Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pulykazúzapörkölt tarhonyával

Pulykazúzapörkölt tarhonyával
Pulykazúzapörkölt tarhonyával
195 perc / előkészület: 15 perc főzés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem egy tavaszi-nyári étel, de annyira megkívántam a tarhonyát! (Bááár, egy jó salátával...)

hozzávalók / 4 adag

Pörkölt

Tarhonya

Szólj hozzá!

elkészítés

Pörkölt

  1. A zúzát alaposan megmossuk, és éles késsel falatnyi darabokra felvágjuk. A hagymát, paprikát apróra felkockázzuk, a paradicsomot meghámozzuk, és úgy kockázzuk fel. Tegyünk bele erős paprikát is, aki szereti, bőven is mérheti, csípősen az igazi!
  2. A zsíron megdinszteljük a hagymát, majd a paprikát-paradicsomot is rádobjuk, rátörjük a fokhagymát is. Pár perc után sózzuk-borsozzuk, rászórjuk a majoránnát. Felöntjük kevés vízzel, és fedő alatt pépessé szétfőzzük.
  3. Lehúzzuk a tűzről, meghintjük a pirospaprikával, jól elkeverjük. Most tesszük bele a zúzát, és annyi vizet öntünk alá, hogy ép ellepje.
  4. Fedő alatt, kis lángon, vajpuhára pároljuk. Ha nagyon sülne, öntsünk alá egy kevés vizet, a végére egészen sűrű, de bőséges szaftnak kell alatta maradnia. Kóstolgassuk, hogy kell-e még rá só, csípős íz. A főzés jó hosszadalmas, akár 3 órát is eltarthat! (A csirkezúzának is kell vagy másfél óra, de a pulyka sokkal masszívabb.)
  5. A kész tarhonyával, tűzforrón tálaljuk, mert gyorsan kocsonyásodik. Adjunk mellé salátát vagy savanyúságot!

Tarhonya

  1. Bögrébe-tálba öntve mérjük le a tarhonya térfogatát, mert épp kétszer annyi víz kell hozzá! (Én a nagyméretű tarhonyát szeretem, ezért inkább olyat használok, aminek csipetke a bolti neve.)
  2. A zsírt felforrósítjuk, beleszórjuk a száraz tarhonyát és szorgos kevergetés mellett aranybarnára megpirítjuk. Könnyen leég, tényleg keverni kell, főként a vége felé.
  3. Most felöntjük a kimért vízzel - vigyázzunk, mert kicsap a gőze! Úgy tűnhet, ez a víz rengeteg, de higgyük el, épp jó lesz! Ha a víz felforrt, jól sózzuk meg - a vizet sósnak kell érezni.
  4. Vegyük egészen kicsire a lángot, és fedő alatt kb. 40 perc alatt készre pároljuk. Néha kukkantsunk rá, és keverjük át. Mire teljesen megpuhul - kóstoljuk meg! - az összes vizet felszívja. Ha mégis érzünk ropogós darabokat, egészen kevés vizet öntsünk csak alá! Ha kész, a lángot elzárjuk, és lefedjük 10 perce - így gyönyörű pergős lesz. Tálalhatunk!
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 17
össznézettség: 16 261
elküldve: 0
receptkönyvben: 22
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
85 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
kategória: pörkölt
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

pörkölt zúzából, tarhonyás zúzapörkölt

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

820
pulykazúza 1 kg
vöröshagyma 2 közepes db
fokhagyma 3 gerezd
zöldpaprika 2 közepes db
paradicsom 1 nagy db
sertészsír 2 ek
fűszerpaprika 3 kávéskanál
majoranna 2 csipet
bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
tarhonya 40 dkg
sertészsír 2 ek
0 ízlés szerint
víz 8 dl