Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bakonyi betyárleves Jolimami konyhájából

Bakonyi betyárleves Jolimami konyhájából
Bakonyi betyárleves Jolimami konyhájából
80 perc / előkészület: 30 perc főzés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy igazi "pasis" leves. Párom vágta ki a receptjét egy újságból, napokig próbáltam eldugni a cetlit, hátha elfelejti, de nem sikerült. Bizonytalan voltam abban, hogy a füstölt kolbászt hogyan fogja eltűrni a vele egy fazékban tartózkodó zeller, kakukkfű, no meg a pörkölt... Olyan volt a recept, mint amikor feltúrom a hűtőt és a maradékokat behajigálom egy fazékba: lássuk, mi lesz belőle. Első nap nem is ettem belőle, az illata se tetszett, de másnapra összeértek az ízek és egy melengető, igazi téli, gazdag ízű sűrű leves lett belőle.

Mivel érdemes "maradékmentési célból" készíteni, változó mennyiségű zöldfélékből, ezért hozzávetőleges CH-tartalmat írok: fenti mennyiségből készített 1 dl levesben (tejföl, kefír, csipetke nélkül) kb. 2,5 gramm CH lesz.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Levesbetétnek csipetkét tudok bele elképzelni, ezt mi a szénhidrátspórolás miatt kihagytuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zsiradékon megfonnyasztjuk a hagymát, ezen fehéredésig sütjük a kis kockákra vágott húst, a kakukkfű kivételével a fűszereket is beleszórjuk, hozzátesszük a felcsíkozott paprikát és a hús puhulásáig, néha  fél deci meleg víz hozzáadásával fedő alatt pároljuk. Ne sajnáljuk a hagymát, így lesz jó sűrű a szaft.
  2. Amíg a fenti alap készül, megmossuk és felkarikázzuk a répákat, a kolbászt és a zellert, felkockázzuk a krumplit és a paradicsomot, felszeleteljük a gombát és a kelkáposztát.
  3. Amikor a hús majdnem teljesen kész, a többi alapanyagot belezúdítjuk a fazékba és felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Ekkor újra megsózzuk (a zöldfélék és főleg a krumpli sok sót vesz fel)  és hozzáadjuk a leveskockát.
  4. Közepes lángon kb. 15 perc alatt minden puha lesz, az utolsó rottyanás előtt a kakukkfüvet és csípős paprikát is beletesszük.
  5. Gazdagítható tejföllel, még  pikánsabb lesz kefírrel, ekkor a főzés elején babérlevelet érdemes hozzátenni.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 25 655
elküldve: 10
receptkönyvben: 349
elkészítve: 5/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Jolimami

Mióta szakács: 2012.01.27.
45 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
kategória: levesek
szezon: tél
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves

receptkategóriák

egyéb elnevezések

egytálétel, húsos leves

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pathfinder
pathfinder Thu, 2014-07-03 13:30

Érdekes, ugyanezen a néven találtam a gyűjteményemben egy receptet, ám teljesen mások az összetevői: marhaszegy, csirkecomb, vegyes zöldség, hagyma, só, bors, csípős paprika, csusza tészta. Melyik lehet az igazi?

Tarackos
Tarackos / Tarackos Mon, 2012-03-05 16:10

Elképzelem,hogy a bakonyi betyárok tarisznyájának féltve örzött kincse volt a floriol olaj és a leveskocka.

611
sertéshús 25 dkg
vöröshagyma 2 közepes fej
sárgarépa 1 nagy db
fehérrépa 1 kis db
zeller 0.5 kis db
kelkáposzta 8 dkg
burgonya 2 közepes db
csiperkegomba 12 dkg
paprika 1 közepes db
paradicsom 1 db
lángolt kolbász 10 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
kakukkfű 0 ízlés szerint
hegyes erős paprika 1 közepes db
babérlevél 1 db
leveskocka 1 db
petrezselyem 1 csokor
napraforgó olaj 1.5 dl