r
Nosalty Logó

Bácskai csirkemáj

Rosanics Petra
Bácskai csirkemáj
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

tarhonya

bácskai csirkemáj

476
Kalória
29.2g
Fehérje
46.2g
Szénhidrát
19g
Zsír
361.4g
Víz
431.3g
Koleszterin
3.6g
Élelmi rost
5.5g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 4% Zsír

tarhonya

bácskai csirkemáj

Összesen 476 kcal
  • 6% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 4% Zsír

tarhonya

bácskai csirkemáj

Összesen 1901 kcal
  • 6% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 4% Zsír

tarhonya

bácskai csirkemáj

Összesen 102 kcal
  • 6% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    29.2 g

Zsír

  • Összesen
    19 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    431 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    842.3 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    101 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    67 mg
  • Foszfor
    502 mg
  • Nátrium
    108 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    46.2 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    361.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4154 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    21 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    66 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    870 micro
  • Kolin:
    261 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4113 micro
  • α-karotin
    75 micro
  • β-karotin
    452 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    3638 micro
  • Lut-zea
    211 micro
Összesen 476 kcal
  • 6% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    116.6 g

Zsír

  • Összesen
    76.1 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    42 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    1725 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3369.3 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    403 mg
  • Kálcium
    182 mg
  • Vas
    54 mg
  • Magnézium
    269 mg
  • Foszfor
    2007 mg
  • Nátrium
    430 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    184.8 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    1445.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    16618 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    83 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    264 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    61 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    10 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    66 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3480 micro
  • Kolin:
    1044 mg
  • Retinol - A vitamin:
    16450 micro
  • α-karotin
    301 micro
  • β-karotin
    1809 micro
  • β-crypt
    66 micro
  • Likopin
    14550 micro
  • Lut-zea
    846 micro
Összesen 1901 kcal
  • 6% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    4.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    92 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    179.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    107 mg
  • Nátrium
    23 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    9.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    76.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    884 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    185 micro
  • Kolin:
    56 mg
  • Retinol - A vitamin:
    875 micro
  • α-karotin
    16 micro
  • β-karotin
    96 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    774 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 102 kcal

Elkészítés

tarhonya

  1. A tarhonyát az olajon lepirítjuk, majd felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel. Alaposan megsózzuk, majd közepes lángon puhára főzzük a tésztát, pont úgy, mintha rizs lenne.
  2. (Mi szeretjük lepirítva főzni a tarhonyát, ezért külön főztük, de akár egyből a lecsós alapra öntve is főzhetjük. Ez esetben adjunk hozzá ekkor ugyanúgy kétszeres mennyiségű vizet, a májat viszont csak akkor tegyük vissza, ha már megfőtt a tarhonya.)

bácskai csirkemáj

  1. Az olaj felét felhevítjük, majd alaposan körbepirítjuk rajta a megtisztított csirkemájat. Amikor ezzel megvagyunk, a májat egy tányérba félretesszük.
  2. Az olaj másik felén üvegesre pároljuk az aprított vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Sózzuk is meg alaposan, hogy jobban puhuljon. Hozzáadjuk a nagyobb kockákra aprított paprikát és paradicsomot, majd fűszerezzük majorannával, köménnyel, borssal.
  3. Amikor már kellően összefonnyasztottuk a zöldségeket, hozzáadjuk a füstölt fűszerpaprikát és a sűrített paradicsomot, és az egészet alaposan összeforgatjuk.
  4. Hozzáadjuk a lepirított májat és szükség szerint egy kevés vizet is, majd lefedve kb. 10 percet főzzük, ezalatt a máj teljesen átfő és tökéletesre puhul.
  5. Utolsó lépésként hozzáöntjük a főtt tarhonyát a lecsós alaphoz, alaposan átforgatjuk és pár perc alatt összemelegítjük. Szükség szerint sózzuk még, majd azon melegében tálaljuk, friss petrezselyemmel megszórva.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 5 p
  • Főzés ideje: 40 p

Variációk egy témára: a klasszikus bácskai rizseshús e májas-tarhonyás verziója legalább annyira szaftos és ízes, mint az eredeti! Durván fél óra alatt elkészíthető, olcsó és laktató, ráadásul kellően "lecsós", így sokak új kedvencévé válhat ez az egyszerű recept. A tarhonyát főzhetjük egyből az ételbe is, de mi szeretjük lepirítani, ráadásul így párhuzamosan tud készülni a májjal, a végén pedig egy perc alatt összekeverhetjük.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek