adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes
Hozzávalók
tészta (4 rúdhoz)
-
2 dl tej
-
12 g élesztő
-
50 g porcukor
-
600 g finomliszt
-
2 db tojássárgája
-
250 g vaj
-
60 g sertészsír
-
1 csipet só
mákos töltelék (2 rúdhoz)
pisztáciás töltelék (2 rúdhoz)
-
2.5 dl narancslé
-
75 g cukor
-
200 g pisztácia
-
fahéj ízlés szerint
-
szegfűszeg ízlés szerint
összeállítás + kenés
-
3 db tojássárgája
-
2 db tojásfehérje
817
Kalória
16.2g
Fehérje
95.7g
Szénhidrát
43g
Zsír
63.6g
Víz
140g
Koleszterin
8.3g
Élelmi rost
40.3g
Cukor
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 20% Zsír
tészta (4 rúdhoz)
-
17g tej9 kcal
-
1g élesztő1 kcal
-
4g porcukor16 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
-
21g vaj149 kcal
-
5g sertészsír45 kcal
-
0g só0 kcal
mákos töltelék (2 rúdhoz)
-
25g cukor97 kcal
-
17g víz0 kcal
-
14g citrom2 kcal
-
25g mák131 kcal
-
17g szilvalekvár26 kcal
-
0g kardamom0 kcal
pisztáciás töltelék (2 rúdhoz)
-
21g narancslé10 kcal
-
6g cukor24 kcal
-
17g pisztácia95 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
összeállítás + kenés
-
5g tojássárgája16 kcal
-
7g tojásfehérje3 kcal
Összesen
817
kcal
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 20% Zsír
tészta (4 rúdhoz)
-
200g tej112 kcal
-
12g élesztő13 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
600g finomliszt2184 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
250g vaj1793 kcal
-
60g sertészsír541 kcal
-
0g só0 kcal
mákos töltelék (2 rúdhoz)
-
300g cukor1161 kcal
-
200g víz0 kcal
-
170g citrom26 kcal
-
300g mák1575 kcal
-
200g szilvalekvár310 kcal
-
0g kardamom0 kcal
pisztáciás töltelék (2 rúdhoz)
-
250g narancslé118 kcal
-
75g cukor290 kcal
-
200g pisztácia1144 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
összeállítás + kenés
-
60g tojássárgája193 kcal
-
80g tojásfehérje42 kcal
Összesen
9825
kcal
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 20% Zsír
tészta (4 rúdhoz)
-
6.6g tej4 kcal
-
0.4g élesztő0 kcal
-
1.6g porcukor6 kcal
-
19.7g finomliszt72 kcal
-
1.3g tojássárgája4 kcal
-
8.2g vaj59 kcal
-
2g sertészsír18 kcal
-
0g só0 kcal
mákos töltelék (2 rúdhoz)
-
9.8g cukor38 kcal
-
6.6g víz0 kcal
-
5.6g citrom1 kcal
-
9.8g mák52 kcal
-
6.6g szilvalekvár10 kcal
-
0g kardamom0 kcal
pisztáciás töltelék (2 rúdhoz)
-
8.2g narancslé4 kcal
-
2.5g cukor10 kcal
-
6.6g pisztácia38 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
összeállítás + kenés
-
2g tojássárgája6 kcal
-
2.6g tojásfehérje1 kcal
Összesen
323
kcal
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16.2 g
Zsír
-
Összesen 43 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 140 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1017.2 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 425 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 121 mg
-
Foszfor 396 mg
-
Nátrium 36 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrát
-
Összesen 95.7 g
-
Cukor 40 mg
-
Élelmi rost 8 mg
Víz
-
Összesen 63.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 178 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 69 micro
-
Kolin: 96 mg
-
Retinol - A vitamin: 171 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 73 micro
-
β-crypt 35 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 318 micro
Összesen
817
kcal
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 194.5 g
Zsír
-
Összesen 516.5 g
-
Telített zsírsav 187 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 165 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 133 g
-
Koleszterin 1680 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12206.9 g
-
Cink 37 mg
-
Szelén 343 mg
-
Kálcium 5102 mg
-
Vas 49 mg
-
Magnézium 1449 mg
-
Foszfor 4755 mg
-
Nátrium 438 mg
-
Réz 9 mg
-
Mangán 27 mg
Szénhidrát
-
Összesen 1148.1 g
-
Cukor 484 mg
-
Élelmi rost 100 mg
Víz
-
Összesen 763.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2140 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 19 mg
-
C vitamin: 132 mg
-
D vitamin: 279 micro
-
K vitamin: 47 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 825 micro
-
Kolin: 1153 mg
-
Retinol - A vitamin: 2049 micro
-
α-karotin 51 micro
-
β-karotin 876 micro
-
β-crypt 421 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3819 micro
Összesen
9825
kcal
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.4 g
Zsír
-
Összesen 17 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 55 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 400.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 167 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 48 mg
-
Foszfor 156 mg
-
Nátrium 14 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 37.7 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 3 mg
Víz
-
Összesen 25.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 70 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 67 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 29 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 125 micro
Összesen
323
kcal
Elkészítés
tészta (4 rúdhoz)
- A száraz hozzávalókat (liszt, porcukor, só) átszitáljuk és összekeverjük, majd elmorzsoljuk a vajjal, amíg egységes, morzsás állagot nem kapunk.
- A langyos tejben elkeverjük az élesztőt és beletesszük a tojássárgáját, majd hozzáöntjük lisztes masszához. Átgyúrjuk az egészet, amíg sima tésztát nem kapunk.
- A tésztát négy egyenlő részre osztjuk, becsomagoljuk őket fóliába, és hűvös helyen 60 percig pihentetjük. Közben elkészítjük a töltelékeket.
mákos töltelék (2 rúdhoz)
- A cukorból és vízből szirupot főzünk.
- A darált mákot összekeverjük a háztartási keksszel, a citrom reszelt héjával, a fűszerekkel, majd öntsük hozzá a cukorszirupot, a lekvárt és az apróra vágott aszalt gyümölcsöt.
- Hagyjuk a tölteléket hideg helyen kihűlni.
pisztáciás töltelék (2 rúdhoz)
- A narancslevet és a cukrot tegyük egy edénybe, adjuk hozzá a vaníliaőrleményt és az őrölt kardamomot. Melegítsük addig, amíg a cukor teljesen feloldódik.
- A pisztáciát őröljük finomra késes robotgéppel, majd keverjük hozzá a darált keksszel együtt a narancsos sziruphoz. Alaposan dolgozzuk össze a masszát, majd hagyjuk kihűlni.
összeállítás + kenés
- A négyfelé osztott tésztákat egyesévével kinyújtjuk, 22×28 cm-es téglalapot formálva belőlük.
- A hideg töltelékeket kettészedjük, egy rúdba egy töltelék fele kerül, így 2 mákos és 2 pisztáciás rudunk lesz. A formázás és kenés folyamata mindegyik bejglinél pontosan ugyanúgy történik.
- A tésztákat megkenjük, úgy, hogy minden oldalon szabadon hagyunk egy ujjnyi sávot. Ha a töltelék túl puhának tűnik, adhatunk hozzá még egy kevés darált kekszet.
- A tészta rövidebb széleit hajtsuk rá kissé a töltelékre, majd a hosszabb oldal mentén tekerjük fel. A végén csipkedjük össze a tésztát, hogy az illesztésnél ne váljon szét. Ismételjük meg a fenti folyamatot a másik három tésztadarabbal is. A bejgliket tegyük sütőpapírral bélelt tepsire.
- Válasszuk szét a tojásokat. A tojássárgájával kenjük le a bejglik tetejét, majd tegyük hideg helyre és várjunk, míg megszárad rajta a tojás. (Ezt a folyamatot kétszer érdemes elvégezni egymás után, vagy csak egyszer, de jó vastagon kenjük le.)
- Amikor megszáradt a tojássárgája, tegyük ki a pultra néhány percre, majd kenjük le a tojásfehérjével is. Hagyjuk pihenni további 20 percig.
- A végső pihentetés után szurkáljuk meg a bejgliket több helyen (tetején, oldalán), hogy a sütés közben keletkező gőz távozni tudjon.
- Tegyük a bejgliket 180 fokra előmelegített sütőbe (alsó-felső sütésű), ahol 30-35 perc alatt aranybarnára sülnek. Várjuk meg, hogy teljesen kihűljenek és csak utána szeleteljük fel.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 60 p
- Főzés ideje: 30 p
- Sütés ideje: 40 p
- Sütés hőfoka: 180 °C
Ha így készítitek az idei ünnepi bejglit, akkor garantált sikert fog aratni minden falat!