
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű
Hozzávalók
A salátához
-
5 db narancs
-
3 közepes db cékla
-
150 g hajdina
-
200 g rukkola
-
130 ml olívaolaj
-
30 ml balzsamecet
-
1.5 teáskanál só
-
1 teáskanál bors
-
1 teáskanál őrölt fűszerkömény
-
1 ek méz
-
130 g mozzarella
573
Kalória
14.2g
Fehérje
60.6g
Szénhidrátok
33.4g
Zsír
311.1g
Víz
20.5g
Koleszterin
11g
Rost
30.4g
Cukor
- 3% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 8% Zsír
A salátához
-
260g narancs89 kcal
-
151g cékla43 kcal
-
30g hajdina103 kcal
-
40g rukkola10 kcal
-
26g olívaolaj230 kcal
-
6g balzsamecet5 kcal
-
2g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g koriandermag0 kcal
-
5g méz15 kcal
-
26g mozzarella78 kcal
Összesen
573
kcal
- 3% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 8% Zsír
A salátához
-
1300g narancs446 kcal
-
753g cékla217 kcal
-
150g hajdina515 kcal
-
200g rukkola50 kcal
-
130g olívaolaj1149 kcal
-
30g balzsamecet26 kcal
-
9g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g koriandermag0 kcal
-
25g méz76 kcal
-
130g mozzarella389 kcal
Összesen
2868
kcal
- 3% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 8% Zsír
A salátához
-
47.7g narancs16 kcal
-
27.6g cékla8 kcal
-
5.5g hajdina19 kcal
-
7.3g rukkola2 kcal
-
4.8g olívaolaj42 kcal
-
1.1g balzsamecet1 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g koriandermag0 kcal
-
0.9g méz3 kcal
-
4.8g mozzarella14 kcal
Összesen
105
kcal
- 3% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 14.2 g
Zsír
-
Összesen 33.4 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 21 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1647.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 295 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 136 mg
-
Foszfor 285 mg
-
Nátrium 916 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 60.6 g
-
Cukor 30 mg
-
Élelmi rost 11 mg
Víz
-
Összesen 311.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 117 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 112 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 60 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 217 micro
-
Kolin: 32 mg
-
Retinol - A vitamin: 45 micro
-
α-karotin 21 micro
-
β-karotin 739 micro
-
β-crypt 220 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1667 micro
Összesen
573
kcal
- 3% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 71.1 g
Zsír
-
Összesen 167.2 g
-
Telített zsírsav 38 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 105 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 103 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8238.7 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 44 mg
-
Kálcium 1477 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 682 mg
-
Foszfor 1426 mg
-
Nátrium 4580 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 303.1 g
-
Cukor 152 mg
-
Élelmi rost 55 mg
Víz
-
Összesen 1555.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 585 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 22 mg
-
C vitamin: 560 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 299 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1083 micro
-
Kolin: 162 mg
-
Retinol - A vitamin: 226 micro
-
α-karotin 104 micro
-
β-karotin 3697 micro
-
β-crypt 1101 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 8334 micro
Összesen
2868
kcal
- 3% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 2.6 g
Zsír
-
Összesen 6.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 4 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 302.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 54 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 52 mg
-
Nátrium 168 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.1 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 57 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 21 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 21 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 40 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 8 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 136 micro
-
β-crypt 40 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 306 micro
Összesen
105
kcal
Elkészítés
A salátához
- A céklákat megmossuk, szárazra töröljük, majd alufóliába csomagolva 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk és puhára sütjük (ha egy kés könnyedén belefut, elkészült), majd hagyjuk a fóliában teljesen kihűlni.
- Egy tálban összekeverjük az olívaolajat, balzsamecetet, mézet és fűszereket. A kihűlt céklát meghámozzuk, majd cikkekre vágjuk. Összemasszírozzuk a marináddal, majd lefedve hűtőbe tesszük 2-3 órára.
- A narancsok két végét levágjuk, majd erre a „talpra” helyezve egy éles késsel levágjuk körbe a héját úgy, hogy minél kevesebb fehér hártyarész maradjon a gyümölcsön, és hogy minél kevesebb gyümölcshús vesszen kárba.
- A megpucolt narancsokat egy éles késsel kifilézzük: a hártyák mentén bevágjuk a gyümölcshúst, majd kiemeljük az így kapott, tiszta gerezdeket. A műveletet végezzük egy tál fölött, hogy felfogjuk a lecsöpögő narancslevet, majd a hátramaradt hártyás részeket is facsarjuk ki. A narancsléből 50 millilitert a marinált céklához adunk, majd visszatesszük pihenni.
- A hajdinát sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük, amíg teljesen hideg nem lesz. A rukkolát is megtisztítjuk.
- Egy tálra halmozzuk a hajdinát, majd középen felváltva ráhelyezzük a cékla- és narancsgerezdeket. Körülöttük elhelyezzük a rukkolát is, a mozzarellát pedig a céklára és narancsra tépkedjük. A salátát meglocsoljuk némi marináddal, majd sózzuk, borsozzuk és frissen tálaljuk.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 30 perc
- Főzés ideje: 15 perc
- Sütés ideje: 45 perc
A napfényes nyár zamatos, lédús paradicsomokkal és friss bazsalikommal teli caprese salátái jelenleg szinte elérhetetlenek: készítsünk inkább egy szezonális, téli verziót. Ehhez nem kell más, csak C-vitaminban gazdag narancs, marinált sült cékla és laktató hajdina.