erdei gomba

Vargánya gomba

A <strong>vargányának</strong> jellegzetes, intenzív és földes aromája van, amelyet nagyon sokan szeretnek. Az említett aroma a gomba főzése közben felszabaduló illóolajoknak és egyéb vegyületeknek köszönhető. Ezenfelül a vargányát krémes textúrája is különlegessé teszi, amely sokféle ételhez adhat mélységet és gazdagságot. Kiválóan passzol egytálételekhez, pörköltekhez, levesekhez és számos más ételhez is. A friss vargányát itthon általában ősszel lehet beszerezni.

Gomba

A gombának számtalan fajtája létezik, ezek közözz is megkülönböztetjük a vadon termő és a termesztett gombákat. Az ehető gombák közül a leggyakrabban használtak: csiperkegomba, vargánya, rókagomba, laskagomba, szegfűgomba, pereszke, kucsmagomba, pöfeteg, őzlábgomba, szarvasgomba. Felhasználása változatos: ízesíthetjük vele a leveseket, adhatjuk salátákhoz, húsokhoz, mártásokhoz és szendvicsekhez.

Kucsmagomba

A kucsmagombát sokan kedvelik, mert ízletes, jellegzetesen fűszeres</strong> <strong>és</strong> <strong>enyhén</strong> <strong>mogyorós ízzel rendelkezik, amely rengeteg fogást képes feldobni. A tavasszal kapható kucsmagomba könnyen felismerhető ráncos, barázdált kalapjáról, amely alapos tisztítást igényel. Sokféle ételbe felhasználható, gazdag tápanyagtartalmának köszönhetően pedig hozzájárulhat az egészséges táplálkozáshoz.

Rókagomba

A rókagomba egy igen népszerű és ízletes gombafajta, mely különleges alakjával és jellegzetes sárga, narancssárga vagy barna színével tűnik ki a gombák közül. Általában az erdők mélyén, fák tövében található meg. Sokan kedvelik enyhén fűszeres illata és különleges, kissé borsos íze miatt.

Laskagomba

A laskagomba különleges, kagyló formájú kalapjával igen jellegzetes külsejű, közkedvelt gombafaj Magyarországon, és előszeretettel fogyasztjuk párolva, főzve, sütve, pörköltekben és megannyi fogásban.

Szarvasgomba

A szarvasgomba a gasztronómia egyik legnagyobb kincse, amely évezredek óta lenyűgözi a kulináris világot. A „föld gyöngyének” is nevezett különleges gomba elsősorban a Földközi-tenger térségében, valamint a mérsékelt égövi erdőkben él, de világszerte egyre több helyen termesztik. Az élénk ízvilága és különleges aromája miatt nem csupán ritka alapanyag, hanem igazi luxustermék is.

Csiperkegomba

A csiperkegomba a gombák egyik legismertebb nemzetsége kb. 300 fajjal. Magyarországon a legismertebb, legnépszerűbb gombafajta. Másik neve <em>champignon (ejtsd: sampinyon)</em>, mely elnevezés a franciából lett átvéve.

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...