r
Nosalty Logó

Aranyló tyúkhúsleves

Kristyán Fanni
Aranyló tyúkhúsleves
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

231
Kalória
20.5g
Fehérje
25.5g
Szénhidrát
5g
Zsír
368g
Víz
51.2g
Koleszterin
2.8g
Élelmi rost
3g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 231 kcal
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 2783 kcal
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 50 kcal
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.5 g

Zsír

  • Összesen
    5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    51 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    405.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    48 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    45 mg
  • Foszfor
    193 mg
  • Nátrium
    89 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    25.5 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    368 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    140 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    73 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    86 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    422 micro
  • β-karotin
    1233 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    215 micro
  • Lut-zea
    272 micro
Összesen 231 kcal
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    245.7 g

Zsír

  • Összesen
    60.3 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    614 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4871.3 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    331 mg
  • Kálcium
    578 mg
  • Vas
    23 mg
  • Magnézium
    539 mg
  • Foszfor
    2311 mg
  • Nátrium
    1065 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    305.5 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    34 mg

Víz

  • Összesen
    4416 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1676 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    238 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    871 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    91 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1026 micro
  • Kolin:
    118 mg
  • Retinol - A vitamin:
    232 micro
  • α-karotin
    5061 micro
  • β-karotin
    14791 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    2575 micro
  • Lut-zea
    3263 micro
Összesen 2783 kcal
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.6 g

Zsír

  • Összesen
    1.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    91 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    43 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    5.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    82.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    31 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    94 micro
  • β-karotin
    276 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    48 micro
  • Lut-zea
    61 micro
Összesen 50 kcal

Elkészítés

  1. A tyúkot forrásban lévő vízben 2 perc alatt előfőzzük, leszűrjük, félretesszük. A legvégén így sokkal tisztább alaplevet kapunk. A legjobb, ha gyöngytyúkból készítjük a levest, hiszen abból lesz a legfinomabb.
  2. A hagymát héjastól ketté vágjuk, majd száras serpenyőn pár perc alatt alaposan lepirítjuk, hogy gazdagabb ízt adjon a levesnek.
  3. Az edénybe feltesszük forrni a hideg vizet.
  4. Beletesszük az előfőzött tyúkot, és sorban a megtisztított, felszeletelt zöldségeket és fűszereket.
  5. A levest lassú tűzön 4-5 órát főzzük lefedés nélkül.
  6. Amikor elkészült, a főtt zöldségeket és a húst szépen óvatosan csipesszel kihalásszuk, majd konyharuhával bélelt szűrőn keresztül átszűrjük a levet.
  7. Végül főtt tésztával, hússal, zöldségekkel és petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 300 p
  • Sütés ideje: 5 p

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé varázsolhatjátok ezt a nélkülözhetetlen fogást. Tippek a receptben!

Aranyló tyúkhúsleves tányérban, állókép
Aranyló, illatos húsleves, mely minden gondra megoldás
Kristyán Fanni

Ha egyetlen ételt kellene mondanunk, ami a magyarok konyhájában rendszeresen készül, leginkább vasárnap illetve ünnepnapokon, amit télen-nyáron szeretünk, és a lelket és a testet is gyógyítja, nem beszélve a nátháról, az biztosan a tyúkhúsleves lenne. Aranyló, mély ízű alaplé és omlósra főtt, csontról lebomló hús, főtt sárga- és fehérrépa, zeller, petrezselyem, hegyes erős, cérnametélt, lúdgége vagy eperlevél, ki mit szeret. A legpompásabb fogás. Nálunk ezúttal gyöngytyúkból főtt!

Milyen húsból főjön a szárnyashúsleves?

A húskérdés valóban kulcsfontosságú: a lényeg, hogy minőségi húst vegyünk, lehetőleg a már ismert, megbízható hentesünktől, a piacról, és ha tehetjük, háztáji, valaha boldogan kapirgáló szárnyasból főzzük a húslevesünket.

