Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lokum, a török csemege

Lokum, a török csemege
Lokum, a török csemege
60 perc / előkészület: 20 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Lokum, török csemege, szultánkenyér - sokféle néven ismert ez a roppant megosztó, egzotikus édesség, amit a legtöbben vagy gyűlölnek, vagy imádnak. Az ínyencség az Oszmán Birodalom fénykorából származik, és bár a legtöbben a mai Törökországhoz kötik, valójában a környező országokban, így Görögországban, Bulgáriában, sőt Romániában is elterjedt édességnek számít. Bár házilag nem a legegyszerűbb elkészíteni, ha valaki szereti a zselés nyalánkságokat, annak mindenképpen ajánlom, hogy egyszer próbálja ki! Nem mellesleg ez az a finomság, amivel C.S. Lewis Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény című regényében a gonosz Fehér Boszorkány ráveszi Edmundot, hogy elárulja testvéreit.

hozzávalók / 12 adag

lokum

tálalás, díszítés

Szólj hozzá!

elkészítés

főzés

  1. 225 gramm cukrot és 1 deci vizet egy kis lábasban összekeverünk. Közepes lángon addig főzzük, amíg teljesen egynemű lesz.
  2. Ekkor forrásig hevítjük, kevergetve, és vigyázva, hogy ne kezdjen karamellizálódni. Amikor épp felforrna, mérsékeljük alatta a lángot. Lassú tűzön főzzük innen, keverés NÉLKÜL, egészen addig, amíg el nem éri a 115°C-os hőmérsékletet - ehhez bizony elengedhetetlen valamilyen konyhai hőmérő.
  3. Amint 115°C-ra hevül a cukorszirup, lehúzzuk a tűzről.
  4. Egy nagyobb tálban gyorsan elkészítjük a keményítős alapot: ehhez 50 gramm keményítőt, 1 teáskanál borkősavat (ez biztosítja a szükséges savanyúságot a sok cukor mellé) és 120 ml vizet csomómentesre keverünk, majd közepes lángon, folyamatosan keverve addig melegítjük, amíg sűrű, ragasztószerű állagot kap.
  5. A besűrűsödött keményítőhöz csorgatjuk apránként a cukorszirupot, és az egészet forralásig hevítjük. Utána mérsékeljük a lángot, és 20-30 percet főzzük, időnként keverve rajta egyet-egyet.
  6. Ekkorra már láthatóan be kellett hogy sűrűsödjön/zselésedjen egy kicsit a masszánk. Ezen a ponton adjuk hozzá az ízesítést: hagyományosan rózsavízzel ízesítik a török csemegét, de nyugodtan használhatunk helyette narancslevet is. Én most 2 narancs levét használtam, ami nagyjából fél deci folyadék lehetett.
  7. Az ízesítő aromát vagy gyümölcslevet alaposan elkeverjük. Mivel itt változó, hogy mennyi folyadék kerül a masszába, előfordulhat, hogy ismét túl híg lesz. Ez esetben további redukálás helyett - ami megkeserítheti az aromát - azonban azt javaslom, az üres cukorszirupos tálba készítsünk pluszba egy kis keményítős keveréket. Most nem kell sűrűre főzni, csak melegítsük meg annyira, hogy ne tudjon kicsapódni, majd apránként csepegtessük a cukros masszánkhoz, míg el nem éri az ízesítés előtti sűrűséget/zselésséget.
  8. Utolsó lépésként hozzáadjuk az ételfestéket - nem kell, hogy nagyon erőteljes színe legyen, inkább az opálosság a célunk. A kész masszát szilikonos formába vagy folpackkal kibélelt műanyag tálkába töltjük, és kihűtjük.

felvágás, tálalás

  1. A porcukrot és a keményítőt összekeverjük, és egy kisebb vágódeszkára öntjük. Erre fordítjuk ki a megdermedt török csemegét - így érjük el, hogy ne ragadjon az édességünk külseje.
  2. Miután a két oldalát bevontuk a keményítős porcukorral, egy éles késsel vágjuk 1,5 x 1,5 cm-es kockákra, amiknek aztán szintén minden oldalát vonjuk be.
  3. A törökcsemege-kockákat tegyük sütőpapírral bélelt dobozba. A maradék keményítős keverékhez forgassuk hozzá az aprított pisztáciát, és szórjuk meg vele a lokum-kockáinkat.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 23
össznézettség: 5 395
elküldve: 0
receptkönyvben: 41
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

roskapetra

Mióta szakács: 2015.09.20.
80 recept

receptjellemzők

alkalom: farsang, születésnap, Anyák napja, buli receptek, karácsonyi gasztroajándék, Valentin-nap
mikor: mindig, uzsonna
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyha: török
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

török csemege

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

125
cukor 225 g
víz 1 dl
étkezési keményítő 50 g
borkősav 1 teáskanál
víz 120 ml
narancslé 2 narancsból nyert
ételfesték 1 csepp
porcukor 2 ek
étkezési keményítő 2 ek
pisztácia 30 g