Nosalty Logó

Sörét-tarhonya Vicikó konyhájából

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojást tartalmaz
Vicikó
Sörét-tarhonya Vicikó konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 605 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 2421 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 145 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.3 g

Zsír

  • Összesen
    17.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    832.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    79 mg
  • Kálcium
    35 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    69 mg
  • Foszfor
    236 mg
  • Nátrium
    406 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    93.3 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    287.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    296 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 605 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    65.2 g

Zsír

  • Összesen
    71.6 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    30 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    26 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3330.1 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    316 mg
  • Kálcium
    139 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    276 mg
  • Foszfor
    945 mg
  • Nátrium
    1624 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    373.4 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    1148.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    27 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    36 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1185 micro
  • Kolin:
    76 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    90 micro
Összesen 2421 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.9 g

Zsír

  • Összesen
    4.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    199.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    8 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    57 mg
  • Nátrium
    97 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    68.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    71 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 145 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy fedővel rendelkező edényben megforrósítjuk az olajat.
  2. Beleöntjük a tarhonyát, és állandóan kevergetve pirítjuk, míg szép melírozott színű nem lesz (de vigyázzunk, mert könnyen megbarnul,megég!).
  3. Lehúzzuk a hőforrásról, és hozzáadjuka víz kb. 3/4 részét,megsózzuk, elkeverjük. Visszatesszük a tűzre, sűrűn kavargatva kb. 20 perc alatt, időnként hozzáöntögetve a maradék vizet is, puhára főzzük.
  4. Ha megfőtt, 1-2 ek olajjal tovább lazíthatjuk.
  5. Most már nem fedjük le, azonbanidőnkéntugyanújból megkeverve szépenbékén hagyjuk, ezzeladunk neki még pár percet, hogy a felesleges nedvesség elpárologjon belőle. Ekkorra szép "pergős" tarhonyánk lesz.
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 78
  • 7 napos nézettség: 314
  • Össznézettség: 53870
  • Feltöltés dátuma: 2012. július 17.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Vicikó 251 recept

Sokáig nem tudtam, hogyan kell ezt a rém egyszerű, de annál finomabb tésztaköretet készíteni. Többször próbálkoztam vele, de hol ez, hol az nem sikerült. Volt mindenféle tarhonya a kísérletek sorában, házi 8 tojásostól kezdve a gyári legegyszerűbbig. Ennyi vízzel, annyi vízzel, az olaj mennyiségét is változtattam, de sosem akart sikerülni. Az is megtörtént, hogy egyszerűen odaégett, mert ez amolyan " Állj résen, légy készen! "  kis cserkész mondással élve, elkészítésű étel. Ne jusson eszünkbe ebben a röpke fél órában, míg készül, a konyhát elhagyni, másba nagyon belekezdeni, mert szinte mindig kavargatni kell, vele kell foglalkozni! Aztán egy-két éve valahogyan véletlenül mégis sikerült, nem akartam hinni a szememnek, hogy olyan lett, amilyennek lennie kell. Pergős, szépen " melírozott "  :-)) , hát nem olyan? Most végül leírtam, mert lehet, hogy esetleg másnak sem ment elsőre...? :-)

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Nekem a tarhonyakészítés a rémálmom. Eddig még sohasem sikerült. Úgyhogy beleuntam. Most csak beleteszem vízbe, megf?zöm, akinek tetszik tetszik, akinek meg nem, az nem eszi. Azért még ezt a receptet kipróbálom!

Vicikó

Jaj, de jó, hogy nem csak én voltam vele így :-))) Próbáld ki, talán így sikerül majd :-) Kíváncsi vagyok, milyen lesz? Üdv: Vici

Törölt felhasználó

Kedves Vicikó! Én ugyan nem állok a tarhonya mellett, csak amíg megpirítom! majd felöntöm a vízzel, ráteszem a lábas fed?jét, és lkb. 180 C-os, közepesen meleg süt?ben 20-25 perc alatt kész. Kiveszem, átkeverem és ennyi! Próbáld ki így is:) Sok sikert!

Vicikó

Kedves méhecske! OK, hogy nem állsz a tarhonya mellett, de a kérdés az, hogy milyen arányban teszed bele a hozzávalókat. Én pl. ezért nem tudtam elkészíteni mindaddig míg ki nem tapasztaltam magam, hogy mennyi tarhonyához, mennyi zsiradék, és f?leg víz kell, ez sehol nincs leírva... Biztos jó a Te módszered is, csak tudni kell, amit az el?bb írtam. Esetleg, ha megosztod velünk...? Üdv: Vici

Törölt felhasználó

Én is így készítem. Ugyanúgy dupla mennyiség? hideg vízzel öntöm fel. Felforrás után takaréklángra teszem, fed? alatt nagyon lassan készre f?zöm. Egyébként süt?ben még tökéletesebb. Én a rizst süt?ben szoktam készíteni. Megkeverni sem kell.

Lorka

Örök hála!:)

Vicikó

Szívesen - szívesen!!!! :-))) Üdv: Vici

Éva-Anyóca

Kedves Vicikó! Régen, az anyukám saját házi készítés? tarhonyáját ettem, ettük szívesen. A gyerekeim az oviban megszerették ezt a sörétes tarhonyát, mire én ezt a boltban megtaláltam anno, azt hittem, nyugdíjba vonulok, mire kapni fogok,...de nem!! :-D És azóta csak ilyet veszek és készítek, és nagyon finom.:-)) Pirítás : valóban nagyon el kell találni a tarhonya és az olaj mennyiségét, és melírozottra keverés mellett pirítani, majd sós vízzel szoktam felönteni, kis lángon, fed? alatt, néhányszor megkeverve, kb. 12-16 percig f?zögetem,(mennyiségt?l függ az id?) , és aztán rá a tet?t, és kikapcsolva a láng. Majd kb. 15 perc, újra átkeverem és kész.Magától szépen perg?s lesz.:-)) Tudod mit? Én nekem így jött be, ahogy leírtam, Neked úgy, ahogy Te leírtad : de egy a lényeg, hogy sikerült és szeretjük.:-D Végre megtaláltuk az elkészítési módját, és a család szereti.:-)) Szép hetet kívánok! Éva-Anyóca

Vicikó

Kedves Éva! Épp ma voltál eszemben, hogy rég írogattunk már...:-)) Örülök, h ráéreztél! A kérdésem, hogy mennyi vizet öntesz hozzá? Mert azt se sikerült sokáig kitalálnom. Csak úgy szemre? Ez olyan érdekes, mert a sütiken kívül szinte mindent majdnem szemre készítek, de ez a tarhonya kérdés kicsit mumus lett! Hol állt benne, és nem párolgott el a végéig sem, hol meg kemény maradt, mert nem volt elég a víz. Nekem a férjem volt odáig ezért a tarhonyáért, ( most már én is megszerettem ), szóval odáig jutottunk, h a Tescoban a friss kajásnál kellett vennünk, mert annyira szerette. Csak a köretet, mert rávaló az volt :-)))Egy nagyon jó szakácsn? van ott, és tényleg házias ebédeket szokott f?zni. Ha épp nem vagyok itthon pár napig, húz vele, hogy majd megy a Tesco-Mamihoz kajálni :-))) Azért nem nyugodtam bele, hogy nem lehet ez a tarhonyaf?zés a világ ördöng?ssége, és nekiláttam..... Azóta itthon készül, és boldogan nyomatjuk a kis sörétkéket. Én is kívánok Neked szép hetet, több napsütést, mint a napokban volt! Üdv: Vici

Éva-Anyóca

Kedves Vicikó! Én jó meleg vízbe sót keverek el, és ezzel öntöm fel a melírozottra pirított söréteket, ami úgy néz ki, hogy ha egy csomag, azaz 500 gr. a tarhonya, akkor kb. két ujjnyival lepje el ez a meleg-sós víz a tarhonyát, ( persze vízszintesen értem azt a két normális emberi ujjnyi nagyságot ) , -és fed? alatt, párolódik, aztán keverem, vissza a tet?, 1-2 perc, keverés, rá a tet?, stb. - és amikor még épp van rajta pici víz, érezni lehet keveréskor, akkor lekapcsolom, rá a tet?, és csak egy negyedóra-20 perc múlva nézek rá, megkeverem,és ha szépen perg?s, kóstolás, puha is, ízre is jó, akkor rendben. ( néha keverek bele aprított friss petrezselymet is ) Nekem eddig így jött be, de azért ha id?közben kóstolsz, úgy érzed, nem az igazi, nem puhul, még mindig lehet hozzá adni vizet, ha úgy ítéli meg az ember lánya, mint hogy sokkal kezdjed felönteni, és akkor már csak nagyon puha ,nem perg?s köretünk lesz. Én is jártam úgy, anno .:-( Tényleg a sütik azok a nagyon méricskél?sek, igazad van. ( Bár nagymamáim, régi id?s néni rokonok nem méricskélték különösebben azokat sem, az évek, a gyakorlat, és már a kisujjukban volt! :-)) ) Ez a tarhonya, már nekem is ( sok más mellett ), szemre megy, ahogy anyai nagyanyám mondta: "- hát érzésre, mer' látod fiam. Aztán ott lesz benne a kezedbe, kés?bb már nem kérdezed, teszed." :-)) Tényleg rég beszélgettünk, :-))) - nagyon szép napot és hetet kívánok! Éva-Anyóca

