erdei gomba

Vargánya gomba

A <strong>vargányának</strong> jellegzetes, intenzív és földes aromája van, amelyet nagyon sokan szeretnek. Az említett aroma a gomba főzése közben felszabaduló illóolajoknak és egyéb vegyületeknek köszönhető. Ezenfelül a vargányát krémes textúrája is különlegessé teszi, amely sokféle ételhez adhat mélységet és gazdagságot. Kiválóan passzol egytálételekhez, pörköltekhez, levesekhez és számos más ételhez is. A friss vargányát itthon általában ősszel lehet beszerezni.

Gomba

A gombának számtalan fajtája létezik, ezek közözz is megkülönböztetjük a vadon termő és a termesztett gombákat. Az ehető gombák közül a leggyakrabban használtak: csiperkegomba, vargánya, rókagomba, laskagomba, szegfűgomba, pereszke, kucsmagomba, pöfeteg, őzlábgomba, szarvasgomba. Felhasználása változatos: ízesíthetjük vele a leveseket, adhatjuk salátákhoz, húsokhoz, mártásokhoz és szendvicsekhez.

Kucsmagomba

A kucsmagombát sokan kedvelik, mert ízletes, jellegzetesen fűszeres</strong> <strong>és</strong> <strong>enyhén</strong> <strong>mogyorós ízzel rendelkezik, amely rengeteg fogást képes feldobni. A tavasszal kapható kucsmagomba könnyen felismerhető ráncos, barázdált kalapjáról, amely alapos tisztítást igényel. Sokféle ételbe felhasználható, gazdag tápanyagtartalmának köszönhetően pedig hozzájárulhat az egészséges táplálkozáshoz.

Rókagomba

A rókagomba egy igen népszerű és ízletes gombafajta, mely különleges alakjával és jellegzetes sárga, narancssárga vagy barna színével tűnik ki a gombák közül. Általában az erdők mélyén, fák tövében található meg. Sokan kedvelik enyhén fűszeres illata és különleges, kissé borsos íze miatt.

Laskagomba

A laskagomba különleges, kagyló formájú kalapjával igen jellegzetes külsejű, közkedvelt gombafaj Magyarországon, és előszeretettel fogyasztjuk párolva, főzve, sütve, pörköltekben és megannyi fogásban.

Szarvasgomba

A szarvasgomba a gasztronómia egyik legnagyobb kincse, amely évezredek óta lenyűgözi a kulináris világot. A „föld gyöngyének” is nevezett különleges gomba elsősorban a Földközi-tenger térségében, valamint a mérsékelt égövi erdőkben él, de világszerte egyre több helyen termesztik. Az élénk ízvilága és különleges aromája miatt nem csupán ritka alapanyag, hanem igazi luxustermék is.

Csiperkegomba

A csiperkegomba a gombák egyik legismertebb nemzetsége kb. 300 fajjal. Magyarországon a legismertebb, legnépszerűbb gombafajta. Másik neve <em>champignon (ejtsd: sampinyon)</em>, mely elnevezés a franciából lett átvéve.

Címlapról ajánljuk

Egyáltalán nem mindegy, mikor vacsorázol télen – Az alvásod báhatja,...

Télen nemcsak a hőmérséklet és a napfény hiánya alakítja át a mindennapjainkat, hanem az is, hogyan reagál a szervezetünk az esti étkezésre. A kutatások szerint a vacsora időpontja ilyenkor sokkal nagyobb hatással van az anyagcserére, az alvásra és az energiaszintre, mint az év bármely más szakaszában. De mikor érdemes utoljára enni, hogy a testünk valóban jól működjön?

Nosalty

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek