kockákra vágjuk,2 hagymát, 2 paprikát, 1 paradicsomotésa szalonnát kis kockákra aprítunk.
  4. A bográcsban kiolvasztjuk a szalonna zsírját, megpirítjuk a hagymát, és a húst fehéredésig forgatjuk rajta. Hozzáadjuk a pirospaprikát, rányomunk 2-3 gerzd fokhagymát, rádobjuk a paprikakockákat és a paradicsomot. Fűszerezzük sóval, borssal, és készre főzzük a pörköltet. Kb. 1 óra.
  5. Ezalatt a zöldségeket megtisztítjuk, hasábokra szeljük.
  6. Ha elkészült a pöri, kiborítjuk egy másik edénybe és mosogatás nélkül a bográcsba tesszük a babot, a zöldségeket, a paprikát és paradicsomot kettévágva, a csokor petrezselymet, 1 reszelt vöröshagymát, 6-8 gerezd fokhagymát. Felöntjük a csülök főzőlevével (ha túl sós, akkor kevesebbet, és pótoljuk vízzel), és beletesszük a fűszereket is.
  7. Jól felforraljuk és puhára főzzük a babot, ezkb. 1 óra. Kiszedjük a nemkívánatos dolgokat, paprika, paradicsom, zöldségzöld, babérlevél.
  8. Az olajból és lisztből kevés paprikával rántást készítünk, sűrítjük vele a levest. Hozzáadjuk a füstölt húsdarabokat és a pörköltet, összeforraljuk.
  9. Tálalásnál tejföllel is kínálhatjuk.
  • Elkészítettem: 40 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 39
  • 7 napos nézettség: 529
  • Össznézettség: 101634
  • Feltöltés dátuma: 2011. november 09.

Ajánló

Tálalhatjuk tejföllel vagy anélkül. Én erőspaprika karikákkal vagy Erős Pistával szoktam enni. :-) A pogácsa elmaradhatatlan, nálunk a zsúrpogi, a cigánypogi és az olajban sült krumplis pogácsa a legnépszerűbb hozzá.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Nálunk mindig így készül ez a finomság nyáron. Kicsit macerásnak tűnik, de én nagyon szeretek a szabadban "elszöszmötölni" a főzéssel. Mi nem igazán szeretjük a marhahúst, ezért a sertéslapockával készítem. Ebből igazán ízletes pörkölt is készíthető. Nem szoktam bele tésztát főzni, nálunk a pogácsa a nyerő az ilyen tartalmas levesekhez.

Hozzászólások

Tarackos

A gulyás sosem készül sertésb?l mivel sertés gulya nincs.Mindig marhából és mivel a gulyás autentikus ?si magyar étel az olaj kizárt a készítésénél.Azonban jóvá lehet írni a készít?nek,hogy a megnevezésben hozzátette:"Gelavától"

Geleva

Kedves Tarackos! Köszönöm a hozzászólásodat. Lehet, hogy nem a Te ízlésednek megfelel? a receptem, de sajnos nálunk nem igazán szereti senki a marhahúst, a gulyást, babgulyást viszont igen. Ezért a saját ízlésünkre készítem és mindenki nagyon szereti. Az olaj pedig egészségesebb, könnyebb és el?nyben részesítem. Szerintem sokan készítik sertésb?l és nem elvetemültek, csak más az ízlésük. Amúgy, ha már a gasztronómiánál tartunk! A sonka is egy és csak egy bizonyos testrésze a sertésnek. A combja! Az üzletek televannak pulykamell, csirke és egyéb sonkával. ...? A pulykapárizsi, baromfivirsli stb. nem sértik a füledet? A vörösáruk, mint a virsli, párizsi (parizer), krinolin, szafaládé csak prádból, azaz a fiatal bika életmeleg húsából készülhetne. ...? Szerintem érdemes lenne nekik is jelezned nemtetszésedet, hátha visszakapnánk a régi ízvilágot. Tisztelettel megjegyezném: idézni csak pontosan. Geleva vagyok és t?lem származik az általad elitélt étel. Üdvözlettel: G. Éva

Tarackos

Kedves Geleva!Elnézést a pontatlanságért.Természetesen sok minden sérti a fülemet,de mindenre nincs id?m reagálni hiszen több ezer recept van itt.Az olaj pedig nem egészségesebb a liba vagy mangalica zsírnál ezt már régen bizonyították,pláne,ha valamilyen Tesco vagy más multi által forgalomba hozott silány min?ség? termékr?l van szó.A "gulyás"pedig nem izlés kérdése,mivel mindig marhából vagy birkából készül.Sertésb?l soha.Azzal semmi bajom,hogy Te vagy a család mit hogyan szeret,én pusztán az elnevezést és az olaj használatát kifogásoltam. Üdv:Tarackos

Geleva

Kedves Tarackos! Akkor maradjunk a Bográcsos babkondás Gelevától elnevezésnél, és így mindenkinek jobb lesz.:))) Az egészséges alapanyagok pedig vitathatóak. Néz?pont kérdése, hogy a koleszterint vagy telített és telítetlen zsírsavak arányát nézzük. Ebben az esetben még ízlésfügg? is. Ja, és nem kötelez? minden (több ezer) recepthez hozzászólni. :) Üdvözlettel: G. Éva

Törölt felhasználó

Kedves Geleva! Szerintem a recept nagyon jó.Magam is hosszú évek óta így készítem a babgulyást_hol marha hol sertés húsból.Azt hiszem ennek nem sok jelent?sége van.Ami plusz hozzákerül a f?zés befejezése el?tt kb. 20 perccel ilyen mennyiséghez az 75 dkg kockára vágott krumpli és 25 dkg házi tarhonya vagy csipetke.Tálaláskor a mi családunk egy jó öblös mélytányérba vékony szeletekre vágott lilahagymára szedi a levest.Próbáld ki! Isteni. Üdv.Jutka

Törölt felhasználó

Kedves Tarackos! Bejártam már egy pár éttermet és otthonokat is ahol gulyást/babgulyást készítettek de ez a marhahúsos téma már rég lejárt amikor egy étterembe eszel egy babgulyást ne hidd hogy marhából készült az a gulyás. Maximum ahol 1000-1200Ft-ért eszel egy adag gulyást ott lehetséges hogy marhát tesznek bele vagy egy 4-5 csillagos szállodában de ott meg lehetséges hogy nem is eszel ilyen fajta finomságot. De persze az igazi "?si" recept szerint marha kell bele de ezt már sokan nem engedhetik meg maguknak és itt éttermekre is gondolok.Szóval csodálatos a recept nagyon sok helyen így készítik szerintem több helyen készítik így mint marhából.De az hogy olaj vagy zsír az mindenkinek maga ízlése dolgoztam olyan helyen is ahol csakis olívaolajból készül minden még a rántás is.

Robág Etnel

Kedves Éva! A receptje kit?n?, a gulyás kiváló és a kötözköd?k f?zzék és egyék "tescós" marhahúsból! Én szinte mindent olíva olajjal f?zök de ebbe igazából zsír való. Ha már vigyázni akarunk a koleszterinnel, vegyünk egy kisebb csomagolású mangalica zsírt, kitart a nyári bográcsolások idején. Üdvözlettel és köszönettel: Lente Gábor

Törölt felhasználó

Kedves Éva!Részemr?l teljesen mindegy, hogy ez sertés,vagy marha,ez nagyon guszta.Ami meg szép,az jó is.Gratulálok:)Biztos,hogy kifogom próbálni ezt a receptet! Üdv.:kata

janek1

Jó ez a recept nincs ezzel semmi baj én egész hagymát használok mert szeretem a f?t hagymát és nem szedek ki semmit sem bel?le kivéve a babérlevelet gratulálok.

Törölt felhasználó

Szia Geleva! Szeretném a levesedet elkészíteni de engem a cigánypogácsa is nagyon megfogott! Azt nem teszed közzé, szeretnénk mi is azzal enni a bográcsos babgulyást! köszi: mm

Geleva

Kedves Moncsimama! Nagyon örülök, hogy megtetszett a receptem és szeretném, ha a finom pogit is el tudnád készíteni, ezért elárulom, hogy fent már egy ideje a receptjeimnél Baranyai cigánypogácsa néven.:) Sok sikert, jó f?z?cskézést! Üdv, Éva

Törölt felhasználó

Gratula a leveshez nagyon finom lehet, én is hasonlóképpen készítem. Egyetértek az arányokkal végre valaki mer használni megfelel? mennyiség? hagymát, és zöld f?szereket sokan azt sem tudják mire jó a majoránna illetve a babérlevél, és félnek a hagymától, fokhagymától, pedig attól lesz jó s?r? zaftos az étel.

szunsza

Ez az étel bárhogy is nevezzék nagyon nagyon finom!Mióta megtaláltam azóta készítem a család legnagyobb örömére!Annyi különbséggel,hogy én nem teszek bele rántást ,mivel a csipetkét?l amúgy is jól bes?r?södik ,tartalmas és laktató!Köszönöm a receptet!Szép napot! :-)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek