r
Nosalty Logó

Őszibarackbefőtt Koszidertől

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
koszider
Őszibarackbefőtt Koszidertől
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 0% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 262 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 2100 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 34 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.3 g

Zsír

  • Összesen
    0.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    160.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    72 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    65.9 g
  • Cukor
    62 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    699.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    58 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    583 micro
  • β-crypt
    241 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    328 micro
Összesen 262 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    26.3 g

Zsír

  • Összesen
    7.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1282.5 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    268 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    292 mg
  • Foszfor
    579 mg
  • Nátrium
    123 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    527.5 g
  • Cukor
    492 mg
  • Élelmi rost
    43 mg

VÍZ

  • Összesen
    5593.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    461 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    21 mg
  • C vitamin:
    206 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    75 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    23 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    123 micro
  • Kolin:
    178 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4666 micro
  • β-crypt
    1931 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2627 micro
Összesen 2100 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    0.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    20.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    4 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    9 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.4 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    88.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    7 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    74 micro
  • β-crypt
    31 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    42 micro
Összesen 34 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Érett, de még kemény őszibarack kell hozzá, ez nagyon fontos! Még az se baj, ha egy kicsit éretlenebb, akkor viszont nehezen jön le a bőre. Magvaváló legyen, másképp nem lehet lecibálni a magról. Tisztítatlanul kb. 3 kg kell a négy üveghez, tisztán mérve pedig kb. 2-2,2 kg-nak kell lennie, mert egy üvegbe kb. fél kiló barack fér bele. (Az üveg a szabvány, 720 ml-es. Kevesebbel nem érdemes kínlódni, több meg csak nagy fazékba fér bele, ami nincs mindenkinek. Ez épp jó adag.)
  2. Két edényben vizet forralunk. Az egyikben fogjuk leforrázni a barackot, a másik a felöntőlé lesz, ennek úgy 3 liternek kell lennie. Mivel csak sima víz a felöntőlé, nem érdemes a mennyiséggel spórolni, forrjon csak jó sok, kell a dunsztoláshoz is. Alaposan kimossuk a 4 darab üveget és a tetőt.
  3. A barackot megmossuk és adagonként beledobáljuk a forrázós vízbe. Kb. 2 percig kell zubogtatni, hogy könnyedén lejöjjön a bőre. (Ha kikanalaztuk a vízből, hagyhatjuk kicsit hűlni, hogy meg lehessen fogni.)
  4. A barackok bőrét lehúzzuk (az éretlenebbről nem nagyon jön le, még akkor se, ha percekig főzzük - ezt megpucoljuk, mint az almát), és a húsát 4 gerezdre vágjuk. Félbevágva talán szebb lenne, de akkor nem jó az üveg kihasználása. Az üvegeket megtöltjük a gerezdekkel, jól megtömhetjük, de ne törjük össze a gyümölcsöt.
  5. Most minden üvegre kanalazunk 3-3 evőkanál kristálycukrot, egy kevés vaníliás cukrot (egy zacskót osztunk szét) és 1-2 kávéskanál citromlevet - ettől lesz szép világos.
  6. Az üvegeket csurig feltöltjük a forrásban lévő felöntő vízzel. Rácsavarjuk a fedőt, de még nem kell megszorítani! Most forgassuk ide-oda az üveget, hogy az aljára leült cukor teljesen felolvadjon. Ezután levesszük a fedőt, és újra töltünk rá vizet - most már jól rá is szoríthatjuk a tetőket.
  7. Egy 5 literes lábos aljára terítünk egy tiszta konyharuhát, és beleállítgatjuk az üvegeket. (Az én lábasom szája 24 cm átmérőjű, magassága 14 cm, ebbe pont négy üveg fér bele.) Az üvegek köré öntjük a megmaradt, forró felöntőlevet és még annyi vizet, hogy a vízszint az üvegek tetejétől két ujjnyira legyen. A lábost lefedjük, és lassú tűzön addig melegítjük, míg a lábosban lévő víz épp forrni kezd.
  8. Most elzárjuk a lángot, és így hagyjuk állni az egészet vagy 3-4 óráig, még azt sem kell megvárni, hogy kihűljön. Az üvegeket kiemeljük, lemossuk-megszárítjuk, és mehet a polcra. A dunsztolás akkor volt eredményes, ha a barackszeletek felemelkednek az üveg tetejéhez - ez nem hiba, sőt, ez a jó! Évekig is eláll, ha sötét helyen tartjuk, mert hajlamos kicsit besötétedni. Ugye, hogy nem is nehéz?
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 38
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 15
  • Össznézettség: 5831
  • Feltöltés dátuma: 2016. augusztus 13.

Ajánló

Magában eszegetni hideg napokon, de hús mellé is jó, savanyúság helyett.

Receptkategóriák

Őszibarackbefőtt Koszidertől
koszider 91 recept

Sokáig az őszibarackbefőtt volt a mumusom, azt hittem, az valami nagy varázslat. Hát, nem. Nagyon egyszerű és még gyors is, csak a dunsztolás hosszadalmas, de nem kell mellette állni.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legfinomabb füstös kence a kenyeredre, az erdélyi zakuszka

Az erdélyi konyha egyik emblematikus fogása, itthon sok helyen ismert, de kevésbé elterjedt finomság, szemben a padlizsánkrémmel. Ez a csodálatos, krémes zakuszka, amelyet ilyenkor ősszel kell nagy mennyiségben készíteni, hogy aztán egész télen remek reggelik, vacsorák alapja, húsos és zöldséges ételek kísérője, tészták feltétje legyen.