Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

"Az igazi" svéd húsgolyók

"Az igazi" svéd húsgolyók
"Az igazi" svéd húsgolyók
40 perc / előkészület: 15 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (44)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Beszereztem az IKEA szakácskönyvét, és oly sok évi fölösleges próbálkozás után végre sikerült a konyhámban is előállítani a húsgolyókat, ami valami miatt, bárhogy is küzdök ellene, nálam sajnos addiktív. És a végeredmény tényleg olyan, mint az "igazi".

hozzávalók / 4 adag

A húsgolyóhoz

A szószhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

A húsgolyóhoz

  1. A húsokat kétszer ledaráljuk (vagy ledaráltatjuk).
  2. A hagymát 1 kanál vajon, kis lángon süssük aranybarnára.
  3. A darált kétszersültet áztassuk a vízbe, a krumpli törjük össze krumplinyomóval.
  4. Az összes hozzávalót tegyük egy tálba, fűszerezzük, és jól dolgozzuk össze. Ha kész, vizes kézzel formázzunk belőle diónyinál nagyobb gombócokat (mindenki evett már a kék-sárga áruházban, tudja, kb mekkorák kellenek:) ).
  5. Olvasszuk fel a vajat egy nagyobb serpenyőben, és kis lángon, forgatva, több adagban süssük ki őket.

A szószhoz

  1. Ha a húsgolyók kisültek, a serpenyőbe öntsük bele az alaplevet, és kis lángon melegítsük.
  2. Adjuk hozzá a tejszínt, és szitáljuk bele a lisztet. Fűszerezzük.
  3. Kis lángon forraljuk fel, és várjuk meg, míg egy picit sűrűsödik.
  4. A gombócokkal együtt tálaljuk.
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 35
össznézettség: 204 210
elküldve: 56
receptkönyvben: 2 275
elkészítve: 124/124
Facebookon megjelent: 3

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
532 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
mikor: ebéd, vacsora
konyha: skandináv
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

svéd húsgombóc, húsgolyó

Hozzászólások (44)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Doendi
Doendi Thu, 2015-10-01 23:23

Nekem ugyan az előkészület több volt, mint 15 perc, de a végeredmény tényleg olyan lett, mint az eredeti. Sikert aratott... :) A férjem pozitívumként még azt is megjegyezte, hogy milyen klassz, hogy bár svéd húsgolyót ettünk, most mégsem kell folytatni a vásárlást... :) Köszi a receptet! Üdv:Ági

DoriNana
DoriNana / DoriNana Wed, 2015-01-14 18:13

Jól értettem, hogy a habtejszínt fel is kellett volna verni? Légyszi válaszolj ezekre mert nagyon zavaros.
A barátnőm (az ő accountjáról írok Neked) már ott tart, hogy a krumpli is a köretbe kellett volna nem a fasírtba.
Végül két csésze zsemlemorzsával tudtuk formázható állagúra varázsolni...

DoriNana
DoriNana / DoriNana Wed, 2015-01-14 18:09

szerintem a 2 deci folyadékból 1,5 deci a szószba megy és csak 0,5 deci tejszín kell bele, ráadásul a vajból is tettem bele 5 evőkanálnyit amikor azt írtad, hogy olvasszam fel és abban süssem ki, de az elején meg azt, hogy az összes hozzávaló legyen benne.

Szóval kaptunk egy (kétszer darált húsból) szétesős trutymót amiből nem tudtunk golyót csinálni. Mindenképpen módosítsd a receptet mert nem volt olcsó az alapanyag és ahogy elnézem mások is "elrontották"...

kágika78
kágika78 Thu, 2015-01-15 11:51

Hú, hát ez nekem nagyon nem ízlett. Igaz, még életemben nem ettem az Ikeában az "eredetiből", de ha az is ilyen jellegtelen, akkor nem is bánom.
A textúráról annyit, hogy senki ne várja a magyar fasírt állagát - ez a svéd verzió nagyon folyós szerintem, sok az a 200 ml tejszín és 100 ml víz folyadék. Jócskán górtam még bele zsemlemorzsát, hogy formázható legyen valamelyest...
A barnamártástól sem voltam elájulva. Mindenesetre elkészült, ettem, éhen nem maradtam, de maradok a magyar konyhánál. :-D

