r
Nosalty Logó

Őszibarackos cobbler, az amerikai Dél fantasztikus süteménye

Rosanics Petra
Őszibarackos cobbler, az amerikai Dél fantasztikus süteménye
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

gyümölcs

tészta

304
Kalória
3g
Fehérje
55.3g
Szénhidrát
9.1g
Zsír
137g
Víz
22.8g
Koleszterin
2.5g
Élelmi rost
36.3g
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 4% Zsír

gyümölcs

tészta

Összesen 304 kcal
  • 1% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 4% Zsír

gyümölcs

tészta

Összesen 2441 kcal
  • 1% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 4% Zsír

gyümölcs

tészta

Összesen 143 kcal
  • 1% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3 g

Zsír

  • Összesen
    9.1 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    166.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    73 mg
  • Nátrium
    26 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    55.3 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    137 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    95 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    71 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    239 micro
  • β-crypt
    92 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    128 micro
Összesen 304 kcal
  • 1% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    24 g

Zsír

  • Összesen
    73 g
  • Telített zsírsav
    43 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    183 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1332.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    47 mg
  • Kálcium
    341 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    142 mg
  • Foszfor
    586 mg
  • Nátrium
    205 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    442.5 g
  • Cukor
    290 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

Víz

  • Összesen
    1095.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    757 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    88 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    35 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    88 micro
  • Kolin:
    100 mg
  • Retinol - A vitamin:
    570 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1912 micro
  • β-crypt
    737 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1027 micro
Összesen 2441 kcal
  • 1% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    1.4 g

Zsír

  • Összesen
    4.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    78.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    35 mg
  • Nátrium
    12 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    26.2 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    64.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    45 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    34 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    113 micro
  • β-crypt
    44 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    61 micro
Összesen 143 kcal

Elkészítés

gyümölcs

  1. A tökéletes állag érdekében az őszibarackokat érdemes leforrázni és meghámozni. Ez a lépés elhagyható, de sokkal jobban élvezhető a sütemény akkor, ha nincs rajt a barackon a héja (pláne ha még nem a legérettebb a barack). A barackokat ehhez tegyük egy edénybe, forró vízzel öntsük le, hagyjuk lefedve állni negyed órát, majd tegyük a barackokat hideg vízbe és húzzuk le a héjukat.
  2. A meghámozott barackokat vágjuk gerezdekre, szórjuk meg a kétféle cukorral, a keményítővel és ízlés szerint fahéjjal és szerecsendióval is. Facsarjuk rá egy citrom levét is, majd forgassuk össze az egészet alaposan.
  3. 180 fokos sütőben negyed órát süssük elő a barackokat.

tészta

  1. Amíg elősülnek a barackok, a tésztához morzsásra gyúrjuk a lisztet a kétféle cukorral, a sütőporral és a hideg vajjal. Amikor már olyan az állaga, mint a vizes homoknak, hozzáöntünk egy kevés forró vizet, majd spatulával egyneműre keverjük. Akkor jó, ha ragacsos, picit tapadós a tészta állaga.
  2. A tésztát a közben megsült barackok tetejére porciózzuk két evőkanál segítségével. Amikor már az összes tészta a gyümölcsre került, a tetejét megszórjuk egy kevés fahéjas cukorral.
  3. Visszatesszük a sütőbe a pitét és szűk félóra alatt készre sütjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 45 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

A cobbler gyakorlatilag egy gyümölcspite, amiben a hagyományos pitetészta helyett nagyon vajas, ropogós felszínű tésztagombócok fedik le a gyümölcsöt. A nevét is innen kapta, ha lehet hinni a szóbeszédnek: a tésztával beborított tetejű barack a macskaköves utcára emlékeztet (az ilyen módon használt követ angolul: cobblestone-nak nevezzük). A receptet az első angol telepesek alkották meg, akik számára a kolóniákon nem voltak elérhetők a megszokott alapanyagok és eszközök, így alkalmazkodniuk kellett a körülményekhez. A hagyományos, gőzölt, gyümölcsös puddingjaikat így váltották fel a lágy tésztával bevont gyümölcsös fogások, amit nyílt lángon is el lehetett készíteni. Az USA területén a mai napig ez az egyik legkedveltebb édesség, amit mindenféle gyümölcsből készítenek, a déli államokban azonban barackból sütik a leggyakrabban. Ez nem véletlen, itt ugyanis rengeteg barack terem, Georgia államot egyenesen Barackállamnak is becézik. A barackos cobbler - a legtöbb pitéhez hasonlóan - hidegen és melegen egyaránt mennyei, és nem dob le magáról egy gombóc vaníliafagyit sem!

További receptek

Spenótos-zöldborsós quiche

A quiche receptje sokakat elrettent, leginkább azért, mert nehéznek mutatja magát. Az alábbi verzió ezt próbálja fellazítani, ugyanis mind a tészta, mind a töltelék összeállítás ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek