Őszibarack

Leírás
Őshazája Kína, a jelenleg is termesztett fajták pedig Olaszországból, Oroszországból, Kínából, az USA tagállamaiból és Kanadából származnak. Az őszibarack termesztése nálunk a 16. században indult meg, de akkor még csak a főúri kertekben és szinte kizárólag a délre néző falak előtt nevelték. Gyümölcse drága csemegének számított. Az őszibarackból kiváló befőttet, dzsemet is lehet készíteni, mártásnak és pácoláshoz is kiváló, mégis a legtöbbet frissen fogyasztjuk el. Közepes pektintartalma miatt sűrűbb dzsem, lekvár csak hosszabb főzési idővel, más magas pektintartalmú gyümölcs vagy zselésítő anyag hozzáadásával főzhető.
Mikor vegyem
Nyár közepétől szeptember végéig.
hogyan tároljam
Hűtőszekrény gyümölcsös rekeszében néhány napig eláll.
100g Őszibarack
fehérjetartalom
0.91 g
zsírtartalom
0.172 g
szénhidráttartalom
9.54 g
víztartalom
88.87 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
20 mg
Magnézium
9 mg
Kalcium
6 mg
Vas
0.25 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.025 g
C vitamin
6.6 mg
Kolin
6.1 mg
Niacin - B3 vitamin
0.806 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
0.91 g
Zsír
telített zsírsav
0.019 g
egyszeresen telített zsírsav
0.067 g
többszörösen telített zsírsav
0.086 g
ásványi anyagok
Kalcium
6 mg
Vas
0.25 mg
Magnézium
9 mg
Foszfor
20 mg
Cink
0.17 mg
Réz
0.068 mg
Mangán
0.061 mg
Szelén
0.1 µg
szénhidrát
rost
1.5 g
cukor
8.39 g
víz
88.87 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.024 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.031 mg
Niacin - B3 vitamin
0.806 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.153 mg
Folát
4 µg
Kolin
6.1 mg
Béta-karotin
162 µg
Béta-kriptoxantin
67 µg
Lutein+zeaxantin
91 µg
E vitamin
0.73 mg
K vitamin
2.6 µg
A vitamin
16 µg
C vitamin
6.6 mg
B6 vitamin
0.025 g