zsuzsca

Kedves "taronyasok" :) Ugy latszik ez a "remegyszeru" tesztafele remes tud lenni majd mindenkin kifog :S A legborzasztobb mikor osszeall egy nagy -nagy gombocca de nem slambuc lesz belole :) Nalam az alabbi recipe valt be. Poharral merem ki a mennyiseget es 2x annyi forro sos vizzel ontom fel a piritas uta, ( persz olajban vagy zsirban ) teszek bele egy kis fej voroshagymat es mielott a vizet hozzaontenem egy kis porospaprikat is. Aztan lefedem 1x 2x megkeveren takareklangon , aztan ha elfotte a vizet elzarom es hagyom a parajaban allni.Talalas elott atkeverem es ennyi. Jaaa, es ugyan igy keszitem mikroban is , a piritas is ott vegzem ( olaj+tarhonya, letakar max. fok. pirit, de vigyazni kell mert a kozepso resz hamar barnul, ki-ki kell venni es atkeverni )csak akkor picivel kevesebb vizet ontok hozza. Max. fokozaton keszitem de az idot nem tudom pontosan, nezni kell mikor szivta be a vizet. Ha kesz atkeverem es hagyom allni. Igy vagy ugy keszitve, mindegy mert IMADON :)

Törölt felhasználó

Elkészítettem én is ezt a tarhonyát. Nagyon féltem t?le. Els?re sikerült :) , köszönöm a receptet. Bátran ajánlom kezd?knek is, nem okoz csalódást!

Törölt felhasználó

Most láttam meg a mikrós elkészítési módot. Mivel imádom a tarhonyát, rögvest kipróbáltam. Még a vasárnapi ebéd után is!.:::) Zseniális, perg?s, színe tökéletes,istenien finom!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nekem több vizet vett fel, de ez gondolom a tésztától is függ. Apránként öntöttem hozzá a kavargatásokkor. KÖSZÖNÖM ZSUZSCA!!!

Törölt felhasználó

Szia! A tarhonya nekem is mumus. Addig eljutok, hogy gyönyör?re megpirítom (imádom, hogy az egyik szem tök fehér, a másik meg gesztenye barna). Aztán, mint a rizst, dupla mennyiség? vízzel felöntöm. Só, kavarás, tet?t rá és 20 perc múlva f?zelék. Nem értem mit szúrok el. Próbáltam forró vízzel, hideg vízzel, apránként és egyszerre hozzáöntve, de még nem sikerült. Most megint kísérletezek vele egyet, hátha. Szoríts! Aztán majd beszámolok. Üdv: Verus

Vicikó

Szia Verus! Drukkolok, szorítok! Ha már puha és még mindig " f?zelékes " akkor fed? nélkül, kevergetve, természetesen láng, ill. h?forrás felett párologtasd ki bel?le a maradék nedvességet. Nekem mindig kell a végén az a kis pihentet? id?, de így már nagyon jól szokott sikerülni. Kíváncsi vagyok milyen lett? :-) Üdv: Vici

Törölt felhasználó

Megcsináltam és tök jó lett! Köszi, hogy felraktad a receptet, csak ajánlani tudom mindenkinek!

Vicikó

Jajj, de jóó!!! Örülök, hogy jól sikerült! :-)))) Jó étvágyat hozzá, és köszi, hogy visszajeleztél! Üdv: Vici

Elisabeth

Énis megcsináltam, a recepted alapján, életemben el?ször, és szuper lett! Hálás köszönet!

Törölt felhasználó

Nagyon jó recept, végre nekem is perg?s a tarhonya :)

Vicikó

:-) Örülök! Üdv:-) Vici

walther85

Köszi a receptet! Életemben el?ször készítettem tarhonyát és hibátlan lett!! :) Perg?s, jó szín? és fiiiinom! ;)

Vicikó

Örülök! :-) Üdv:-) Vici

Kobra

Szerintem nagyon nem mindegy milyen t?zhelyen készíted el. Nekem villany van, aminek platnija fokozatosan h?l ki ugye. Ezért az én tuti elkészítési módom a tarhonyára ez: egy ev?kanál zsíron egy bögre tarhonyát pirítok addig, amíg több aranybarna lesz benne, mivel sokat világosodik a végére. Mikor ezt elérte felöntöm kétszer annyi meleg vízzel, teszek bele egy kávéskanál sót és f?z?m kb. 5 percig. Utána lekapcsolom a t?zhelyt és a lassan h?l? platnira bízom a párolást. :) Kb. 10-15 perc után egyszer megkeverem és még hagyom párolódni 5-10 percig. Az eredmény szuper perg?s, nekünk ez jön be és szinte magától kész van. Persze csak villanyt?zhelyen m?ködik, a gáznál ugye nem. :) A rizst is ugyanígy készítem, csak azt persze nem barnára pirítom és teszek bele egy fél hagymát is.:)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

4 jel, hogy ideje lenne kevesebb vörös húst enned –...

Valóban káros lenne a vörös hús fogyasztása, vagy ez is csak egy széles körben elterjedt mítosz, amelynek nincsen alapja? Mint minden állati eredetű élelmiszer, a vörös hús fogyasztása is egészséges lehet bizonyos mértékig, azonban ha túl sokat eszünk belőle, kellemetlen mellékhatásokat tapasztalhatunk, amellyel testünk azt jelzi: ideje lenne kicsit leállni.

Masszi- Rigó Csilla

További cikkek