Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Meggyes-zabpelyhes pite egészségesen

Meggyes-zabpelyhes pite egészségesen
Meggyes-zabpelyhes pite egészségesen
35 perc / előkészület: 10 perc főzés: 5 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a mára abszolút kedvenccé vált, istenien isteni pite úgy kezdődött, ahogy annak egy lusta szombat délelőtt kezdődnie kell - vagyis megérkezett a bejelentés, hogy vegán vendég jön a házhoz, és sütni kéne neki valamit. 

Én ezt egy gyors netes kereséssel reagáltam le, és találtam is egy szimpatikus receptet, ami aztán az én verzióm alapja lett a mohakonyha.hu-ról.

A családból rám öröklődött piteformát már egyébként is rég ki akartam próbálni, hát itt volt az alkalom! Borzasztóan élveztem az elkészítést, egyszerű volt, de nagyszerű lett - kicsiny családom eddigi 'best of best' legkedvencebb süteménye, egy "kívülálló", a hozzávalókba beavatatlan tesztelő pedig csak annyit fűzött hozzá, hogy "jé, ebben hogyhogy nincs semmi reform?' Nohiszen...:)

A sors iróniája, hogy vegán vendégünk végül mást kapott, mert a vajat nem váltottam ki kókuszzsírral, de ezt bátran meg lehet tenni, és akkor létrehozzuk a csúcsok csúcsát! 

hozzávalók / 8 adag

töltelék

tészta

tetejére

ajánlat

Ez a mennyiség egy kb. 30 cm-es piteformához elég vagy egy kicsi tepsihez. Elkészíthető hagyományos alapanyagokból is, ha éppen az van otthon.
A töltelékbe pedig kerülhet almától kezdve a szilváig bármi. :)

Szólj hozzá!

elkészítés

töltelék

  1. A meggyet leszűrjük, félretesszük.
  2. A befőtt levét elkeverjük a többi hozzávalóval, majd alacsony lángon, lassan kevergetve sűrűre főzzük. Mikor kész, belekeverjük a meggyet, és félretesszük hűlni.

tészta

  1. A vajat, a xilitet, a mézet, az aromát és a sót alaposan elkeverjük.
  2. A zabpelyhet, a zabkorpát, a lisztet és sütőport is összekeverjük.
  3. A száraz és a vajas alapot összegyúrjuk. Morzsásabb állagú, de egységes tésztát kapunk. (Itt még érdemes megejteni egy utolsó minőség ellenőrzést, nehogy túl kevés legyen a tésztánkban a... bármi :) Persze, ha családtagjaink ugyanerre vetemednének, közöljük velük, hogy ez csak a szakács hatásköre!)
  4. A tésztát két részre osztjuk: az egyik legyen egy kicsivel több, mint a fele. Ezt egy kivajazott piteforma aljába nyomkodjuk, figyelve, hogy a szélekre is jusson. Ezután szétterítjük rajta a meggyes tölteléket, erre pedig rámorzsoljuk a tészta másik felét.
  5. A pite tetejét megszórjuk fahéjas xilittel, majd előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Kihűlés után szeleteljük - ha türelmetlenek vagyunk, gyorsan tegyük be a piténket a hűtőbe/mélyhűtőbe, mikor már nem túl forró, különben a szeleteléssel nehézségeink lesznek.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 106
össznézettség: 91 295
elküldve: 52
receptkönyvben: 921
elkészítve: 47/47
Facebookon megjelent: 2

szakács

framboise

Mióta szakács: 2014.04.13.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
receptverseny: Nevezd be a legjobb fogásod és nyerj!
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
diéta: tojásmentes
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

meggyes pite zabpehellyel, zabpelyhes-meggyes pite, cukormentes meggyes pite

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Bajnokmeli
Bajnokmeli Sat, 2017-07-29 13:29

Én paleosan készítettem, mandulaliszt és kókuszliszt keverékével, sürítéshez pedig nyílgyökérlisztet használtam. Vaj helyett kókuszolaj és cocomas került bele. Isteni finom, nagyon jól variálható recept.

fradri
fradri / fradri Wed, 2017-06-21 19:10

Elkészítettem, és hihetetlen finom, mutatós lett. Én mini piteformákban készítettem. Eztán ez lesz a favorit pite recept.
Nagyon köszönöm :)

witchvortex
witchvortex Fri, 2017-06-16 22:28

60 dkg friss cseresznyéből és egy 24 cm-es csattos formában ma elkészítettem a pitét. Liszt helyett 2 cs. evőkanál vaníliás pudingot tettem a töltelékbe.
Köszönöm a receptet, nagyon jól sikerült ! :)

atarkoi
atarkoi Fri, 2017-04-07 14:31

kicsit lemaradtam, igy datumilag, de most akadtam erre a kivalonak tuno receptre es nagyon jol tettem, h vegig olvastam a storyt, mert pont azon gondolkodtam, hogy a vaj helyet mennyi olajat hasznaljak, de a kokuszzsir remek otlet! koszonom!:))
holnap lesz a tesztje:)

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sat, 2015-11-07 02:03

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.11.06. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

minimoris
minimoris Thu, 2015-03-05 21:01

Szeretném kipróbálni a receptet,ezért az lenne a kérdésem ha nem befőttből hanem friss gyümölcsből csinálom (ahogy írtad) akkor milyen levet és mennyit kell venni ahhoz hogy az összetevőket összefőzzem? konkrétan van a fagyóban egy kevés meggyem meg reszelnék hozzá almát,összejön a 60 dkg gyümölcs,,,ebben az esetben mi legyen a folyadék és mennyi? köszi a választ előre is.

erkocika
erkocika Wed, 2015-04-29 20:20

Szia! Csak tippként adnám, hogy főzd meg kicsit a friss gyümölcsöt ( ami főzhető, pld:meggy) édesített vízben, és kész a lé. Én holnap így próbálom.

Dorr
framboise / Dorr Sat, 2015-03-07 11:53

Kedves minimoris!
Én még ugyan nem próbáltam friss gyümölcsből (bar tényleg az a legjobb!), de a helyedben vagy vízzel, vagy hasonló ízvilágú gyümölcslével (pl. Sió meggyes gyümölcslevei, Happy Day meggy) helyettesíteném a befőtt levét. :)

FaNaTiC
FaNaTiC Sat, 2014-07-05 19:19

Köszönöm a receptet, ezzel a páromat végre leszoktathatom a lipóti készítményekről! Nagyon finom és gusztusos a végeredmény.

Judith75
Judith75 Sun, 2014-05-04 12:44

Elkészítettem és nem csalódtam!Ez volt a hétvégi desszertünk és nagyon finom volt.Várom hogy a kertünkben legyenek gyümölcsök(eper,barack,szilva)hogy azokból is kipróbálhassam.

Dorr
framboise / Dorr Tue, 2014-05-06 20:35

Nagyon örülök neki, hogy ott is sikere volt!:) Előre is jó sütögetést a többi változat kipróbálásához, nagyon jól hangzik!

Judith75
Judith75 Sun, 2014-04-20 12:12

Nagyon örülök ennek a receptnek,csupa olyan dolog van benne amit én is használok.Biztosan el fogom készíteni.Köszönöm!

473
meggybefőtt 60 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
fahéj 1 teáskanál
teljes kiőrlésű liszt 2 csapott ek
xilit 1 teáskanál
1 csipet
citromlé 1 fél citromból nyert
zabpehely 25 dkg
zabkorpa 5 dkg
teljes kiőrlésű liszt 15 dkg
sütőpor 1 teáskanál
vaj 20 dkg
vaníliaaroma 2 teáskanál
xilit 4 ek
méz 2 ek
1 kávéskanál
xilit 2 teáskanál
fahéj 1 teáskanál