Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csalamádé tartósító nélkül télire

Csalamádé tartósító nélkül télire
Csalamádé tartósító nélkül télire
90 perc / előkészület: 60 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (26)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kezdődik a nagy nyár végi savanyúságkészítés. Az idő is kedvező, reméljük sokáig így marad, és így alacsony áron lesz beszerezhető alapanyagunk a téli csemegékhez.

hozzávalók / 5 adag

A 10 db 7,2 dl-es üveghez

A 3 l felöntőléhez

ajánlat

Az összetevők arányait kedvünkre változtathatjuk, a fűszerezést és a felöntőlevet is lehet módosítani ízlés szerint.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zöldségeket  alaposan megmossuk, majd "V" gyalun felszeleteljük.
  2. 2 ek asztali sóval megszórjuk, beletesszük a fűszereket, átforgatjuk, majd 1 órát állni hagyjuk.
  3. Kinyomkodjuk a zöldségeket, a sós levet aki akarja, ízlés szerint felhasználhatja a felöntőhöz.
  4. Üvegekbe rakjuk lazán a 3/4-ig, hogy legyen hely a savanyúság lének.
  5. Légmentesen lezárjuk fémkupakokkal, majd a befőzőautomatába rakjuk a csalamádénkat és a program szerint 90 C- fokon 30 percig hőkezeljük.
  6. Ha kész, tehetjük a polcra a tartósítószermentes, ízes, ropogós csalamádénkat akár több évre is.


 

  • elkészítettem: 7 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 247 194
elküldve: 74
receptkönyvben: 845
elkészítve: 31/53
Facebookon megjelent: -

szakács

Csak Természetesen

Mióta szakács: 2012.02.29.
23 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: savanyúság
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 5 főre
fogás: köret
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

házi csalamádé, vegyes vágott, vegyes savanyúság tartósítószermentesen

Hozzászólások (26)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

heart
sunshine / heart Wed, 2017-07-12 00:15

Sziasztok! Probalta valaki kuktaban csinalni, meddig kell fozni? Ott altalaban 10 perc alatt megpuhul a hus( diszno,csirke, talan a marhahus is).

Tzsu
Tzsu Thu, 2016-08-04 10:03

Tavaly befőző automatában raktam el és sajnos megpuhult! Vajon mit rontotam el?

Psylva
Szilvus / Psylva Thu, 2013-10-03 14:25

Szia! Tehát, ha dunsztolva készítem, akkor mindenképp kell tartósítanom valamivel? Szilva

szvico
szvico Wed, 2013-10-02 13:29

Szia! Itt csak lekvárról ír (bár azt én nem is szoktam dunsztolni, csak fejre állítom), biztos működik a befőttnél is, de vajon az egész vízben forralós részt kiváltja szerinted, vagy csak a meleg takarót helyettesíti? :)

ramcsika01
ramcsika01 Wed, 2013-09-25 04:54

Oké, ne haragudjatok, teljesen mazsola vagyok. Nincs befőzőautomatám, nem is hallottam még róla. Gőzöm nincs a borkénről, pláne nem tudom, hogy Angliában hol lehet ilyet szerezni. A dunsztolás hogyan működik?

szvico
szvico Wed, 2013-10-02 13:26

Szia! Nem tudom, kaptál-e azóta választ a kérdésedre, de leírom neked a dunsztolást. Ugyanúgy megtöltöd az üvegeket mindenféle jóval, ahogy a recept írja, előveszed a legnagyobb lábasod, fazekad, beleállítod az üvegeket (nekem 4 fér egy fazékba), az üvegek háromnegyedéig feltöltöd vízzel a fazekat, aztán tűzre rakod. Én úgy szoktam, hogy ha a víz felforrt, utána takarékon még 20 perc, éppen gyöngyözzön a víz. Aztán minél tovább melegen tartani, ha van sok fazék, akkor fazekastól be lehet bugyolálni takarókba, pokrócokba. De hallottam már hűtőtáskás megoldást is. 2-3 napig benne lehet, amíg ki nem hűlt teljesen. Akkor jó, ha a fedőt lehúzta a vákuum(kicsit homorú lett). Ha nem húzta le, akkor tedd hűtőbe, és hamar edd meg :)

hampedit
hampedit Tue, 2013-09-24 21:08

Meg jo hogy lehet kapni egy ilyen befozo automatat! Ilyen aron.
A dunszt ugyan azt megteszi es olcso!

