olajos magvak

Szezámmag

A szezámmag egy indiából származó, méteres magasságú, lágyszárú tróposi növény magja. A hindu mitológia szerint a Yama isten által megáldott mag az örök élet szimbóluma. Indiából terjed el először Kínába és Japánba, majd nagyon hamar az összes mediterrán országba.

Tökmag

A tökmag ropogós, enyhén diós ízű mag, amely nyersen, pirítva vagy olaj formájában is fogyasztható. Különösen kedvelt rágcsálnivalóként, saláták, pékáruk, müzlik, levesek és desszertek feltétjeként. Egész évben kapható, a magyar konyhában a tökmagolaj révén is kiemelten kedvelt.

Lenmag

A lenmag apró, barna vagy aranyszínű magocska, ami igazi szuperélelmiszerként vált ismertté. Használhatjuk kenyérsütéshez, zabkásába, turmixba, salátákra szórva, növényi tojáshelyettesítőként süteményekben, de hidegen sajtolva lenmagolajként is fogyasztható. Magas rost- és omega-3-tartalma miatt régóta ajánlják az egészségtudatos étrend részeként.

Napraforgómag

A napraforgómag az egyik legnépszerűbb olajos mag, amely nemcsak finom, de számos jótékony hatással is bír. A napraforgó növény terméséből származik, és világszerte elterjedt, mind étkezési, mind ipari felhasználásban. A mag héjas és hántolt formában is kapható, és remek ropogtatnivaló, hozzávaló vagy éppen díszítőelemként is szolgálhat.

Chiamag

A chiamag a menták családjába tartozó virágos növény, mely Közép- és Dél-Amerikában őshonos. Már Kr.e 3500-ben az aztékok alapvető tápláléka volt a bab és a kukorica mellett, innen ered <em>azték zsálya</em> elnevezése, de az indiánok étrendjének is kiemelten fontos összetevője volt. Manapság úgynevezett superfoodként tartják számon élettani hatásai miatt.

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...