fűszeres szósz

Szójaszósz

A szójaszósz a távol-keleti és délkelet-ázsiai konyha elmaradhatatlan hozzávalója, egy erjesztett szójababból készülő, sötétebb barnás színű, sós-fűszeres, híg szósz. Kínából ered, megjelenése a 6. századra datálható. A Kínában használt szójaszósz sűrűbb, míg a japán változata valamivel hígabb, és sötétebb színű.

Ketchup

A <strong>ketchup</strong> alapját adó paradicsom gazdag likopinban (antioxidáns, ami a paradicsom vörös színét adja), és ha minőségi alapanyagokból készül, akkor kifejezetten jó kiegészítője lehet a kiegyensúlyozott étrendnek is.

Worcestershire-szósz

A Worcestershire-szósz gazdag, komplex ízvilágú, barna színű, folyékony fűszer, amely édes, savanykás, sós és enyhén csípős jegyeket ötvöz. Brit eredetű, húsételek, pácok, salátaöntetek, levesek és koktélok (például Bloody Mary) ízesítésére használják. Egyedi ízét a hosszú érlelés és a különféle fűszerek, aromák adják.

Barbecue szósz

A barbecue szósz az amerikai konyha egyik legismertebb szósza, amely világszerte elterjedt, és sokféle húsos vagy vegán ételhez ad intenzív, füstös, édeskés ízt. Nemcsak grillpartikon jön jól: pácként, szendvicsekben vagy akár mártogatósként is megállja a helyét.

Címlapról ajánljuk

Egyáltalán nem mindegy, mikor vacsorázol télen – Az alvásod báhatja,...

Télen nemcsak a hőmérséklet és a napfény hiánya alakítja át a mindennapjainkat, hanem az is, hogyan reagál a szervezetünk az esti étkezésre. A kutatások szerint a vacsora időpontja ilyenkor sokkal nagyobb hatással van az anyagcserére, az alvásra és az energiaszintre, mint az év bármely más szakaszában. De mikor érdemes utoljára enni, hogy a testünk valóban jól működjön?

Nosalty

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek