r
Nosalty Logó

Narancsos édeskömény-saláta pirított rákfarokkal

Dávid
Narancsos édeskömény-saláta pirított rákfarokkal
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A rákhoz

A salátához

Az öntethez

888
Kalória
21.7g
Fehérje
36g
Szénhidrát
75.7g
Zsír
461.3g
Víz
157.5g
Koleszterin
10.7g
Élelmi rost
21.9g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A rákhoz

A salátához

Az öntethez

Összesen 888 kcal
  • 4% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A rákhoz

A salátához

Az öntethez

Összesen 3548 kcal
  • 4% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A rákhoz

A salátához

Az öntethez

Összesen 121 kcal
  • 4% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    21.7 g

Zsír

  • Összesen
    75.7 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    54 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    158 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1690.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    40 mg
  • Kálcium
    253 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    90 mg
  • Foszfor
    461 mg
  • Nátrium
    842 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    36 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

Víz

  • Összesen
    461.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    221 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    92 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    234 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    135 micro
  • Kolin:
    147 mg
  • Retinol - A vitamin:
    68 micro
  • α-karotin
    12 micro
  • β-karotin
    1767 micro
  • β-crypt
    151 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2106 micro
Összesen 888 kcal
  • 4% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    87 g

Zsír

  • Összesen
    303 g
  • Telített zsírsav
    43 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    217 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    34 g
  • Koleszterin
    630 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6763.2 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    158 mg
  • Kálcium
    1010 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    358 mg
  • Foszfor
    1843 mg
  • Nátrium
    3369 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    144 g
  • Cukor
    87 mg
  • Élelmi rost
    43 mg

Víz

  • Összesen
    1845.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    884 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    56 mg
  • C vitamin:
    366 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    937 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    541 micro
  • Kolin:
    586 mg
  • Retinol - A vitamin:
    270 micro
  • α-karotin
    47 micro
  • β-karotin
    7068 micro
  • β-crypt
    602 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8422 micro
Összesen 3548 kcal
  • 4% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    3 g

Zsír

  • Összesen
    10.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    21 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    230 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    115 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    4.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    62.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    30 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    240 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    286 micro
Összesen 121 kcal

Elkészítés

A rákhoz

  1. Először is érdemes olyan rákot venni, amin még rajta van a páncél. Ezt ügyesen lehámozzuk róla, majd félretesszük.
  2. Az olajat egy nagyobb serpenyőben elkezdjük hevíteni, egészen forróra! A bazsalikomleveleket egyesével beledobjuk, és 1-2 perc alatt megsütjük benne. Vigyázzunk ám, mert hamar odakap, úgyhogy résen kell lenni. Ha ez megvan, papírtörlőre szedjük, és tálalásig félrerakjuk.
  3. A bazsalikom után mehet bele a lefejtett rákpáncél, szintén nagy lángon, és szintén pár perc kell csak neki, amíg szép rózsaszín nem lesz. Jöhet a szűrőlapát, és most már mehet a kukába.
  4. Ha megvan az "ízesített" olajunk, akkor dobjuk bele a felszeletelt fokhagymát és chilit, 1-2 percig pirítsuk, majd adjuk hozzá a tisztított rákot. Oldalankét 2-3 perc közepes lángon elég is neki, mielőtt kivennénk sózzuk meg.

A salátához

  1. Az édesköményt és a lila hagymát felszeleteljük, összekeverjük.
  2. A narancsot meghámozzuk, majd kifilézzük, azaz levágjuk róla azt a fehér, hártyás részt. Ez inkább esztétikailag fontos, de emellett keserű is lehet tőle a saláta, szóval azért érdemes szöszölni vele.

Az öntethez

  1. A chilit és a bazsalikomot felaprítjuk, majd az összes többi hozzávaló egy megfelelő méretű befőttesüvegbe tesszük, és alaposan összerázzuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 10 p

Gyors, üde és nagyon finom. A különlegessége egyébként a technikában rejlik, mert a sült bazsalikomlevelek amellett, hogy szuper ízt kölcsönöznek az olajnak, extra ropogósak és aromásak lesznek a végére. A másik pedig, hogy miután megpucoltuk a rákot, még véletlenül se dobjuk a kukába a páncélt, mert ez is elképesztően ízessé varázsolja az olajat!

További receptek

Fogas Orly-módra

Klasszikus vendéglők közkedvelt halfogása az Orly, ami tulajdonképpen egy könnyed sörtésztában kisütött filé. A leginkább elterjedt verzió fogassal készül, de más omlós, fehér ...

Lakos Benedek

Strandos hekk

A lángost, a hekket és a főtt kukoricát magában foglaló "szentháromság" tagjaként, a paprikás lisztbe forgatott és bő olajban kisütött hal az egyik legkeresettebb strandétel ...

Gerzsenyi Flóra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...