Sörét-tarhonya Vicikó konyhájából

- 4% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
125g tarhonya464 kcal
-
1g só0 kcal
-
275g víz0 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
- 4% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
500g tarhonya1855 kcal
-
4g só0 kcal
-
1100g víz0 kcal
-
64g napraforgó olaj566 kcal
- 4% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
30g tarhonya111 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
65.9g víz0 kcal
-
3.8g napraforgó olaj34 kcal
- 4% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16.3 g
Zsír
-
Összesen 17.9 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 832.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 79 mg
-
Kálcium 35 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 69 mg
-
Foszfor 236 mg
-
Nátrium 406 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 93.3 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 287.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 296 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 23 micro
- 4% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 65.2 g
Zsír
-
Összesen 71.6 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 30 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 26 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3330.1 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 316 mg
-
Kálcium 139 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 276 mg
-
Foszfor 945 mg
-
Nátrium 1624 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 373.4 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 1148.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 27 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 36 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1185 micro
-
Kolin: 76 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 90 micro
- 4% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.9 g
Zsír
-
Összesen 4.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 199.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 8 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 57 mg
-
Nátrium 97 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 68.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 71 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5 micro
Hozzávalók
-
1100 ml víz
-
8 ek napraforgó olaj
Elkészítés
- Egy fedővel rendelkező edényben megforrósítjuk az olajat.
- Beleöntjük a tarhonyát, és állandóan kevergetve pirítjuk, míg szép melírozott színű nem lesz (de vigyázzunk, mert könnyen megbarnul,megég!).
- Lehúzzuk a hőforrásról, és hozzáadjuka víz kb. 3/4 részét,megsózzuk, elkeverjük. Visszatesszük a tűzre, sűrűn kavargatva kb. 20 perc alatt, időnként hozzáöntögetve a maradék vizet is, puhára főzzük.
- Ha megfőtt, 1-2 ek olajjal tovább lazíthatjuk.
- Most már nem fedjük le, azonbanidőnkéntugyanújból megkeverve szépenbékén hagyjuk, ezzeladunk neki még pár percet, hogy a felesleges nedvesség elpárologjon belőle. Ekkorra szép "pergős" tarhonyánk lesz.
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 181
- Tegnapi nézettség: 38
- 7 napos nézettség: 320
- Össznézettség: 79207
- Feltöltés dátuma: 2012. július 17.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
-
Speciális étrendek:
- gluténmentes ,
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Sokáig nem tudtam, hogyan kell ezt a rém egyszerű, de annál finomabb tésztaköretet készíteni. Többször próbálkoztam vele, de hol ez, hol az nem sikerült. Volt mindenféle tarhonya a kísérletek sorában, házi 8 tojásostól kezdve a gyári legegyszerűbbig. Ennyi vízzel, annyi vízzel, az olaj mennyiségét is változtattam, de sosem akart sikerülni. Az is megtörtént, hogy egyszerűen odaégett, mert ez amolyan " Állj résen, légy készen! " kis cserkész mondással élve, elkészítésű étel. Ne jusson eszünkbe ebben a röpke fél órában, míg készül, a konyhát elhagyni, másba nagyon belekezdeni, mert szinte mindig kavargatni kell, vele kell foglalkozni! Aztán egy-két éve valahogyan véletlenül mégis sikerült, nem akartam hinni a szememnek, hogy olyan lett, amilyennek lennie kell. Pergős, szépen " melírozott " :-)) , hát nem olyan? Most végül leírtam, mert lehet, hogy esetleg másnak sem ment elsőre...? :-)
Hozzászólások (12)
Nekem a tarhonyakészítés a rémálmom. Eddig még sohasem sikerült. Úgyhogy beleuntam. Most csak beleteszem vízbe, megf?zöm, akinek tetszik tetszik, akinek meg nem, az nem eszi. Azért még ezt a receptet kipróbálom!
Jaj, de jó, hogy nem csak én voltam vele így :-))) Próbáld ki, talán így sikerül majd :-) Kíváncsi vagyok, milyen lesz? Üdv: Vici
Kedves Vicikó! Én ugyan nem állok a tarhonya mellett, csak amíg megpirítom! majd felöntöm a vízzel, ráteszem a lábas fed?jét, és lkb. 180 C-os, közepesen meleg süt?ben 20-25 perc alatt kész. Kiveszem, átkeverem és ennyi! Próbáld ki így is:) Sok sikert!