A (gyöngy)tyúktól mélyebb, markánsabb lesz az alaplé íze, de természetesen csontos (!) csirkehúst is választhatunk: farhát, szárny, aprólék, belsőség, comb, de láb is mehet bele, minél több a kollagén, annál jobb!

Variálhatjuk is: egy levesbe mehet például pulykanyak vagy -szárny, de csirke- és tyúkhús is!

Cérnametélttel tálalt tyúkhúsleves, arany kanállal
Aranyló, mély ízű alaplé cérnametélttel és omlósra főtt, csontról lebomló hús
Kristyán Fanni

Tippek a legfinomabb és legszebb végeredményért

  • Főzzük elő a húst: ha pár percig előfőzzük a húst tiszta hideg vízben, és forrás után leöntjük az első, zavaros, habos vizet, majd utána újrakezdjük a főzést, sokkal tisztább lesz a lé.
  • Habozás: vannak, akik a főzés közben rendszeresen lemerik a leves tetejéről a habot, vannak, akik a végén belekeverik, mondván, abban van az ízanyag.
  • Hagyma héjastól: régi szokás, hogy a vöröshagymát héjával együtt tesszük a húslevesbe, mert szép színt ad neki!
  • Az aranyló szín: ha ragaszkodsz a valóban aranyló színű húsleveshez, picike kurkumával, de a pikánsabb sáfránnyal is ízesítheted, színezheted! Nem kell sok belőlük!
  • A levest ne forraljuk: szintén alapszabály, hogy a húslevest sok órán át érdemes főzni, alacsony lángon, gyöngyöztetve. Igaz, hogy csirkéből hamarabb elkészül, mint tyúkból (nem beszélve a marháról), de sose forraljuk, mert ha bugyog, akkor zavarossá válik!
  • Zöldségek: ízlés kérdése, ki milyen zöldséget tesz a húslevesbe az alap fehér- és sárgarépa, hagyma, zeller kombón kívül, de mehet bele paradicsom, paprika (ezekből nem sok), karalábé, gomba, zöldborsó, karfiol, fokhagyma is.
  • Fűszerezés, extrák: a húsleves alapfűszere a só és az egész bors, ezen kívül sokan tesznek bele gyömbért (főleg náthaűzőnek), babérlevelet, köményt, lestyánt, sőt, ázsiai irányba is vihetjük egy fahéjrúd, csillagánizs vagy pár szem szegfűbors segítségével.

Szűrd le!

Amikor elkészült a levesünk, a kész zöldségeket és a húst óvatosan halásszuk ki, ne keverjük fel a leülepedett levet, majd konyharuhával vagy gézzel bélelt szűrőn keresztül szűrjük át a levest, így lesz a legszebb színe!

Tálalás

Tészta

A levesbetét is egy sarkalatos pont, hiszen legtöbben tésztával szeretjük, azonban vannak, akik életük árán sem tennének semmit a kész levesbe a zöldségeken, húson és az alaplén kívül. A legkedveltebb tésztabetét a cérnametélt, ezen kívül az eperlevél és a lúdgégetészta. Ha gluténmentesen étkezünk, a kukoricából, rizslisztből, készült tésztákat ajánljuk a húslevesbe.

Kiegészítők

  • Csípős: a szárított piros, tört fűszerpaprika, a hegyes erős karikázva, a különféle chilik vagy a csípős, magyaros paprikakrém is közkedvelt, de vannak, akik mezei pirospaprikát szórnak a leves tetejére tálaláskor.
  • Táfelspicc: a 19. századi Monarchia "találmánya", mely tulajdonképpen külön főétkezést kerekít a hagyományosan marhahúslevesben főtt húsból, és külön szolgálja fel a húst a zöldségekkel együtt tormamártás, almaszósz, kenyér társaságában. Csirke- és tyúkhúslevesben főtt hússal is működik!

További receptek

Csirkeaprólék-leves

A csirkeaprólék-leves igazi klasszikus a magyar konyhában. A neve onnan ered, hogy nem a színhúsból készül, hanem a csirke apróbb részeiből: nyak, farhát, szárnyak, lábak, belsőségek. ...

Fekete Melinda

Címlapról ajánljuk

Top Receptek