Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fermentált rókagomba

Fermentált rókagomba
Fermentált rókagomba
60 perc / előkészület: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Több hetes kutakodás után úgy döntöttem, hogy belevágok, és gombát fogok savanyítani.
Kiderült, hogy nem éppen a rókagomba a legegyszerűbben fermentálható alapanyag, de végülis egy egészen különleges dolog lett a végeredmény. 
Nem pont olyan lett, mint amilyenre számítottam, de egy próbát megért. :)

Katt ide, ha bővebben olvasnál róla!

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Fontos, hogy minden alapanyag, eszköz és természetesen a kezünk is végig teljesen tiszta legyen, ellenkező esetben olyan folyamatok indulhatnak meg a fermentálás alatt az üvegekben, amiknek a végén a kukában landolhat az egész addigi munkánk.
  2. Első lépésként megtisztítjuk a gombákat, petrezselymet, rozmaringot és fokhagymát.
  3. Szükségünk lesz 2 közepes (vagy 1 nagy és egy kisebb méretű) csatos üvegre, amikben elkezdhetjük az építkezést.
  4. A csatos üvegek aljára helyezzük a petrezselymet, majd 2-2 gerezd megroppantott fokhagymát. Az üvegbe állítunk 2-2 szál rozmaringot úgy, hogy az üveg háromnegyedéig érjenek.
  5. 1-1 teáskanál sóval folytatjuk a sort, majd jöhet az üvegekbe annyi gomba, hogy jól lenyomkodva kb. az üveg feléig fel legyen töltve.
  6. A maradék sóval és a többi fűszerrel folytatjuk a sort, végül a fennmaradó gombával feltöltjük az üvegeket úgy, hogy jól lenyomkodva, maximum az üveg 80%-ig legyenek tele.
  7. Felöntjük az ásványvízzel az üvegeket, még egyszer lenyomkodjuk, hogy a bennmaradó buborékok távozzanak, majd néhány fapálcika segítségével leszorítjuk a gombákat. Fontos, hogy a vízből semmi ne lógjon ki.
  8. Lezárjuk az üvegeket, lefedjük, egy tálcára tesszük, és fénytől védett, szobahőmérsékleten érleljük legalább 1 hétig. Naponta óvatosan kinyitjuk egy pillanatra, hogy a fölösleges gázok távozni tudjanak
  9. Ha úgy érezzük, hogy elkészült, hűtőbe tesszük, hogy leállítsuk az erjedési folyamatot.
  10. (Én fogyasztás előtt egy kis fokhagymás vajon megfuttattam.)
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 299
elküldve: 0
receptkönyvben: 3
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Réthly Dávid

Mióta szakács: 2017.03.21.
10 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
kategória: befőttek
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 12 főre

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: befőtt
hasonló kategóriák: télire, kompót, fűszerek házilag

egyéb elnevezések

savanyított rókagomba

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

21
rókagomba 50 dkg
petrezselyem 1 csokor
rozmaring 4 szál
fokhagyma 4 gerezd
4 teáskanál
bors 2 teáskanál
köménymag 2 teáskanál
mustármag 2 teáskanál
sáfrányos szeklice 1 teáskanál
ásványvíz 5 dl