r
Nosalty Logó

Muhallebi, a Közel-Kelet villámgyors pudingja

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Rosanics Petra
Muhallebi, a Közel-Kelet villámgyors pudingja
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 327 kcal
  • 7% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 1305 kcal
  • 7% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 164 kcal
  • 7% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.6 g

Zsír

  • Összesen
    8.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    227.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    35 mg
  • Foszfor
    93 mg
  • Nátrium
    60 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    56 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    10.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    87 micro
Összesen 327 kcal
  • 7% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.3 g

Zsír

  • Összesen
    35.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    909.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    131 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    142 mg
  • Foszfor
    373 mg
  • Nátrium
    240 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    224 g
  • Cukor
    112 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    40.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    51 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    49 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    348 micro
Összesen 1305 kcal
  • 7% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.8 g

Zsír

  • Összesen
    4.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    114.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    47 mg
  • Nátrium
    30 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.2 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    5.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    44 micro
Összesen 164 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Kb. fél-egy deci mandulatejjel kikeverjük a rizslisztet.
  2. A maradék mandulatejet összemelegítjük a cukorral és a rózsavízzel, majd amikor már épp forrna, hozzáadjuk a rizslisztes keveréket.
  3. Folyamatos keverés mellett besűrűsítjük a pudingot.
  4. A kész krémet poharakba adagoljuk, a tetejükre pedig rákenjük a lekvárt. (Tipp: a lekvárt forraljuk össze 2 kanál vízzel és kevés rózsaszirommal, majd turmixoljuk le.)
  5. Rózsaszirommal, pisztáciával és mandulával megszórva díszítjük. Hűtsük be legalább 1-2 órára tálalás előtt, hogy jól ki tudjon dermedni a puding.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 67
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 3481
  • Feltöltés dátuma: 2024. január 19.

Receptkategóriák

Muhallebi, a Közel-Kelet villámgyors pudingja
Rosanics Petra 316 recept

A muhallebi vagy malabi a közel-keleti régió egyik legkedveltebb desszertje, amit Isztambultól Teheránig fogyasztanak ilyen-olyan változatban. A puding alapját állati és növényi tej (főleg mandula) egyformán adhatja, sűrítéshez pedig rizst, rizslisztet és keményítőt egyaránt szokás használni. A legenda szerint az első malabit a középkor hajnalán egy perzsa szakács készítette el Al-Muhallab arab tábornok számára, akinek annyira ízlett a desszert, hogy magáról nevezte el. Azt nem tudni, anno milyen ízesítésben szolgálhatták fel a generálisnak, de manapság gyakran ízesítik rózsavízzel vagy narancsvirágvízzel a tálkákban vagy poharakban kínált pudingot, melynek tetejét pedig aprított magvakkal szórják meg.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek