Csalamádé tartósító nélkül télire
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Csak Természetesen

adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 0% Zsír
A 10 db 7,2 dl-es üveghez
-
400g káposzta80 kcal
-
60g uborka9 kcal
-
120g tv paprika20 kcal
-
64g sárgarépa23 kcal
-
40g zöldparadicsom9 kcal
-
36g vöröshagyma13 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0 kcal
-
0g mustármag2 kcal
-
0g koriander0 kcal
A 3 l felöntőléhez
Összesen
209
Kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 0% Zsír
A 10 db 7,2 dl-es üveghez
-
2000g káposzta400 kcal
-
300g uborka44 kcal
-
600g tv paprika98 kcal
-
320g sárgarépa117 kcal
-
200g zöldparadicsom46 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0 kcal
-
2g mustármag10 kcal
-
0g koriander0 kcal
A 3 l felöntőléhez
Összesen
1044
Kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 0% Zsír
A 10 db 7,2 dl-es üveghez
-
46.7g káposzta9 kcal
-
7g uborka1 kcal
-
14g tv paprika2 kcal
-
7.5g sárgarépa3 kcal
-
4.7g zöldparadicsom1 kcal
-
4.2g vöröshagyma2 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0 kcal
-
0g mustármag0 kcal
-
0g koriander0 kcal
A 3 l felöntőléhez
Összesen
25
Kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 93% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
α-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.8 g
Zsír
-
Összesen 0.9 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3956.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 189 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 73 mg
-
Foszfor 166 mg
-
Nátrium 3521 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 673.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 525 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 213 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 272 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 173 micro
-
Kolin: 54 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 2144 micro
-
β-karotin 5223 micro
-
β-crypt 22 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 594 micro
Összesen
209
Kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 93% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
α-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 34 g
Zsír
-
Összesen 4.7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 19781.6 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 946 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 364 mg
-
Foszfor 829 mg
-
Nátrium 17604 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 219.9 g
-
Cukor 137 mg
-
Élelmi rost 63 mg
VÍZ
-
Összesen 3369.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2625 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 1065 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1359 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 864 micro
-
Kolin: 271 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 10722 micro
-
β-karotin 26117 micro
-
β-crypt 111 micro
-
Likopin 3 micro
-
Lut-zea 2972 micro
Összesen
1044
Kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 93% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
α-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.8 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 461.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 22 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 19 mg
-
Nátrium 411 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.1 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 78.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 61 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 25 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 32 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 250 micro
-
β-karotin 609 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 69 micro
Összesen
25
Kcal
Hozzávalók
A 10 db 7,2 dl-es üveghez
-
2 kg káposzta
-
30 dkg uborka
-
4 db sárgarépa
-
20 dkg zöldparadicsom
-
2 közepes fej vöröshagyma
-
1 teáskanál köménymag
-
1 teáskanál négyszínű bors
-
1 tk mustármag
-
1 teáskanál koriander
A 3 l felöntőléhez
Elkészítés
A 10 db 7,2 dl-es üveghez
- A zöldségeket alaposan megmossuk, majd "V" gyalun felszeleteljük.
- 2 ek asztali sóval megszórjuk, beletesszük a fűszereket, átforgatjuk, majd 1 órát állni hagyjuk.
- Kinyomkodjuk a zöldségeket, a sós levet aki akarja, ízlés szerint felhasználhatja a felöntőhöz.
- Üvegekbe rakjuk lazán a 3/4-ig, hogy legyen hely a savanyúság lének.
- Légmentesen lezárjuk fémkupakokkal, majd a befőzőautomatába rakjuk a csalamádénkat és a program szerint 90 C- fokon 30 percig hőkezeljük.
- Ha kész, tehetjük a polcra a tartósítószermentes, ízes, ropogós csalamádénkat akár több évre is.
- Elkészítettem: 7 alkalommal
- Receptkönyvben: 614
- Tegnapi nézettség: 17
- 7 napos nézettség: 113
- Össznézettség: 329557
- Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 10.
Ajánló
Az összetevők arányait kedvünkre változtathatjuk, a fűszerezést és a felöntőlevet is lehet módosítani ízlés szerint.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- szezon:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Csak Természetesen
23 recept
Kezdődik a nagy nyár végi savanyúságkészítés. Az idő is kedvező, reméljük sokáig így marad, és így alacsony áron lesz beszerezhető alapanyagunk a téli csemegékhez.
Hozzászólások (14)
Szia! Bef?z?automata nélkül is le tudom készíteni? Kriszta
Szia Chris71! A recept persze elkészíthet?, de valahogy tartósítanod kell. Bef?z?automata nélkül, vagy tartósítószerrel vagy borkén hozzáadásával tudod, akkor viszont már más az íze. Én mindent bef?z?automatával dunsztolok, a bef?tteket, savanyúságokat, szörpöket, lekvárokat, így mindennek megmarad a természetes íze, színe, állaga, ráadásként pedig a dunsztolást is elvégzi helyettem. Üdv. Csak Természetesen
Bef?z?automata??
