r
Nosalty Logó

Őszibarackbefőtt

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Klári
Őszibarackbefőtt
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1341 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 5364 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 60 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    11 g

Zsír

  • Összesen
    3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    496.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    97 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    116 mg
  • Foszfor
    241 mg
  • Nátrium
    32 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    340.1 g
  • Cukor
    325 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    1825 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    192 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    83 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    50 micro
  • Kolin:
    74 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1944 micro
  • β-crypt
    804 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1094 micro
Összesen 1341 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    43.8 g

Zsír

  • Összesen
    12.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1984.3 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    389 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    464 mg
  • Foszfor
    963 mg
  • Nátrium
    129 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1360.5 g
  • Cukor
    1302 mg
  • Élelmi rost
    72 mg

VÍZ

  • Összesen
    7299.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    768 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    35 mg
  • C vitamin:
    332 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    125 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    39 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    200 micro
  • Kolin:
    295 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7776 micro
  • β-crypt
    3218 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4374 micro
Összesen 5364 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    0.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    22.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    4 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    11 mg
  • Nátrium
    1 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.2 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    81.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    87 micro
  • β-crypt
    36 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    49 micro
Összesen 60 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A barackokat meghámozzuk, félbevágjuk és leválasztjuk a magjáról, majd citomos vízbe áztatjuk pár percre.
  2. A citromos vízből kiszedve és lecsurgatvabarackokat szétosztjuk az üvegekbe (jó szorosan) és még a maradék citromos levet is kicsöpögtetjük az üvegekből.
  3. Avizet a cukorral együtt felforraljuk, majd még melegen ráöntjük az üvegekbe tett barackokra (az üvegek teljesen legyenek tele).
  4. Egy késhegynyi szalicilt teszünk a víz tetejére, celofánnal lefedjük,legumizzuk és rátekerjük a fedőket.
  5. Dunsztolás: egy nagy lábasban előmelegítünk vizet, beletesszük az üvegeket, ezt egy konyharuhával lefedjük és addig melegítjük, míg az üvegekben el nem kezd gyöngyözni a cukros víz.
  6. Az üvegeket 12 órán kersztül a vízes dunsztban, a lábasban kell hagyni, míg teljesen ki nem hűl.
  7. Száraz, hűvös, sötét helyen tároljuk.
  • Elkészítettem: 30 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 74
  • 7 napos nézettség: 585
  • Össznézettség: 299730
  • Feltöltés dátuma: 2008. július 21.

Ajánló

Jól lehűtve a legfinomabb! 

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Egész augusztus végéig tart a barack befőzőszezon, gondoltam hasznos lehet, ha megosztom, én hogyan készítem a barackbefőttet. Ebből az adagból körülbelül 7 üveg befőtt készül, természetesen érdemes többet készíteni, mert elég hamar elfogy:)

Hozzászólások

Törölt felhasználó

A legjobbkor jött, köszönöm!! Megpróbálkozom életem els? bef?zésével...

Törölt felhasználó

Pár éve hallottam és kipróbáltam bevált: mikrohullámuban rakom el a bef?zni való ?szibarackot: Megmosom , kimagozom, citromosvizbe teszem , majd üvegbe, szép sorjában. Négy ev?kanál kristálycukrot szórok bele, felengedem vizzel, és négyessével be a mikróba, gyöngyözésig hevitem, kiveszem szalicil, vagy benzoaát a tetejére, rácsavarom a fémfed?t, és szárazdunsztba, jól betakargatva teszem. Amig kihül ott van, majd fel a polcra a helyére. Eddig még egy sem romlott meg és nagyon finom lett. El?nye, hogy ha csak pár üvegre való barack van akkor is érdemes megcsinálni.

Törölt felhasználó

Kedves Klári ! Ez nagyon jól hangzik :) Csak azt szeretném kérdezni,hogy a héját leszeded róla vagy héjastul teszed el?

Petra

Kedves Henci, az elkészítés els? pontjában olvasható rögtön, hogy meghámozzuk a barackokat:-)

Törölt felhasználó

nekem kerti barackom van ami nem az a nagy meret,szeretnem tudni ez a recep ervenyes-e ra es megkell-e hamozzam.mi tortenik ha egeszbe rakom bele a borkanyba?

Törölt felhasználó

Azt szeretném csak kérdezni,hogy ez a recept érvényes a kopasz barackra is?Mert mondjuk annak a héját nem hiszem,hogy le kéne szedni!

Törölt felhasználó

Azt szeretném kérdezni,hogy dunsztolás után nem baj,hogy feljött a barack az üvegben?

Törölt felhasználó

Sziasztok! Hasonló eljárással rakok el minden bef?ttet! De.......Én minden üvegbe csak 2 kanál cukrot teszek,vagy még kevesebbet!Nagyon finom higgyétek el,megmarad a gyümölcs igazi íze.És nyugi nem a cukor hiányától fog elromlani!Már persze ha elromlik! ANBO Hogy miért jön egy kicsit feljebb?......Talán nem nyomkodtad meg eléggé?De attól tuti jót fogsz enni bel?le az ünnepek alatt!

