Nosalty Logó

Csalamádé tartósító nélkül télire

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Csak Természetesen
Csalamádé tartósító nélkül télire
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A 10 db 7,2 dl-es üveghez

A 3 l felöntőléhez

Összesen 209 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A 10 db 7,2 dl-es üveghez

A 3 l felöntőléhez

Összesen 1044 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A 10 db 7,2 dl-es üveghez

A 3 l felöntőléhez

Összesen 25 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • α-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.8 g

Zsír

  • Összesen
    0.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3956.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    189 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    73 mg
  • Foszfor
    166 mg
  • Nátrium
    3521 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    673.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    525 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    213 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    272 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    173 micro
  • Kolin:
    54 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2144 micro
  • β-karotin
    5223 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    594 micro
Összesen 209 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • α-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    34 g

Zsír

  • Összesen
    4.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    19781.6 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    946 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    364 mg
  • Foszfor
    829 mg
  • Nátrium
    17604 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    219.9 g
  • Cukor
    137 mg
  • Élelmi rost
    63 mg

VÍZ

  • Összesen
    3369.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2625 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    1065 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1359 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    864 micro
  • Kolin:
    271 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    10722 micro
  • β-karotin
    26117 micro
  • β-crypt
    111 micro
  • Likopin
    3 micro
  • Lut-zea
    2972 micro
Összesen 1044 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • α-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.8 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    461.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    19 mg
  • Nátrium
    411 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.1 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    78.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    61 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    250 micro
  • β-karotin
    609 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    69 micro
Összesen 25 Kcal

Hozzávalók

A 10 db 7,2 dl-es üveghez

A 3 l felöntőléhez

Elkészítés

A 10 db 7,2 dl-es üveghez

  1. A zöldségeket alaposan megmossuk, majd "V" gyalun felszeleteljük.
  2. 2 ek asztali sóval megszórjuk, beletesszük a fűszereket, átforgatjuk, majd 1 órát állni hagyjuk.
  3. Kinyomkodjuk a zöldségeket, a sós levet aki akarja, ízlés szerint felhasználhatja a felöntőhöz.
  4. Üvegekbe rakjuk lazán a 3/4-ig, hogy legyen hely a savanyúság lének.
  5. Légmentesen lezárjuk fémkupakokkal, majd a befőzőautomatába rakjuk a csalamádénkat és a program szerint 90 C- fokon 30 percig hőkezeljük.
  6. Ha kész, tehetjük a polcra a tartósítószermentes, ízes, ropogós csalamádénkat akár több évre is.
  • Elkészítettem: 7 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 17
  • 7 napos nézettség: 115
  • Össznézettség: 289683
  • Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 10.

Ajánló

Az összetevők arányait kedvünkre változtathatjuk, a fűszerezést és a felöntőlevet is lehet módosítani ízlés szerint.

Receptkategóriák

Csak Természetesen 23 recept

Kezdődik a nagy nyár végi savanyúságkészítés. Az idő is kedvező, reméljük sokáig így marad, és így alacsony áron lesz beszerezhető alapanyagunk a téli csemegékhez.

Hozzászólások

Chris71

Szia! Bef?z?automata nélkül is le tudom készíteni? Kriszta

Csak Természetesen

Szia Chris71! A recept persze elkészíthet?, de valahogy tartósítanod kell. Bef?z?automata nélkül, vagy tartósítószerrel vagy borkén hozzáadásával tudod, akkor viszont már más az íze. Én mindent bef?z?automatával dunsztolok, a bef?tteket, savanyúságokat, szörpöket, lekvárokat, így mindennek megmarad a természetes íze, színe, állaga, ráadásként pedig a dunsztolást is elvégzi helyettem. Üdv. Csak Természetesen

Pangea

Bef?z?automata??

Törölt felhasználó

Szia 'Csak Természetesen' Utánanéztem a bef?z?autómatának, mert még sosem hallottam róla. Igazán klassz konyhai kiegészít?. 100%, hogy beszerzek egyet, és akkor még +1 okom lesz, hogy magam készítsem a savanyúságokat, lekvárokat, stb...:) Itt találtam: http://www.befozoautomata.hu/index.php?oldal=termek&kategoria=befozoautomatak&o=weninger_befozoautomata Üdv: Saci

Chris71

Köszönöm válaszod...hallottam már róla, de még nem ruháztam be rá...elég húzós ára van...bár pár év alatt megtérül a cukron. Hallottam egy kuktás eltevési módot, annak is hasonló az elve, mint a bef?z?nek, megpróbálom azzal a módszerrel...persze nem ipari mennyiségben els?re. Köszönöm a receptet! Kriszta

dosika61

Hagyományosan dunsztolva nem jó?

Csak Természetesen

Kedves dosika61! Persze elkészítheted a receptet, az arányokat felhasználhatod, csak hagyományosan kell tartósítanod. Viszont az íze szerintem így annyira természetes, nem kell hozzá borkén, hogy ropogós maradjon és tartósítószer sem, hogy elálljon. Üdv. Csak Természetesen

Törölt felhasználó

Csalamádé tartósító nélkül.- Hogyan h?kezeljem, ha nincs bef?z?automatám, mivel az üvegekben nincs felönt? lé és tartósítószer sem. Simán tegyem bele vízbe? Köszönöm ötleteiteket. herbike

Csak Természetesen

Kedves herbike! Az üvegekbe van felönt?lé, anélkül nem nevezhetnénk savanyúságnak, tartósítószer viszont nincs. Ha a receptnél használod a gördít? sávot megtalálod az arányokat. A receptet elkészítheted, viszont a tartósítást hagyományos módon kell elvégezned. Tartósítószerrel, borkénnel, az íze viszont akkor már megváltozik. Üdv. Csak Természetesen

Trixi....

siman vizzel teli labasban lehet hökezelni vagy sütöben...

Törölt felhasználó

Sziasztok! Nagyon tetszik a recept,és remélem finom is lesz,mert valamelyik nap elfogom készíteni!!:-) Nekem sincs bef?z? automatám,de idén el?ször úgy raktam el 32 üveg körtét,hogy nem tettem hozzá cukrot és tartósítószert sem!Egy nagy lábasba raktam az üvegeket,annyi vizet tettem hozzá,hogy az üvegek háromnegyedéig érjen,és így f?ztem kicsi lángon 30-40 percig, forrás után,utána pedig dunsztoltam.Ja és persze az összes üveget és hozzá a fedeleket kif?ztem el?tte.:-) Azóta már majszoljuk is a körtét:-)A csalamádét is így fogom készíteni.:-)

hampedit

Meg jo hogy lehet kapni egy ilyen befozo automatat! Ilyen aron. A dunszt ugyan azt megteszi es olcso!

ramcsika01

Oké, ne haragudjatok, teljesen mazsola vagyok. Nincs bef?z?automatám, nem is hallottam még róla. G?zöm nincs a borkénr?l, pláne nem tudom, hogy Angliában hol lehet ilyet szerezni. A dunsztolás hogyan m?ködik?

Törölt felhasználó

Szia! Nem tudom, kaptál-e azóta választ a kérdésedre, de leírom neked a dunsztolást. Ugyanúgy megtöltöd az üvegeket mindenféle jóval, ahogy a recept írja, el?veszed a legnagyobb lábasod, fazekad, beleállítod az üvegeket (nekem 4 fér egy fazékba), az üvegek háromnegyedéig feltöltöd vízzel a fazekat, aztán t?zre rakod. Én úgy szoktam, hogy ha a víz felforrt, utána takarékon még 20 perc, éppen gyöngyözzön a víz. Aztán minél tovább melegen tartani, ha van sok fazék, akkor fazekastól be lehet bugyolálni takarókba, pokrócokba. De hallottam már h?t?táskás megoldást is. 2-3 napig benne lehet, amíg ki nem h?lt teljesen. Akkor jó, ha a fed?t lehúzta a vákuum(kicsit homorú lett). Ha nem húzta le, akkor tedd h?t?be, és hamar edd meg :)

Lencsilany82

Ha van, mosogatógéppel is lehet dunsztolni : http://gyereketeto.blogspot.hu/2012/06/dunszt-mosogatogepben.html

Törölt felhasználó

Szia! Itt csak lekvárról ír (bár azt én nem is szoktam dunsztolni, csak fejre állítom), biztos m?ködik a bef?ttnél is, de vajon az egész vízben forralós részt kiváltja szerinted, vagy csak a meleg takarót helyettesíti? :)

Lencsilany82

Szia! Nem tudom, sztem igen.

Törölt felhasználó

Szia! Tehát, ha dunsztolva készítem, akkor mindenképp kell tartósítanom valamivel? Szilva

Tzsu

Tavaly bef?z? automatában raktam el és sajnos megpuhult! Vajon mit rontotam el?

Lesku Tiborné

Adalékmentes sót kell használni.

sunshine

Sziasztok! Probalta valaki kuktaban csinalni, meddig kell fozni? Ott altalaban 10 perc alatt megpuhul a hus( diszno,csirke, talan a marhahus is).

Hozzávalók

A 10 db 7,2 dl-es üveghez

A 3 l felöntőléhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.