r
Nosalty Logó

Hajtovány, a vajdasági sós tekercs

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Rosanics Petra
Hajtovány, a vajdasági sós tekercsek
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 11% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 24% Zsír

tészta

vajkrém, sajt, szórás

Összesen 378 kcal
  • 11% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 24% Zsír

tészta

vajkrém, sajt, szórás

Összesen 4546 kcal
  • 11% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 24% Zsír

tészta

vajkrém, sajt, szórás

Összesen 344 kcal
  • 11% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    9.8 g

Zsír

  • Összesen
    21.3 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    83 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    430.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    138 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    141 mg
  • Nátrium
    109 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    20 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    141 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    47 mg
  • Retinol - A vitamin:
    130 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    116 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    130 micro
Összesen 378 kcal
  • 11% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    117.1 g

Zsír

  • Összesen
    256 g
  • Telített zsírsav
    111 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    106 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    994 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5164.8 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    268 mg
  • Kálcium
    1658 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    214 mg
  • Foszfor
    1690 mg
  • Nátrium
    1304 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    436.3 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    240.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1690 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    63 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    461 micro
  • Kolin:
    564 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1563 micro
  • α-karotin
    31 micro
  • β-karotin
    1389 micro
  • β-crypt
    263 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1558 micro
Összesen 4546 kcal
  • 11% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    8.8 g

Zsír

  • Összesen
    19.3 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    75 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    389.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    125 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    127 mg
  • Nátrium
    98 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    18.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    127 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    118 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    105 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    117 micro
Összesen 344 kcal

Hozzávalók

tészta

vajkrém, sajt, szórás

Elkészítés

tészta

  1. A lisztet kimérjük egy nagy tálba, a közepébe mélyedést formázunk. Ebbe öntjük bele a többi - főként nedves - alapanyagokat, a langyos tejet, az elmorzsolt élesztőt, a cukrot, az olívaolajat, a sót és a tojást.
  2. Kézzel vagy kézi robotgéppel összedolgozzuk a tésztát, majd lefedjük és a duplájára kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát belisztezett felületen kb. 2mm vékonyra kinyújtjuk. Ha nem áll rendelkezésünkre elég nagy alapterület, érdemes a tésztával két részletben dolgozni.

vajkrém, sajt, szórás

  1. A puha vajat összedolgozzuk a tojássárgájával és a fűszerkeverékkel. Ha nem sós vajat használunk, akkor ne feledkezzünk meg a sóról sem.
  2. A kinyújtott tésztát megkenjük a fűszervajjal, a tészta felét pedig megszúrjuk reszelt sajttal is. Ha két részletben dolgozunk a tésztával, akkor készíthetünk külön egy vajasat és egy sajtosat is.
  3. A tésztát ezután feltekerjük, amilyen szorosan csak tudjuk. Ha egy, nagy tésztával dolgoztunk, akkor a két, különböző ízű tekercset elválasztjuk egymástól, majd jöhet a formázás. Ehhez nincs más tennivalónk, mint egy éles késsel háromszögalakban feldarabolni a tésztarudat.
  4. Az így kapott csigákat, avagy hajtoványokat, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. A tetejüket lekenjük egy felvert tojással, majd a sajtosok tetejét reszelt sajttal szórjuk meg, míg a vajasakét szezámmaggal. Ha szeretnénk elkerülni, hogy a hajtoványok a sütőben oldalra dőljenek és csigaszerűek legyenek, akkor ezen a ponton hagyjuk még kelni 10 percet (bár én szeretem ha rusztikusan vegyesek a tekercsek).
  5. 190 fokos sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük a hajtoványokat. Amikor elkészülnek, fogyaszthatjuk őket azonnal, hiszen miért ne tennénk; jól záródó, légmentes dobozban pedig még napokig szaftos marad.
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 56
  • Tegnapi nézettség: 29
  • 7 napos nézettség: 322
  • Össznézettség: 9202
  • Feltöltés dátuma: 2024. december 15.

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: karácsonyi sütemények
további kategória: szilveszter kategória: vendégváró falatok

Receptjellemzők

Hajtovány, a vajdasági sós tekercs
Rosanics Petra 363 recept

Ez a sós aprósütemény egyszerűen ellenállhatatlan, akár fűszervajas, akár sajtos verzióban készítjük el. Vékony tésztarétegek köz tekert vaj mennyeien puhává, a külső részeken pedig aranyosan ropogóssá varázsolja a tekercseket, amelyek hajtovány és vajdasági sós néven is ismertek.

Hozzávalók

tészta

vajkrém, sajt, szórás

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezt neked is tudnod kell, ha szereted a banánt: fontos...

Már érvénybe lépett az Európai Unió új szabályozása, ami egy kis megnyugvást jelent majd a vásárlók számára. Arról már korábban is írtunk, hogy kötelező megjelölni a gyümölcsök származási helyét, de a banánnal kapcsolatban további információkat kell feltüntetni a címkén.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...