r
Nosalty Logó

Őszibarackos cobbler, az amerikai Dél fantasztikus süteménye

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Rosanics Petra
Őszibarackos cobbler, az amerikai Dél fantasztikus süteménye
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 1% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 4% Zsír

gyümölcs

tészta

Összesen 304 kcal
  • 1% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 4% Zsír

gyümölcs

tészta

Összesen 2441 kcal
  • 1% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 4% Zsír

gyümölcs

tészta

Összesen 143 kcal
  • 1% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3 g

Zsír

  • Összesen
    9.1 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    166.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    73 mg
  • Nátrium
    26 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    55.3 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    137 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    95 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    71 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    239 micro
  • β-crypt
    92 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    128 micro
Összesen 304 kcal
  • 1% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    24 g

Zsír

  • Összesen
    73 g
  • Telített zsírsav
    43 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    183 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1332.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    47 mg
  • Kálcium
    341 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    142 mg
  • Foszfor
    586 mg
  • Nátrium
    205 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    442.5 g
  • Cukor
    290 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    1095.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    757 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    88 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    35 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    88 micro
  • Kolin:
    100 mg
  • Retinol - A vitamin:
    570 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1912 micro
  • β-crypt
    737 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1027 micro
Összesen 2441 kcal
  • 1% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    1.4 g

Zsír

  • Összesen
    4.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    78.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    35 mg
  • Nátrium
    12 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.2 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    64.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    45 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    34 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    113 micro
  • β-crypt
    44 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    61 micro
Összesen 143 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

gyümölcs

tészta

Elkészítés

gyümölcs

  1. A tökéletes állag érdekében az őszibarackokat érdemes leforrázni és meghámozni. Ez a lépés elhagyható, de sokkal jobban élvezhető a sütemény akkor, ha nincs rajt a barackon a héja (pláne ha még nem a legérettebb a barack). A barackokat ehhez tegyük egy edénybe, forró vízzel öntsük le, hagyjuk lefedve állni negyed órát, majd tegyük a barackokat hideg vízbe és húzzuk le a héjukat.
  2. A meghámozott barackokat vágjuk gerezdekre, szórjuk meg a kétféle cukorral, a keményítővel és ízlés szerint fahéjjal és szerecsendióval is. Facsarjuk rá egy citrom levét is, majd forgassuk össze az egészet alaposan.
  3. 180 fokos sütőben negyed órát süssük elő a barackokat.

tészta

  1. Amíg elősülnek a barackok, a tésztához morzsásra gyúrjuk a lisztet a kétféle cukorral, a sütőporral és a hideg vajjal. Amikor már olyan az állaga, mint a vizes homoknak, hozzáöntünk egy kevés forró vizet, majd spatulával egyneműre keverjük. Akkor jó, ha ragacsos, picit tapadós a tészta állaga.
  2. A tésztát a közben megsült barackok tetejére porciózzuk két evőkanál segítségével. Amikor már az összes tészta a gyümölcsre került, a tetejét megszórjuk egy kevés fahéjas cukorral.
  3. Visszatesszük a sütőbe a pitét és szűk félóra alatt készre sütjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 135
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 26
  • Össznézettség: 9330
  • Feltöltés dátuma: 2023. június 22.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Őszibarackos cobbler, az amerikai Dél fantasztikus süteménye
Rosanics Petra 316 recept

A cobbler gyakorlatilag egy gyümölcspite, amiben a hagyományos pitetészta helyett nagyon vajas, ropogós felszínű tésztagombócok fedik le a gyümölcsöt. A nevét is innen kapta, ha lehet hinni a szóbeszédnek: a tésztával beborított tetejű barack a macskaköves utcára emlékeztet (az ilyen módon használt követ angolul: cobblestone-nak nevezzük). A receptet az első angol telepesek alkották meg, akik számára a kolóniákon nem voltak elérhetők a megszokott alapanyagok és eszközök, így alkalmazkodniuk kellett a körülményekhez. A hagyományos, gőzölt, gyümölcsös puddingjaikat így váltották fel a lágy tésztával bevont gyümölcsös fogások, amit nyílt lángon is el lehetett készíteni. Az USA területén a mai napig ez az egyik legkedveltebb édesség, amit mindenféle gyümölcsből készítenek, a déli államokban azonban barackból sütik a leggyakrabban. Ez nem véletlen, itt ugyanis rengeteg barack terem, Georgia államot egyenesen Barackállamnak is becézik. A barackos cobbler - a legtöbb pitéhez hasonlóan - hidegen és melegen egyaránt mennyei, és nem dob le magáról egy gombóc vaníliafagyit sem!

Hozzávalók

gyümölcs

tészta

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili

További cikkek