Tarhonya
1047 kcal
Tarhonyás hús egyszerűen
476 kcal
Bácskai csirkemáj
493 kcal
Tarhonyával töltött paprika
239 kcal
Zöldséges tarhonyasaláta
Leírás
Tarhonya – receptek, leírás, tippek
Feltételezések szerint a tarhonya Perzsiából került hozzánk, a törökök közvetítésével, maga a tarhonya elnevezés is török eredetű. A tarhonya önálló ételként is szerepelhet, de gyakran köretként készül, például pörköltek mellé.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a tarhonya?

A tarhonya egy hagyományos magyar tésztafajta, amely apró, szemcsés állagú és leginkább a rizshez vagy kuszkuszhoz hasonlítható. Több közép-európai országban is ismert, és gyakran használják köretként, levesbetétként vagy egytálételek alapanyagaként.
Hogyan vásároljuk?
Tarhonyát bármely szuper- és hipermarketben, delikátban, csomagolásmentes boltban tudunk venni. Ma már sokféle márka közül válogathatunk, érdemes előnyben részesíteni a hazai termékeket, ezzel is támogatva a magyar termelőket és gyártókat.
Mire jó a tarhonya?
A tarhonyát fogyaszthatjuk köretként pörkölt, paprikás, és szaftos hús mellé. Levesbetétként is elsőosztályú, de még egytálételként is elkészíthetjük zöldségekkel, hússal, fűszerekkel. Magas szénhidráttartalma miatt jó energiaforrás, és könnyen emészthető.
Mi készülhet a tarhonyából?
Készülhet tarhonyával töltött paprika, zöldséges tarhonyasaláta, gyors kolbászos tarhonyaleves, vörösboros marhapörkölt tarhonyával és savanyúsággal, mnestra maritata, az olasz esküvői leves, tarhonyás hús csirkemellből, az eredeti (és nagyon szaftos) pásztortarhonya, szaftos, lecsókrémes tarhonya tükörtojással, kecskesajtos-medvehagymás tarhonyarizottó és kaszás leves gazdagon.
Még több tarhonyás receptért görgess lejjebb!
100 g Tarhonya
fehérjetartalom
13.04 g
zsírtartalom
1.012 g
szénhidráttartalom
74.67 g
víztartalom
9.9 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
189 mg
Magnézium
53 mg
Kalcium
21 mg
Nátrium
6 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.142 g
Kolin
15.1 mg
Niacin - B3 vitamin
7.177 mg
Tiamin - B1 vitamin
0.891 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
13.04 g
Zsír
telített zsírsav
0.277 g
egyszeresen telített zsírsav
0.171 g
többszörösen telített zsírsav
0.564 g
ásványi anyagok
Kalcium
21 mg
Vas
3.3 mg
Magnézium
53 mg
Foszfor
189 mg
Nátrium
6 mg
Cink
1.41 mg
Réz
0.289 mg
Mangán
0.917 mg
Szelén
63.2 µg
szénhidrát
rost
3.2 g
cukor
2.67 g
víz
9.9 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.891 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.4 mg
Niacin - B3 vitamin
7.177 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.431 mg
Folát
237 µg
Folsav
219 µg
Kolin
15.1 mg
Lutein+zeaxantin
18 µg
E vitamin
0.11 mg
K vitamin
0.1 µg
B6 vitamin
0.142 g