r
Nosalty Logó

Fermentált rókagomba

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Réthly Dávid
Fermentált rókagomba
adag
Előkészítés
perc
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 18 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 229 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 19 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 94% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    0.9 g

Zsír

  • Összesen
    0.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    850.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    29 mg
  • Nátrium
    782 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    84.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    88 micro
  • K vitamin:
    62 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    190 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    209 micro
Összesen 18 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 94% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    10.4 g

Zsír

  • Összesen
    4.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10202.7 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    291 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    136 mg
  • Foszfor
    346 mg
  • Nátrium
    9386 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.5 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

VÍZ

  • Összesen
    1014.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    230 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    69 mg
  • D vitamin:
    1060 micro
  • K vitamin:
    738 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    109 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2275 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2504 micro
Összesen 229 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 94% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    0.9 g

Zsír

  • Összesen
    0.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    920 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    26 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    31 mg
  • Nátrium
    846 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    91.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    21 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    96 micro
  • K vitamin:
    67 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    205 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    226 micro
Összesen 19 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Fontos, hogy minden alapanyag, eszköz és természetesen a kezünk is végig teljesen tiszta legyen, ellenkező esetben olyan folyamatok indulhatnak meg a fermentálás alatt az üvegekben, amiknek a végén a kukában landolhat az egész addigi munkánk.
  2. Első lépésként megtisztítjuk a gombákat, petrezselymet, rozmaringot és fokhagymát.
  3. Szükségünk lesz 2 közepes (vagy 1 nagy és egy kisebb méretű) csatos üvegre, amikben elkezdhetjük az építkezést.
  4. A csatos üvegek aljára helyezzük a petrezselymet, majd 2-2 gerezd megroppantott fokhagymát. Az üvegbe állítunk 2-2 szál rozmaringot úgy, hogy az üveg háromnegyedéig érjenek.
  5. 1-1 teáskanál sóval folytatjuk a sort, majd jöhet az üvegekbe annyi gomba, hogy jól lenyomkodva kb. az üveg feléig fel legyen töltve.
  6. A maradék sóval és a többi fűszerrel folytatjuk a sort, végül a fennmaradó gombával feltöltjük az üvegeket úgy, hogy jól lenyomkodva, maximum az üveg 80%-ig legyenek tele.
  7. Felöntjük az ásványvízzel az üvegeket, még egyszer lenyomkodjuk, hogy a bennmaradó buborékok távozzanak, majd néhány fapálcika segítségével leszorítjuk a gombákat. Fontos, hogy a vízből semmi ne lógjon ki.
  8. Lezárjuk az üvegeket, lefedjük, egy tálcára tesszük, és fénytől védett, szobahőmérsékleten érleljük legalább 1 hétig. Naponta óvatosan kinyitjuk egy pillanatra, hogy a fölösleges gázok távozni tudjanak
  9. Ha úgy érezzük, hogy elkészült, hűtőbe tesszük, hogy leállítsuk az erjedési folyamatot.
  10. (Én fogyasztás előtt egy kis fokhagymás vajon megfuttattam.)
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 14
  • Össznézettség: 2469
  • Feltöltés dátuma: 2019. október 09.

Receptkategóriák

Fermentált rókagomba
Réthly Dávid 30 recept

Több hetes kutakodás után úgy döntöttem, hogy belevágok, és gombát fogok savanyítani. Kiderült, hogy nem éppen a rókagomba a legegyszerűbben fermentálható alapanyag, de végülis egy egészen különleges dolog lett a végeredmény.  Nem pont olyan lett, mint amilyenre számítottam, de egy próbát megért. :) Katt ide, ha bővebben olvasnál róla!

Hozzászólások (0)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

„Ez is egy vonzereje a thai konyhának, hogy tud nyitott...

Hogyan vált a thai gasztronómia világszinten ismertté, és hogyan hódította meg Budapestet is? Miben különbözik a kínai és más ázsiai konyháktól, és milyen ételek vannak a pad thaion túl? Ezekre a kérdésekre mind választ ad Ambrus Krisztián, a Parázs Thai Étterem ügyvezetője a 24.hu gasztronómiai podcastjában, a Filézőben.

Nosalty

További cikkek