olajos magvak

Szezámmag

A szezámmag egy indiából származó, méteres magasságú, lágyszárú tróposi növény magja. A hindu mitológia szerint a Yama isten által megáldott mag az örök élet szimbóluma. Indiából terjed el először Kínába és Japánba, majd nagyon hamar az összes mediterrán országba.

Tökmag

A tökmag ropogós, enyhén diós ízű mag, amely nyersen, pirítva vagy olaj formájában is fogyasztható. Különösen kedvelt rágcsálnivalóként, saláták, pékáruk, müzlik, levesek és desszertek feltétjeként. Egész évben kapható, a magyar konyhában a tökmagolaj révén is kiemelten kedvelt.

Lenmag

A lenmag apró, barna vagy aranyszínű magocska, ami igazi szuperélelmiszerként vált ismertté. Használhatjuk kenyérsütéshez, zabkásába, turmixba, salátákra szórva, növényi tojáshelyettesítőként süteményekben, de hidegen sajtolva lenmagolajként is fogyasztható. Magas rost- és omega-3-tartalma miatt régóta ajánlják az egészségtudatos étrend részeként.

Napraforgómag

A napraforgómag az egyik legnépszerűbb olajos mag, amely nemcsak finom, de számos jótékony hatással is bír. A napraforgó növény terméséből származik, és világszerte elterjedt, mind étkezési, mind ipari felhasználásban. A mag héjas és hántolt formában is kapható, és remek ropogtatnivaló, hozzávaló vagy éppen díszítőelemként is szolgálhat.

Chiamag

A chiamag a menták családjába tartozó virágos növény, mely Közép- és Dél-Amerikában őshonos. Már Kr.e 3500-ben az aztékok alapvető tápláléka volt a bab és a kukorica mellett, innen ered <em>azték zsálya</em> elnevezése, de az indiánok étrendjének is kiemelten fontos összetevője volt. Manapság úgynevezett superfoodként tartják számon élettani hatásai miatt.

Címlapról ajánljuk

Így főzheted tökéletes állagúra a spagettit: gluténmentesre is alkalmazható

Egy új kutatás részletesen elemezte, hogyan lehet a leghatékonyabban elkészíteni a hagyományos és a gluténmentes tésztákat, számolt be Andrea Scotti a The Independent-ben. A szakértők először röntgensugarakkal vizsgálták meg a spagetti belső szerkezetét, majd neutronsugarak segítségével követték nyomon, hogyan változik a tészta mikrostruktúrája különböző főzési feltételek mellett. Napi tippünk elárulja, hogyan csinálhatod a legjobban a tésztafőzést!

Nosalty

Legnépszerűbb cikkek

Ezt keverd a savanyú káposztához, hogy sokkal finomabb legyen

A savanyú káposzta nem csak a töltött káposzta lelke lehet: házilag is elkészíthetjük, de boltban is megvehetjük, (lehetőleg hazai termelői változatot válasszunk), és magában, valamint savanyúságként, húsok mellé is fogyaszthatjuk – hőkezelés nélkül legalább a C-vitamin-tartalma is megmarad! Mutatjuk, mivel dobhatod fel, hogy még finomabb legyen.

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...

Palacsinta alaprecept

Kicsi és nagyok kedvence a palacsinta. Akár sós, akár édes töltelékkel készíted, a legfontosabb, hogy az alap rendben legyen: ez a mi tökéletes palacsinta alapreceptünk, amiben biztosan ...