Nosalty Logó

"Az igazi" svéd húsgolyók

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dacota
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A húsgolyóhoz

A szószhoz

Összesen 630 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A húsgolyóhoz

A szószhoz

Összesen 2518 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A húsgolyóhoz

A szószhoz

Összesen 172 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    31.1 g

Zsír

  • Összesen
    50.6 g
  • Telített zsírsav
    28 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    250 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    825.7 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    84 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    46 mg
  • Foszfor
    374 mg
  • Nátrium
    277 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    12.6 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    209.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    369 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    157 mg
  • Retinol - A vitamin:
    363 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    77 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    65 micro
Összesen 630 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    124.4 g

Zsír

  • Összesen
    202.6 g
  • Telített zsírsav
    114 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    65 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    1001 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3302.6 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    153 mg
  • Kálcium
    337 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    183 mg
  • Foszfor
    1495 mg
  • Nátrium
    1107 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    50.4 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    838.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1475 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    13 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    32 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    32 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    82 micro
  • Kolin:
    626 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1450 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    307 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    260 micro
Összesen 2518 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.5 g

Zsír

  • Összesen
    13.9 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    69 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    226.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    102 mg
  • Nátrium
    76 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    57.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    101 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    99 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    18 micro
Összesen 172 Kcal

Hozzávalók

A húsgolyóhoz

A szószhoz

Elkészítés

A húsgolyóhoz

  1. A húsokat kétszer ledaráljuk (vagy ledaráltatjuk).
  2. A hagymát 1 kanál vajon, kis lángon süssük aranybarnára.
  3. A darált kétszersültet áztassuk a vízbe, a krumpli törjük össze krumplinyomóval.
  4. Az összes hozzávalót tegyük egy tálba, fűszerezzük, és jól dolgozzuk össze. Ha kész, vizes kézzel formázzunk belőle diónyinál nagyobb gombócokat (mindenki evett már a kék-sárga áruházban, tudja, kb mekkorák kellenek:) ).
  5. Olvasszuk fel a vajat egy nagyobb serpenyőben, és kis lángon, forgatva, több adagban süssük ki őket.

A szószhoz

  1. Ha a húsgolyók kisültek, a serpenyőbe öntsük bele az alaplevet, és kis lángon melegítsük.
  2. Adjuk hozzá a tejszínt, és szitáljuk bele a lisztet. Fűszerezzük.
  3. Kis lángon forraljuk fel, és várjuk meg, míg egy picit sűrűsödik.
  4. A gombócokkal együtt tálaljuk.
  • Sűtés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 46
  • 7 napos nézettség: 451
  • Össznézettség: 230428
  • Feltöltés dátuma: 2014. április 01.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Beszereztem az IKEA szakácskönyvét, és oly sok évi fölösleges próbálkozás után végre sikerült a konyhámban is előállítani a húsgolyókat, ami valami miatt, bárhogy is küzdök ellene, nálam sajnos addiktív. És a végeredmény tényleg olyan, mint az "igazi".

Hozzászólások

vmzsuzsa

Dakota! Jól értem a receptet, hogy a húshoz adjunk 2 dl habtejszínt? Meg 1 dl vizet, amiben megáztatjuk a kétszersültet? Lehet ebb?l golyót formálni? Nem folyik szét? Tojás nincs benne? Zsuzsa

Dacota

Szia Zsuzsa! Jól látod, tényleg 3 dl folyadék van benne. nem szentírás, lehet 2 dl víz 1 dl tejszín, vagy másfél-másfél, de kell bele a folyadék. Egy tojás van benne. :) Attól kapja meg azt a nagyon sima textúrát, hogy a hús kétszer van darálva, és sok benne a folyadék - ne aggódj, a krumpli felveszi. :) Szép napot! Üdv, Nóra

Kitchen_Profi

Úgy látom, van benne 1 tojás. Jól hangzik, lehet, hogy kipróbálom.

vmzsuzsa

Szia! Köszönöm a gyors választ. A tojást nem vettem észre, bocs. Akkor ki fogom próbálni 3 dl folyadékkal, és majd beszámolok róla.A 2 legkisebb unokám ezért szeret az Ikeába járni, jöv? héten jönnek ide ebédre, meglepem vele ?ket. Köszönöm a receptet. Zsuzsa

Dacota

Haha, ez vicces, ezek szerint ez a nagyi és Ikea húsgolyó ilyen közös kapocs mindenkinél. :) Az a titka, hogy mindennek nagyon krémesnek kell lenni - kétszer darált hús, krémesre tört krumpli. Remélem, sikered lesz vele, majd meséld el. :) Szép estét! Üdvözlettel, Nóra

vmzsuzsa

Szia Nóra! Ez bejött az unokákkal. Megkóstolták, és közölte mind a kett?, hogy olyan, mint az Ikeában, és nagyon finom. A szósz is pont olyan, mondták. A szokásos sült krumpli és áfonya szósz persze. Nekünk is nagyon izlett. Köszönöm a receptet. Gondosan ?rzöm, hogy máskor is csinálhassam. Zsuzsa.

Dacota

Szuper! :) Én is így gondoltam, de a gyerekek általában elég kritikusak - ha náluk átment, akkor minden rendben. :) Szép napot! Üdv, Nóra

Betty1978

Szia! Érdekl?dnék, hogy habtejszín helyett lehet bele f?z?tejszínt rakni?

Dacota

Szia! Igen, de ennyi er?vel tehetsz bele tejet is. :) Ha f?zéshez használod, akkor elvileg a f?z?tejszín is jó, hiszen nem kell felverni, de gyakorlatilag a f?z?tejszín nem más, mint növényi zsírral dúsított tej. Így ha f?zéshez kell, nyugodt szívvel helyettesíts zsírosabb tejjel, ha meg felverni, akkor használj habot. De ez csak tanács, nem akarok beleszólni. :) Szép napot! üdvözlettel, Nóra

Szabó Melinda

Ez a recept szinte megegyezik a dan frikadeller receptjevel.

Törölt felhasználó

A receptben hiányzik darált szekf?bors !

Gabys

Kedves Nóra:) Töredelmesen bevallom nem szeretem az említett áruházat. Tán 2x jártam ott és 1x ettem valami rémületet, nem ez a húsgolyó volt:) Viszont a gyerekeim úgy az üzletet, mint a kajájukat szeretik, így régebben, mikor olvastam a cikket, elmentettem ezt a receptedet (is). Mivel nálunk is m?ködik ez a korosztályos akármi, azé csak meglepném a kölyköket:) Ezért szeretném megkérdezni: milyen marhahúst ajánlasz, a kétszersültként megfelel-e ha kenyérpirítóban pirítok kenyeret és végül a krumplit hajában f?z?m meg, vagy felkockázva vízben? Köszönöm:) Gabi

Dacota

:) Szia Gabi, Na látod, ez az önzetlen szeretet! :D A marhahús teljesen mindegy ebben az esetben, amit amúgy darálni szoktak és fasírtokhoz ajánlanak - tarja, vagy más kicsit szaftosabb hús. :) A kétszersültet nyugodtam megcsinálhatod menyérpirítóban, de jól süsd át, úgy, hogy tényleg ropogós legyen, mint a kétszersült. Mivel a krumplinak mindegy a keményít?tartalma ennél a receptnél, nyugodtan f?zd úgy, ahogy neked kényelmes. Kevesebb vizet vesz fel, ha egyben, de mivel ez nem gnocchi vagy gombóc, fel is vághatod el?re, csak jól sz?rd le. :) Puszi!

Gabys

Szia Nóra:) :DD Hát így vagyok én kódolva:) Köszönöm szépen a segítséget, remélem hamarosan mind a 3 gyerekem együtt lesz itthon valamelyik hétvégén és nem külön külön jönnek haza. Nahh akkor bevetem a csodagolyókat:) Majd megírom, hogy sikerült. A másik témához már nem szólok 1 szót sem, sikerült totál ledöbbenteni....Puszim, szép hétvégét:) Gabi

Törölt felhasználó

Szia Dacota! Függ? vagyok húsgolyó téren, ezért hatalmas öröm ez a recept. :-) A szakácskodás, különösen más országok receptjei érdekelnek. Ezzel kapcsolatosan meg tudod írni a könyv címét itt vagy emailen? Nagyon köszönöm!

Dacota

Szia Anita, A könyv címe Ikea's real swedish food book volt, ha jól emlékszem (kölcsönadtam, és azóta sem kaptam vissza) de én San Franciscóban vettem, nem tudom, lefordították-e. Amazonon esetleg érdemes megnézni. :) Szép napot! Üdv, Nóra

Törölt felhasználó

A svéd húsgolyók ugyanolyanok, mint a gulyásleves vagy a töltött káposzta, ahány ház, annyi féle. A habtejszín helyett a zsírszegényebb tej vagy kávétejszín megteszi. Pirítóssal sohasem találkoztam, de a zsemledarával - kevésbé macerás - igen. Krumpli úgyszintén hiányzik az általam ismert összes szakácskönyvb?l. Ami nélkül viszont a recept semmit sem ér az a héjában f?tt, hámozott krumpli és a vörösáfonya lekvár.

darvin

Még soha nem ettem az Ikeában és nem is akarok,de a recept nagyon jó.