Később sikerült elérnem egy jó ismerősömet, aki Svédországban él. Elmondása szerint ahány ház, annyi svéd húsgolyó, de alapvetően a lényeg a következő:
1. Hasonlít a magyar fasírthoz, de pirospaprika, fokhagyma nincs benne, a vöröshagymát megdinsztelik előtte vajon, a kenyeret pedig tejbe áztatják. Mondjuk ízlések és pofonok, de én a hazai fasírtot is tejbe áztatott kenyérrel és dinsztelt hagymával készítem.
2. A barna mártás tényleg a húsgolyók után visszamaradt zsiradékkal, pörzsanyaggal készül. A felesleges vajat le kell önteni, tejszín, só, bors és ha nem sűrűsödne, akkor esetleg pici liszt.
3. A svédek szeretik a krumplit, de elsősorban főtt krumplit vagy pürét esznek, ritkán sült burgonyát. A svéd húsgolyót pl. krumplipürével fogyasztják.
Az áfonyalekvárt eszik ők mindenhez, pl. a húsgolyókhoz is, de náluk a lekvár nem ennyire édes, mint itthon.

Az itt szereplő receptre visszatérve: a 6 g vöröshagyma biztos, hogy jóval kevesebb, mint 3-4 evőkanál... és szerintem felesleges habtejszínt venni, mert habot itt nem kell verni. Jó a főzőtejszín is, de magas zsírtartalmút válasszunk - az besűrűsödik liszt nélkül is.
Amúgy ha tejszín, akkor nyilván házi, igazi! Kár, hogy nem mindenkinek van lehetősége beszerezni. :-(

zsofi96
zsofi96 Wed, 2014-12-31 11:50

Szia! A kétszersültet lehet esetleg több krumplival helyettesíteni? Lisztérzékenynek készíteném :)

darvin
darvin Wed, 2014-12-10 12:14

Még soha nem ettem az Ikeában és nem is akarok,de a recept nagyon jó.

Kattis
Kattis Mon, 2014-11-17 17:09

A svéd húsgolyók ugyanolyanok, mint a gulyásleves vagy a töltött káposzta, ahány ház, annyi féle. A habtejszín helyett a zsírszegényebb tej vagy kávétejszín megteszi. Pirítóssal sohasem találkoztam, de a zsemledarával - kevésbé macerás - igen. Krumpli úgyszintén hiányzik az általam ismert összes szakácskönyvből. Ami nélkül viszont a recept semmit sem ér az a héjában főtt, hámozott krumpli és a vörösáfonya lekvár.

Anita_88
Anita_88 Wed, 2014-11-12 09:41

Szia Dacota!
Függő vagyok húsgolyó téren, ezért hatalmas öröm ez a recept. :-)
A szakácskodás, különösen más országok receptjei érdekelnek. Ezzel kapcsolatosan meg tudod írni a könyv címét itt vagy emailen?
Nagyon köszönöm!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2014-11-12 11:09

Szia Anita,
A könyv címe Ikea's real swedish food book volt, ha jól emlékszem (kölcsönadtam, és azóta sem kaptam vissza) de én San Franciscóban vettem, nem tudom, lefordították-e. Amazonon esetleg érdemes megnézni. :)
Szép napot!
Üdv,
Nóra

Gabys
Gabys / Gabys Fri, 2014-10-10 18:12

Kedves Nóra:)
Töredelmesen bevallom nem szeretem az említett áruházat. Tán 2x jártam ott és 1x ettem valami rémületet, nem ez a húsgolyó volt:) Viszont a gyerekeim úgy az üzletet, mint a kajájukat szeretik, így régebben, mikor olvastam a cikket, elmentettem ezt a receptedet (is). Mivel nálunk is működik ez a korosztályos akármi, azé csak meglepném a kölyköket:) Ezért szeretném megkérdezni: milyen marhahúst ajánlasz, a kétszersültként megfelel-e ha kenyérpirítóban pirítok kenyeret és végül a krumplit hajában főzőm meg, vagy felkockázva vízben? Köszönöm:) Gabi

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Fri, 2014-10-10 19:39

:)
Szia Gabi,
Na látod, ez az önzetlen szeretet! :D
A marhahús teljesen mindegy ebben az esetben, amit amúgy darálni szoktak és fasírtokhoz ajánlanak - tarja, vagy más kicsit szaftosabb hús. :)
A kétszersültet nyugodtam megcsinálhatod menyérpirítóban, de jól süsd át, úgy, hogy tényleg ropogós legyen, mint a kétszersült. Mivel a krumplinak mindegy a keményítőtartalma ennél a receptnél, nyugodtan főzd úgy, ahogy neked kényelmes. Kevesebb vizet vesz fel, ha egyben, de mivel ez nem gnocchi vagy gombóc, fel is vághatod előre, csak jól szűrd le. :)
Puszi!

Gabys
Gabys / Gabys Sat, 2014-10-11 15:23

Szia Nóra:)
:DD Hát így vagyok én kódolva:) Köszönöm szépen a segítséget, remélem hamarosan mind a 3 gyerekem együtt lesz itthon valamelyik hétvégén és nem külön külön jönnek haza. Nahh akkor bevetem a csodagolyókat:) Majd megírom, hogy sikerült. A másik témához már nem szólok 1 szót sem, sikerült totál ledöbbenteni....Puszim, szép hétvégét:) Gabi

Betty1978
Betty1978 Thu, 2014-06-19 12:57

Szia! Érdeklődnék, hogy habtejszín helyett lehet bele főzőtejszínt rakni?

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Fri, 2014-06-20 04:18

Szia!
Igen, de ennyi erővel tehetsz bele tejet is. :) Ha főzéshez használod, akkor elvileg a főzőtejszín is jó, hiszen nem kell felverni, de gyakorlatilag a főzőtejszín nem más, mint növényi zsírral dúsított tej. Így ha főzéshez kell, nyugodt szívvel helyettesíts zsírosabb tejjel, ha meg felverni, akkor használj habot. De ez csak tanács, nem akarok beleszólni. :)
Szép napot!
üdvözlettel,
Nóra

Nosalty.hu
Nosalty.hu Thu, 2014-06-19 02:15

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2014.06.18. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

vmzsuzsa
vmzsuzsa Wed, 2014-06-18 21:08

Szia! Köszönöm a gyors választ. A tojást nem vettem észre, bocs. Akkor ki fogom próbálni 3 dl folyadékkal, és majd beszámolok róla.A 2 legkisebb unokám ezért szeret az Ikeába járni, jövő héten jönnek ide ebédre, meglepem vele őket. Köszönöm a receptet. Zsuzsa

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2014-06-18 21:52

Haha, ez vicces, ezek szerint ez a nagyi és Ikea húsgolyó ilyen közös kapocs mindenkinél. :) Az a titka, hogy mindennek nagyon krémesnek kell lenni - kétszer darált hús, krémesre tört krumpli. Remélem, sikered lesz vele, majd meséld el. :)
Szép estét!
Üdvözlettel,
Nóra

vmzsuzsa
vmzsuzsa Wed, 2014-06-25 15:44

Szia Nóra! Ez bejött az unokákkal. Megkóstolták, és közölte mind a kettő, hogy olyan, mint az Ikeában, és nagyon finom. A szósz is pont olyan, mondták. A szokásos sült krumpli és áfonya szósz persze. Nekünk is nagyon izlett. Köszönöm a receptet. Gondosan őrzöm, hogy máskor is csinálhassam. Zsuzsa.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Thu, 2014-06-26 03:48

Szuper! :)
Én is így gondoltam, de a gyerekek általában elég kritikusak - ha náluk átment, akkor minden rendben. :)

Szép napot!
Üdv,
Nóra

vmzsuzsa
vmzsuzsa Wed, 2014-06-18 13:12

Dakota! Jól értem a receptet, hogy a húshoz adjunk 2 dl habtejszínt? Meg 1 dl vizet, amiben megáztatjuk a kétszersültet? Lehet ebből golyót formálni? Nem folyik szét? Tojás nincs benne? Zsuzsa

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2014-06-18 17:55

Szia Zsuzsa!

Jól látod, tényleg 3 dl folyadék van benne. nem szentírás, lehet 2 dl víz 1 dl tejszín, vagy másfél-másfél, de kell bele a folyadék. Egy tojás van benne. :)
Attól kapja meg azt a nagyon sima textúrát, hogy a hús kétszer van darálva, és sok benne a folyadék - ne aggódj, a krumpli felveszi. :)
Szép napot!
Üdv,
Nóra

630
darált marhahús 250 g
darált sertéshús 250 g
tojás 1 db
habtejszín 200 ml
vöröshagyma 6 g
kétszersült 0.5 db
burgonya 2 db
vaj 5 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
víz 100 ml
habtejszín 125 ml
marha alaplé 175 ml
szójaszósz 2 teáskanál
finomliszt 1 evőkanál
fehér bors 1 csipet