akiako
akiako Tue, 2013-09-24 18:34

Sziasztok!
Nagyon tetszik a recept,és remélem finom is lesz,mert valamelyik nap elfogom készíteni!!:-)
Nekem sincs befőző automatám,de idén először úgy raktam el 32 üveg körtét,hogy nem tettem hozzá cukrot és tartósítószert sem!Egy nagy lábasba raktam az üvegeket,annyi vizet tettem hozzá,hogy az üvegek háromnegyedéig érjen,és így főztem kicsi lángon 30-40 percig, forrás után,utána pedig dunsztoltam.Ja és persze az összes üveget és hozzá a fedeleket kifőztem előtte.:-)
Azóta már majszoljuk is a körtét:-)A csalamádét is így fogom készíteni.:-)

herbike
herbike Tue, 2012-09-25 08:05

Csalamádé tartósító nélkül.-

Hogyan hőkezeljem, ha nincs befőzőautomatám, mivel az üvegekben nincs felöntő lé
és tartósítószer sem.
Simán tegyem bele vízbe?

Köszönöm ötleteiteket.
herbike

kobot1961
Csak Természetesen / kobot1961 Wed, 2012-09-26 20:02

Kedves herbike!

Az üvegekbe van felöntőlé, anélkül nem nevezhetnénk savanyúságnak, tartósítószer viszont nincs. Ha a receptnél használod a gördítő sávot megtalálod az arányokat. A receptet elkészítheted, viszont a tartósítást hagyományos módon kell elvégezned. Tartósítószerrel, borkénnel, az íze viszont akkor már megváltozik.

Üdv. Csak Természetesen

kobot1961
Csak Természetesen / kobot1961 Wed, 2012-09-26 20:24

Kedves dosika61!

Persze elkészítheted a receptet, az arányokat felhasználhatod, csak hagyományosan kell tartósítanod. Viszont az íze szerintem így annyira természetes, nem kell hozzá borkén, hogy ropogós maradjon és tartósítószer sem, hogy elálljon.

Üdv. Csak Természetesen

Nosalty.hu
Nosalty.hu Wed, 2012-09-12 15:10

Kedves Szakácsunk!
Tiéd lett 2012.09.11. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
NoSalty.hu csapata

Chris71
Chris71 Tue, 2012-09-11 10:23

Köszönöm válaszod...hallottam már róla, de még nem ruháztam be rá...elég húzós ára van...bár pár év alatt megtérül a cukron. Hallottam egy kuktás eltevési módot, annak is hasonló az elve, mint a befőzőnek, megpróbálom azzal a módszerrel...persze nem ipari mennyiségben elsőre.
Köszönöm a receptet! Kriszta

Chris71
Chris71 Mon, 2012-09-10 17:31

Szia! Befőzőautomata nélkül is le tudom készíteni? Kriszta

kobot1961
Csak Természetesen / kobot1961 Mon, 2012-09-10 20:08

Szia Chris71!

A recept persze elkészíthető, de valahogy tartósítanod kell. Befőzőautomata nélkül, vagy tartósítószerrel vagy borkén hozzáadásával tudod, akkor viszont már más az íze. Én mindent befőzőautomatával dunsztolok, a befőtteket, savanyúságokat, szörpöket, lekvárokat, így mindennek megmarad a természetes íze, színe, állaga, ráadásként pedig a dunsztolást is elvégzi helyettem.

Üdv. Csak Természetesen

209
káposzta 2 kg
uborka 30 dkg
tv paprika 6 db
sárgarépa 4 db
zöldparadicsom 20 dkg
vöröshagyma 2 közepes fej
köménymag 1 teáskanál
négyszínű bors 1 teáskanál
mustármag 1 tk
koriander 1 teáskanál
ecet 6 dl
cukor 4 ek
4 ek