Törölt felhasználó

Szia! A kétszersültet lehet esetleg több krumplival helyettesíteni? Lisztérzékenynek készíteném :)

Dacota

Szia! Persze, nyugodtam. :) Picit biztosan fog rajta változtatni, de nem nagyon sokat.

Törölt felhasználó

Hú, hát ez nekem nagyon nem ízlett. Igaz, még életemben nem ettem az Ikeában az "eredetib?l", de ha az is ilyen jellegtelen, akkor nem is bánom. A textúráról annyit, hogy senki ne várja a magyar fasírt állagát - ez a svéd verzió nagyon folyós szerintem, sok az a 200 ml tejszín és 100 ml víz folyadék. Jócskán górtam még bele zsemlemorzsát, hogy formázható legyen valamelyest... A barnamártástól sem voltam elájulva. Mindenesetre elkészült, ettem, éhen nem maradtam, de maradok a magyar konyhánál. :-D Kés?bb sikerült elérnem egy jó ismer?sömet, aki Svédországban él. Elmondása szerint ahány ház, annyi svéd húsgolyó, de alapvet?en a lényeg a következ?: 1. Hasonlít a magyar fasírthoz, de pirospaprika, fokhagyma nincs benne, a vöröshagymát megdinsztelik el?tte vajon, a kenyeret pedig tejbe áztatják. Mondjuk ízlések és pofonok, de én a hazai fasírtot is tejbe áztatott kenyérrel és dinsztelt hagymával készítem. 2. A barna mártás tényleg a húsgolyók után visszamaradt zsiradékkal, pörzsanyaggal készül. A felesleges vajat le kell önteni, tejszín, só, bors és ha nem s?r?södne, akkor esetleg pici liszt. 3. A svédek szeretik a krumplit, de els?sorban f?tt krumplit vagy pürét esznek, ritkán sült burgonyát. A svéd húsgolyót pl. krumplipürével fogyasztják. Az áfonyalekvárt eszik ?k mindenhez, pl. a húsgolyókhoz is, de náluk a lekvár nem ennyire édes, mint itthon. Az itt szerepl? receptre visszatérve: a 6 g vöröshagyma biztos, hogy jóval kevesebb, mint 3-4 ev?kanál... és szerintem felesleges habtejszínt venni, mert habot itt nem kell verni. Jó a f?z?tejszín is, de magas zsírtartalmút válasszunk - az bes?r?södik liszt nélkül is. Amúgy ha tejszín, akkor nyilván házi, igazi! Kár, hogy nem mindenkinek van lehet?sége beszerezni. :-(

Törölt felhasználó

szerintem a 2 deci folyadékból 1,5 deci a szószba megy és csak 0,5 deci tejszín kell bele, ráadásul a vajból is tettem bele 5 ev?kanálnyit amikor azt írtad, hogy olvasszam fel és abban süssem ki, de az elején meg azt, hogy az összes hozzávaló legyen benne. Szóval kaptunk egy (kétszer darált húsból) szétes?s trutymót amib?l nem tudtunk golyót csinálni. Mindenképpen módosítsd a receptet mert nem volt olcsó az alapanyag és ahogy elnézem mások is "elrontották"...

Törölt felhasználó

Jól értettem, hogy a habtejszínt fel is kellett volna verni? Légyszi válaszolj ezekre mert nagyon zavaros. A barátn?m (az ? accountjáról írok Neked) már ott tart, hogy a krumpli is a köretbe kellett volna nem a fasírtba. Végül két csésze zsemlemorzsával tudtuk formázható állagúra varázsolni...

Doendi

Nekem ugyan az el?készület több volt, mint 15 perc, de a végeredmény tényleg olyan lett, mint az eredeti. Sikert aratott... :) A férjem pozitívumként még azt is megjegyezte, hogy milyen klassz, hogy bár svéd húsgolyót ettünk, most mégsem kell folytatni a vásárlást... :) Köszi a receptet! Üdv:Ági

Hozzávalók

A húsgolyóhoz

A szószhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek