Őszibarack

Őszibarack

Leírás

Őszibarack – receptek, leírás, tippek

Az őszibarack a nyár egyik legkedveltebb gyümölcse, finom, isteni az illata, szaftos és egészséges is. Magában a legfinomabb, de lekvárt, dzsemet, befőttet, levest, salátát vagy akár mártást is lehet készíteni belőle.

Érdemes minél több őszibarackot fogyasztanunk az év legmelegebb időszakában, mivel A- és C-vitamin-forrás, a bennelevő szénhidrát gyorsan felszívódó cukor: 10dkg-ban 8 gr található és energiatartalma alacsony. 

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az az őszibarack?

Csonthéjas gyümölcs, őshazája Kína, régebben leginkább csak főúri kertekben termesztették, ezért drága ínyencségnek számított. A napjainkban is kapható fajta sokszor Kanadából, Olaszországból, Oroszországból, Kínából és az USA tagállamaiból származik. 

Hogyan vásároljuk?

Boltokban, zöldségeseknél szezonálisan elérhető, és ha igazán friss őszibarackot szeretnénk hazavinni, akkor szerezzük be piacról, helyi termelőktől, vagy akár szedd magad akciókon keresztül mi is leszedhetjük a fáról a nekünk tetsző darabokat. 

Hogyan készül a tökéletes házi barackbefőtt?

Vágjunk fel keresztben nagyjából 10 darab barackot, rakjuk egy lábosba őket, majd öntsük le forró vízzel. Fedjük le, és hagyjuk állni negyed óráig. Míg áznak a barackok, vegyünk elő egy nagyobb lábost, öntsük fel 1 liter vízzel, cukrozzuk, majd fűszerezzük fahéjjal, citrommal és csillagánizzsal. Forraljuk a keverékünket addig, amíg szirupállagú és teljesen átlátszó lesz. Ezután szedjük le az ázó barackokról a héjat, vágjuk nagyobb szeletekre, tegyük egy üres lábasba, majd öntsük rá a kész szirupot. Alacsony lángon főzzük össze, és a kész befőttet tegyük sterilizált, jól zárható üvegekbe. Miután lehűlt, tegyük be a hűtőbe. 

Mi készülhet őszibarackból?

Tévhit, hogy őszibarackból csak süteményeket vagy lekvárt lehet készíteni, tökéletes kiegészítője lehet egy húsos ételnek is, ráadásul grillezve még istenibb! Töltsük meg kosarunkat ezzel a lédús gyümölccsel, és készítsünk belőle zöldteás krémlevest, savanyított őszibarackot, grillezett őszibarackot, cobblert, bögrés sütit, fűszeres barackbefőttet, klasszikus gyümölcsrizst, diós rétesrózsákat, maradékmentő zabkekszes desszertet, házi jeges teát, sütés nélküli túrótortát vagy egy isteni baracklekvárt.

Még több őszibarackos receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Szezonja nyár közepétől ősz végéig tart, de befőttes vagy konzerves verziója egész évben elérhető a boltok polcain.

hogyan tároljam

A hűtőszekrény gyümölcsös rekeszében néhány napig eláll.

100g Őszibarack

fehérjetartalom

0.91 g

zsírtartalom

0.172 g

szénhidráttartalom

9.54 g

víztartalom

88.87 g

gramm Őszibarack?

Top ásványi anyagok

Foszfor

20 mg

Magnézium

9 mg

Kalcium

6 mg

Vas

0.25 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.025 g

C vitamin

6.6 mg

Kolin

6.1 mg

Niacin - B3 vitamin

0.806 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.91 g

Zsír

telített zsírsav

0.019 g

egyszeresen telített zsírsav

0.067 g

többszörösen telített zsírsav

0.086 g

ásványi anyagok

Kalcium

6 mg

Vas

0.25 mg

Magnézium

9 mg

Foszfor

20 mg

Cink

0.17 mg

Réz

0.068 mg

Mangán

0.061 mg

Szelén

0.1 µg

szénhidrát

rost

1.5 g

cukor

8.39 g

víz

88.87 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.024 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.031 mg

Niacin - B3 vitamin

0.806 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.153 mg

Folát

4 µg

Kolin

6.1 mg

Béta-karotin

162 µg

Béta-kriptoxantin

67 µg

Lutein+zeaxantin

91 µg

E vitamin

0.73 mg

K vitamin

2.6 µg

A vitamin

16 µg

C vitamin

6.6 mg

B6 vitamin

0.025 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A retró sajtos tallér titkai: így lesz a legropogósabb és...

A sajtos tallér a magyar konyha egyik kedvelt ropogtatnivalója, amely generációkon át örökített hagyományokon alapul. Ez az egyszerű, mégis rendkívül ízletes snack szinte minden alkalomra illik: legyen szó családi összejövetelről, baráti találkozóról vagy egy egyszerű esti filmezésről. De hogyan vált ez a finomság a magyar háztartások alapvető elemévé, és miért olyan népszerű ma is?

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...