Törölt felhasználó

Szia! A nyáron így tettem a barackokat és a körtét is.Büszkén írhatom (eddig sosem sikerült),hogy egy sem romlott el és nagyon finom lett. Köszi a receptet.

Klári

Kedves Ancsa37! Örülök a sikerednek. Üdvözlettel: Klári

Szilviaa

Én sosem rakok bele szalicilt, sem benzoátot. Csak cukrot, és a vizes dunszt..aztán mindig izgulok, hogy jajj, csak ne legyen baja (mert nincs kamrám, így szekrényben, szekrény tetején tartom...tehát meleg van rá), de még soha nem lett baja semmilyen bef?ttemnek így sem. Lekopogom:))

Törölt felhasználó

Szia! Én is tartósító nélkül szoktam elrakni gyümölcsöket: a szilvával és a meggyel nem volt gond, de idén a 2 hónapos barackbef?tt már megbarnult, pedig raktam bele citromlevet (arra már nem emlékszem, hogy igazi vagy 50%-os citromlé volt-e). Szerinted mi lehet a baj? Egyébként nincs megromolva, csak olyan csúnyácska színe van. Én felf?zöm cukros szirupban a gyümölcsöt, azután üvegekbe rakom, és begöngyölöm plédekkel, abban h?l ki. A vizes dunsztolásnál nyersen megy a gyümölcs az üvegbe? Bocsi, hogy ennyi kérdéssel zaklatlak, de majdnem idegbajt kaptam :S, amikor megláttam, hogy hogy néz ki a "munkám gyümölcse". :)

Szilviaa

Szia! Hát, jó régen írtad ezt, de azért leíom, hogy én hogy szoktam, hátha segít valakinek. Nekem sosem barnul meg, én nyersen bepakolom az üvegbe, rákanalazom a cukrot, és felöntöm vízzel. Aztán az üvegeket nagy lábasba pakolom, a lábasba annyi vizet öntök, hogy az üvegeknek kb feléig, vagy annál kicsit magasabbra érjen, letakarom törölköz?kkel, és lassú t?zön kezdem "f?zni", dunsztolni..és csak addig, amíg azt nem látom, hogy az üvegekben apró pici buborékok gyöngyöznek fel. Ilyenkor elzárom a t?zhelyet, és ott, abban a vízben hagyom kih?lni a bef?tteket. Olyan másfél nap..idén a dögmelegben több id? kellett a h?léshez, de minél tovább tart, annál jobb elvileg. Megmarad a szép színe, és az eredeti barack íze (én nagyon kevéske cukrot szoktam hozzátenni). Jah, azóta mióta a hozzászólást írtam, már van kamrám, 270 üvegnyi bef?ttet tettem el idén. Egyikhez sem használtam tartósítót, bízom benne, hogy idén sem lesz semmi bajuk. És itt jegyezném meg, a boltban vásárolt üveges cékla "felforrt" a h?t?ben. Bár nyilván már romlott volt, mikor megvettem is.

Törölt felhasználó

üdvözlöm Szilviaa!!!Végre egy ember aki tudatosan nem mérgezi magát!!!!örülök,hogy találok ilyen háziasszonyokat!!!

Szilviaa

Köszönöm.:) ?szintén szólva, én érzem a tartósító ízt, ha olyan savanyúságot, bef?ttet eszem, amit tartósítóval készítettek, sokan megszólnak érte, hogy azoknak nincsen ízük...szerintem meg van.:) Nekem azoknak eleve olyan "romlott" ízük van, vagy olyan furcsa... így kerülöm ?ket. Szerencsére minden zöldséget és gyümölcsöt magunknak termelünk, nagy tételben, permetet sem használunk, mégis gyönyör?ek, hatalmas barackok, cseresznyék, szilvák, körték, stb. Mégcsak locsolni sem locsolunk, idén ebben a nagy melegben és szárazságban háromszor láttuk szükségesnek. 31 éves vagyok. 2 és fél éve derült ki, hogy a kisfiam sok mindenre allergiás. Azóta itthon készül a kenyért?l kezdve (nem gépben, kézzel dagasztva, süt?ben sütve), a ketchupon át az ételízesít?kig minden, amire van mód. Még a chips is, és bonbonok is.:)) Annak ellenére, hogy az oviban azért sok m? dolgot kapnak, az itthoni tudatos életmódnak hála elhagyhattuk a gyógyszereket.

Szilviaa

Szia! ?szintén, nem tudom mi lehet a gond. Anno anyukám is járt úgy, ahogy te. Én úgy csinálom a gyümölcsbef?tteket, hogy megtisztítva, feldarabolva berakom az üvegekbe, felöntöm hideg vízzel, beleteszem a cukrot, az üvegeket bepakolom egy nagy lábasba, amit felöntök hideg vízzel. Annyival, hogy kb az üvegek feléig érjen a víz. Két törölköz?vel szorosan, "légmentesre" betakarom és f?zöm, majd olyan másfél óra múlva kezdek el rájuk kukucskálni, és amikor az üvegekben pici buborékokat látok fölfelé "szaladgálni, elzárom. Aztán hagyom simán ott kihülni a lábasban, a törölköz?k alatt. Nem tudom, hogy ezért, vagy másért nem, de nem szokott megbarnulni sem.

Klári

Szia "azovan" Ne idegeskedj, mert azzal már nem tusz segíteni rajta, szerintem a barack fajtája lehet az oka ezt azért gondolom, mert egyik évben én is jártam így, csak nekem az volt a szerencsém, hogy kétféle barackot vettem és csak az egyik fajta barnult meg. A kérdésedre válaszolva a vizes dunsztolásnál a gyümölcsöt nyersen rakjuk az üvegbe, ráöntjük a forró szirupot. Üdv.:Klári

Törölt felhasználó

Köszönöm a segítséget! Jöv?re kipróbálom a másik módszert, és többféle barackot is elrakok. A barna barack meg jó lesz vegyes gyümölcslevesbe. :)

Törölt felhasználó

Elnézést kérek el?re is az okoskodásomért de aki ezt a receptet írta az elég elavult módszerekkel s egészségtelenül rakja el a télire valót!!!!Els?......régen nem használunk Szalicilt/már a forgalomból is kivonták....40 év orvosi diagnózisa kellett és sok májrákos ember ahhoz hogy rádöbbenjenek ez bizony rákot okozott!!!!!Ez nem humbuk ...sajnos tény...ez egy vegyszer ugyanúgy mint a Nátrium benzonát...aki ezt olvassa az utána is tud nézni a neten bárhol ahol elmondják ezeknek a vegyszereknek a káros hatásait,ezek nem "tartósítószerek" hanem csírátlanítók azaz olyan mintha fehér inget szeretnénk felvenni s ehhez felvesszük a koszosat és megisszuk a hypót.......s?t még ett?l is barbárabb dolog!!!!!!Én pl most semmilyen tartósítót nem tettem sem a barackba sem a körtébe de még a paradicsomlébe sem.......és lássanak csodát gyönyör?ek az üvegben!!!!!Jó lenne már haladni a korral ,bár inkább figyelmesebbnek lennünk és nem minden marhaságot elfogadni hanem az ésszer? egészségünket véd? dolgokat kipróbálni!!!!!

Törölt felhasználó

Kedves Pancsurka! Úgy látom, te is tartósító ellenes vagy, az én gyomrom sem bírja. Tudnál segíteni, hogyan lehet savanyúságokat eltenni? Az édes dolgok nekem is elállnak felforralás, száraz dunsztolás után, de a savanyú dolgokat nem nagyon lehet felf?zni, pl. csalamádé, káposztával töltött paprika stb.

V2rider

Üdv! Elnézést,hogy kéretlenül belekotyogok,de én kb. 20 éve bef?zök,de tartósítót sosem használok. A savanyúságokat úgy rakom el,hogy a villanyt?zhelyen,dunsztoláskor megvárom,amíg az üvegekben gyöngyözik a felönt?lé,majd kikapcsolom a rezsót és rajtahagyom a t?zhelyen fazekastól,másnapig,amíg ki nem h?l. Nálam ez bevált,anyukámtól tanultam.

timicskee

Tisztelt Pancsurka! Rendben, hogy ne használjuk ezeket a szereket. De akkor ezek nélkül milyen módszerrel lehet tartósítani. Azt a módszert szeretnénk mi is kipróbálni. Üdvözlettel: Timi

koszider

Csak ehhez a tartósító - nem tartósító polémiához szeretnék hozzászólni. Kb. 10-15 éve f?zök be ipari mennyiségben mindenféle lekvárt, bef?ttet és soha, semmibe se teszek semmiféle tartósítószert, de még egyetlen üveg sem romlott meg. A titok nyitja a fémtet?ben van - szerintem. Anyáinknak, akik celofánnal zárták le az üvegeket, valamit tenniük kellett, ugyanis a celofán nem légmentes, annyira nem, hogy még a darázs is megtalálta és átszúrta, mert a lekvár illata átütött a celofánon! A fémtet? viszont - megfelel? eljárás mellett, pl. fejre fordítás - tökéletesen zár, úgy kell késsel lefeszegetni. A fémtet?vel lezárt és kidunsztolt bef?ttre is rászívódik. Ha nem teszünk eleve hibás alapanyagot az üvegbe, az bizony évekig eláll, tartósítószer nélkül is. De nem szabad spórolni, mindig új, "feszegetés nélküli" tet?t kell használni.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Így szerepelt Veres István és csapata a Bocuse d'Or döntőjén...

Lezajlott a világ egyik legnívósabb gasztronómiai versenyének döntője. A magyar csapat, Veres István vezetésével kiváló munkát végzett Lyonban, és emberpróbáló helytállásukkal megmutatták a zsűrinek, hogy mi mindenre képesek, még ilyen nagy nyomás alatt is. Fantasztikus tálak és ételek kerültek ki a kezük alól, szívből gratulálunk nekik!

Nosalty

További cikkek

A legnépszerűbb magyar sütik

Zserbó, flódni, krémes - ki ne szeretné a három közül legalább az egyiket? A Konyhafőnök mai adásában a csapatoknak közülük kellett választani!