Szia 'Csak Természetesen' Utánanéztem a bef?z?autómatának, mert még sosem hallottam róla. Igazán klassz konyhai kiegészít?. 100%, hogy beszerzek egyet, és akkor még +1 okom lesz, hogy magam készítsem a savanyúságokat, lekvárokat, stb...:) Itt találtam: http://www.befozoautomata.hu/index.php?oldal=termek&kategoria=befozoautomatak&o=weninger_befozoautomata Üdv: Saci
Köszönöm válaszod...hallottam már róla, de még nem ruháztam be rá...elég húzós ára van...bár pár év alatt megtérül a cukron. Hallottam egy kuktás eltevési módot, annak is hasonló az elve, mint a bef?z?nek, megpróbálom azzal a módszerrel...persze nem ipari mennyiségben els?re. Köszönöm a receptet! Kriszta
Hagyományosan dunsztolva nem jó?
Kedves dosika61! Persze elkészítheted a receptet, az arányokat felhasználhatod, csak hagyományosan kell tartósítanod. Viszont az íze szerintem így annyira természetes, nem kell hozzá borkén, hogy ropogós maradjon és tartósítószer sem, hogy elálljon. Üdv. Csak Természetesen
Csalamádé tartósító nélkül.- Hogyan h?kezeljem, ha nincs bef?z?automatám, mivel az üvegekben nincs felönt? lé és tartósítószer sem. Simán tegyem bele vízbe? Köszönöm ötleteiteket. herbike
Kedves herbike! Az üvegekbe van felönt?lé, anélkül nem nevezhetnénk savanyúságnak, tartósítószer viszont nincs. Ha a receptnél használod a gördít? sávot megtalálod az arányokat. A receptet elkészítheted, viszont a tartósítást hagyományos módon kell elvégezned. Tartósítószerrel, borkénnel, az íze viszont akkor már megváltozik. Üdv. Csak Természetesen
siman vizzel teli labasban lehet hökezelni vagy sütöben...
Sziasztok! Nagyon tetszik a recept,és remélem finom is lesz,mert valamelyik nap elfogom készíteni!!:-) Nekem sincs bef?z? automatám,de idén el?ször úgy raktam el 32 üveg körtét,hogy nem tettem hozzá cukrot és tartósítószert sem!Egy nagy lábasba raktam az üvegeket,annyi vizet tettem hozzá,hogy az üvegek háromnegyedéig érjen,és így f?ztem kicsi lángon 30-40 percig, forrás után,utána pedig dunsztoltam.Ja és persze az összes üveget és hozzá a fedeleket kif?ztem el?tte.:-) Azóta már majszoljuk is a körtét:-)A csalamádét is így fogom készíteni.:-)
Meg jo hogy lehet kapni egy ilyen befozo automatat! Ilyen aron. A dunszt ugyan azt megteszi es olcso!
Oké, ne haragudjatok, teljesen mazsola vagyok. Nincs bef?z?automatám, nem is hallottam még róla. G?zöm nincs a borkénr?l, pláne nem tudom, hogy Angliában hol lehet ilyet szerezni. A dunsztolás hogyan m?ködik?
Szia! Nem tudom, kaptál-e azóta választ a kérdésedre, de leírom neked a dunsztolást. Ugyanúgy megtöltöd az üvegeket mindenféle jóval, ahogy a recept írja, el?veszed a legnagyobb lábasod, fazekad, beleállítod az üvegeket (nekem 4 fér egy fazékba), az üvegek háromnegyedéig feltöltöd vízzel a fazekat, aztán t?zre rakod. Én úgy szoktam, hogy ha a víz felforrt, utána takarékon még 20 perc, éppen gyöngyözzön a víz. Aztán minél tovább melegen tartani, ha van sok fazék, akkor fazekastól be lehet bugyolálni takarókba, pokrócokba. De hallottam már h?t?táskás megoldást is. 2-3 napig benne lehet, amíg ki nem h?lt teljesen. Akkor jó, ha a fed?t lehúzta a vákuum(kicsit homorú lett). Ha nem húzta le, akkor tedd h?t?be, és hamar edd meg :)
Ha van, mosogatógéppel is lehet dunsztolni : http://gyereketeto.blogspot.hu/2012/06/dunszt-mosogatogepben.html
Szia! Itt csak lekvárról ír (bár azt én nem is szoktam dunsztolni, csak fejre állítom), biztos m?ködik a bef?ttnél is, de vajon az egész vízben forralós részt kiváltja szerinted, vagy csak a meleg takarót helyettesíti? :)
Szia! Nem tudom, sztem igen.
Szia! Tehát, ha dunsztolva készítem, akkor mindenképp kell tartósítanom valamivel? Szilva
Tavaly bef?z? automatában raktam el és sajnos megpuhult! Vajon mit rontotam el?
Adalékmentes sót kell használni.
Sziasztok! Probalta valaki kuktaban csinalni, meddig kell fozni? Ott altalaban 10 perc alatt megpuhul a hus( diszno,csirke, talan a marhahus is).