Kedves méhecske! OK, hogy nem állsz a tarhonya mellett, de a kérdés az, hogy milyen arányban teszed bele a hozzávalókat. Én pl. ezért nem tudtam elkészíteni mindaddig míg ki nem tapasztaltam magam, hogy mennyi tarhonyához, mennyi zsiradék, és f?leg víz kell, ez sehol nincs leírva... Biztos jó a Te módszered is, csak tudni kell, amit az el?bb írtam. Esetleg, ha megosztod velünk...? Üdv: Vici
Én is így készítem. Ugyanúgy dupla mennyiség? hideg vízzel öntöm fel. Felforrás után takaréklángra teszem, fed? alatt nagyon lassan készre f?zöm. Egyébként süt?ben még tökéletesebb. Én a rizst süt?ben szoktam készíteni. Megkeverni sem kell.
Örök hála!:)
Szívesen - szívesen!!!! :-))) Üdv: Vici
Kedves Vicikó! Régen, az anyukám saját házi készítés? tarhonyáját ettem, ettük szívesen. A gyerekeim az oviban megszerették ezt a sörétes tarhonyát, mire én ezt a boltban megtaláltam anno, azt hittem, nyugdíjba vonulok, mire kapni fogok,...de nem!! :-D És azóta csak ilyet veszek és készítek, és nagyon finom.:-)) Pirítás : valóban nagyon el kell találni a tarhonya és az olaj mennyiségét, és melírozottra keverés mellett pirítani, majd sós vízzel szoktam felönteni, kis lángon, fed? alatt, néhányszor megkeverve, kb. 12-16 percig f?zögetem,(mennyiségt?l függ az id?) , és aztán rá a tet?t, és kikapcsolva a láng. Majd kb. 15 perc, újra átkeverem és kész.Magától szépen perg?s lesz.:-)) Tudod mit? Én nekem így jött be, ahogy leírtam, Neked úgy, ahogy Te leírtad : de egy a lényeg, hogy sikerült és szeretjük.:-D Végre megtaláltuk az elkészítési módját, és a család szereti.:-)) Szép hetet kívánok! Éva-Anyóca
Kedves Éva! Épp ma voltál eszemben, hogy rég írogattunk már...:-)) Örülök, h ráéreztél! A kérdésem, hogy mennyi vizet öntesz hozzá? Mert azt se sikerült sokáig kitalálnom. Csak úgy szemre? Ez olyan érdekes, mert a sütiken kívül szinte mindent majdnem szemre készítek, de ez a tarhonya kérdés kicsit mumus lett! Hol állt benne, és nem párolgott el a végéig sem, hol meg kemény maradt, mert nem volt elég a víz. Nekem a férjem volt odáig ezért a tarhonyáért, ( most már én is megszerettem ), szóval odáig jutottunk, h a Tescoban a friss kajásnál kellett vennünk, mert annyira szerette. Csak a köretet, mert rávaló az volt :-)))Egy nagyon jó szakácsn? van ott, és tényleg házias ebédeket szokott f?zni. Ha épp nem vagyok itthon pár napig, húz vele, hogy majd megy a Tesco-Mamihoz kajálni :-))) Azért nem nyugodtam bele, hogy nem lehet ez a tarhonyaf?zés a világ ördöng?ssége, és nekiláttam..... Azóta itthon készül, és boldogan nyomatjuk a kis sörétkéket. Én is kívánok Neked szép hetet, több napsütést, mint a napokban volt! Üdv: Vici
Kedves Vicikó! Én jó meleg vízbe sót keverek el, és ezzel öntöm fel a melírozottra pirított söréteket, ami úgy néz ki, hogy ha egy csomag, azaz 500 gr. a tarhonya, akkor kb. két ujjnyival lepje el ez a meleg-sós víz a tarhonyát, ( persze vízszintesen értem azt a két normális emberi ujjnyi nagyságot ) , -és fed? alatt, párolódik, aztán keverem, vissza a tet?, 1-2 perc, keverés, rá a tet?, stb. - és amikor még épp van rajta pici víz, érezni lehet keveréskor, akkor lekapcsolom, rá a tet?, és csak egy negyedóra-20 perc múlva nézek rá, megkeverem,és ha szépen perg?s, kóstolás, puha is, ízre is jó, akkor rendben. ( néha keverek bele aprított friss petrezselymet is ) Nekem eddig így jött be, de azért ha id?közben kóstolsz, úgy érzed, nem az igazi, nem puhul, még mindig lehet hozzá adni vizet, ha úgy ítéli meg az ember lánya, mint hogy sokkal kezdjed felönteni, és akkor már csak nagyon puha ,nem perg?s köretünk lesz. Én is jártam úgy, anno .:-( Tényleg a sütik azok a nagyon méricskél?sek, igazad van. ( Bár nagymamáim, régi id?s néni rokonok nem méricskélték különösebben azokat sem, az évek, a gyakorlat, és már a kisujjukban volt! :-)) ) Ez a tarhonya, már nekem is ( sok más mellett ), szemre megy, ahogy anyai nagyanyám mondta: "- hát érzésre, mer' látod fiam. Aztán ott lesz benne a kezedbe, kés?bb már nem kérdezed, teszed." :-)) Tényleg rég beszélgettünk, :-))) - nagyon szép napot és hetet kívánok! Éva-Anyóca
Kedves "taronyasok" :) Ugy latszik ez a "remegyszeru" tesztafele remes tud lenni majd mindenkin kifog :S A legborzasztobb mikor osszeall egy nagy -nagy gombocca de nem slambuc lesz belole :) Nalam az alabbi recipe valt be. Poharral merem ki a mennyiseget es 2x annyi forro sos vizzel ontom fel a piritas uta, ( persz olajban vagy zsirban ) teszek bele egy kis fej voroshagymat es mielott a vizet hozzaontenem egy kis porospaprikat is. Aztan lefedem 1x 2x megkeveren takareklangon , aztan ha elfotte a vizet elzarom es hagyom a parajaban allni.Talalas elott atkeverem es ennyi. Jaaa, es ugyan igy keszitem mikroban is , a piritas is ott vegzem ( olaj+tarhonya, letakar max. fok. pirit, de vigyazni kell mert a kozepso resz hamar barnul, ki-ki kell venni es atkeverni )csak akkor picivel kevesebb vizet ontok hozza. Max. fokozaton keszitem de az idot nem tudom pontosan, nezni kell mikor szivta be a vizet. Ha kesz atkeverem es hagyom allni. Igy vagy ugy keszitve, mindegy mert IMADON :)
Elkészítettem én is ezt a tarhonyát. Nagyon féltem t?le. Els?re sikerült :) , köszönöm a receptet. Bátran ajánlom kezd?knek is, nem okoz csalódást!
Most láttam meg a mikrós elkészítési módot. Mivel imádom a tarhonyát, rögvest kipróbáltam. Még a vasárnapi ebéd után is!.:::) Zseniális, perg?s, színe tökéletes,istenien finom!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nekem több vizet vett fel, de ez gondolom a tésztától is függ. Apránként öntöttem hozzá a kavargatásokkor. KÖSZÖNÖM ZSUZSCA!!!
Szia! A tarhonya nekem is mumus. Addig eljutok, hogy gyönyör?re megpirítom (imádom, hogy az egyik szem tök fehér, a másik meg gesztenye barna). Aztán, mint a rizst, dupla mennyiség? vízzel felöntöm. Só, kavarás, tet?t rá és 20 perc múlva f?zelék. Nem értem mit szúrok el. Próbáltam forró vízzel, hideg vízzel, apránként és egyszerre hozzáöntve, de még nem sikerült. Most megint kísérletezek vele egyet, hátha. Szoríts! Aztán majd beszámolok. Üdv: Verus
Szia Verus! Drukkolok, szorítok! Ha már puha és még mindig " f?zelékes " akkor fed? nélkül, kevergetve, természetesen láng, ill. h?forrás felett párologtasd ki bel?le a maradék nedvességet. Nekem mindig kell a végén az a kis pihentet? id?, de így már nagyon jól szokott sikerülni. Kíváncsi vagyok milyen lett? :-) Üdv: Vici
Megcsináltam és tök jó lett! Köszi, hogy felraktad a receptet, csak ajánlani tudom mindenkinek!
Jajj, de jóó!!! Örülök, hogy jól sikerült! :-)))) Jó étvágyat hozzá, és köszi, hogy visszajeleztél! Üdv: Vici
Énis megcsináltam, a recepted alapján, életemben el?ször, és szuper lett! Hálás köszönet!
Nagyon jó recept, végre nekem is perg?s a tarhonya :)
:-) Örülök! Üdv:-) Vici
Köszi a receptet! Életemben el?ször készítettem tarhonyát és hibátlan lett!! :) Perg?s, jó szín? és fiiiinom! ;)
Örülök! :-) Üdv:-) Vici
Szerintem nagyon nem mindegy milyen t?zhelyen készíted el. Nekem villany van, aminek platnija fokozatosan h?l ki ugye. Ezért az én tuti elkészítési módom a tarhonyára ez: egy ev?kanál zsíron egy bögre tarhonyát pirítok addig, amíg több aranybarna lesz benne, mivel sokat világosodik a végére. Mikor ezt elérte felöntöm kétszer annyi meleg vízzel, teszek bele egy kávéskanál sót és f?z?m kb. 5 percig. Utána lekapcsolom a t?zhelyt és a lassan h?l? platnira bízom a párolást. :) Kb. 10-15 perc után egyszer megkeverem és még hagyom párolódni 5-10 percig. Az eredmény szuper perg?s, nekünk ez jön be és szinte magától kész van. Persze csak villanyt?zhelyen m?ködik, a gáznál ugye nem. :) A rizst is ugyanígy készítem, csak azt persze nem barnára pirítom és teszek bele egy fél hagymát is.:)