
Hozzávalók
Skót tojás
-
400 g darált marhahús
-
400 g darált sertéshús
-
2 ek mustár
-
8 gerezd fokhagyma
-
1 csokor petrezselyem
-
1 tk só
-
5 db tojás
-
200 dkg panko
-
100 g finomliszt
-
1 csokor snidling
-
bors ízlés szerint
-
8 dl napraforgó olaj
Szósz
- 14% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 7% Zsír
Skót tojás
-
80g darált marhahús114 kcal
-
80g darált sertéshús146 kcal
-
4g mustár2 kcal
-
5g fokhagyma6 kcal
-
0g mustármag1 kcal
-
9g petrezselyem3 kcal
-
1g só0 kcal
-
5 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
44g tojás55 kcal
-
400g panko1580 kcal
-
20g finomliszt73 kcal
-
36g snidling11 kcal
-
0g bors0 kcal
-
136g napraforgó olaj0 kcal
Szósz
- 14% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 7% Zsír
Skót tojás
-
400g darált marhahús568 kcal
-
400g darált sertéshús728 kcal
-
20g mustár12 kcal
-
24g fokhagyma32 kcal
-
1g mustármag5 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
7g só0 kcal
-
23 kcal
-
275g tojás346 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
2000g panko7900 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
180g snidling54 kcal
-
0g bors0 kcal
-
680g napraforgó olaj0 kcal
Szósz
- 14% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 7% Zsír
Skót tojás
-
8.9g darált marhahús13 kcal
-
8.9g darált sertéshús16 kcal
-
0.4g mustár0 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
0g mustármag0 kcal
-
1g petrezselyem0 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
0.7g worcestershire-szósz1 kcal
-
6.1g tojás8 kcal
-
4.9g tojás6 kcal
-
44.3g panko175 kcal
-
2.2g finomliszt8 kcal
-
4g snidling1 kcal
-
0g bors0 kcal
-
15.1g napraforgó olaj0 kcal
Szósz
- 14% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 102.1 g
Zsír
-
Összesen 51.2 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 423 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6562.4 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 180 mg
-
Kálcium 866 mg
-
Vas 25 mg
-
Magnézium 249 mg
-
Foszfor 1244 mg
-
Nátrium 3981 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 314.3 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 20 mg
Víz
-
Összesen 265.8 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 261 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 36 mg
-
D vitamin: 86 micro
-
K vitamin: 251 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 37 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 533 micro
-
Kolin: 449 mg
-
Retinol - A vitamin: 143 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1403 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1074 micro
- 14% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 510.6 g
Zsír
-
Összesen 256.1 g
-
Telített zsírsav 64 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 66 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 61 g
-
Koleszterin 2116 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 32811.8 g
-
Cink 60 mg
-
Szelén 900 mg
-
Kálcium 4328 mg
-
Vas 127 mg
-
Magnézium 1243 mg
-
Foszfor 6219 mg
-
Nátrium 19907 mg
-
Réz 7 mg
-
Mangán 21 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1571.6 g
-
Cukor 158 mg
-
Élelmi rost 101 mg
Víz
-
Összesen 1329.1 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 1303 micro
-
B6 vitamin: 9 mg
-
B12 Vitamin: 30 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 180 mg
-
D vitamin: 429 micro
-
K vitamin: 1256 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 22 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 13 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 185 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2663 micro
-
Kolin: 2243 mg
-
Retinol - A vitamin: 717 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 7015 micro
-
β-crypt 52 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5368 micro
- 14% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.3 g
Zsír
-
Összesen 5.7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 47 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 727.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 96 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 138 mg
-
Nátrium 441 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34.8 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 29.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 29 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 28 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 59 micro
-
Kolin: 50 mg
-
Retinol - A vitamin: 16 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 156 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 119 micro
Elkészítés
Skót tojás
- A lágy tojáshoz: tegyük a szobahőmérsékletű tojásokat (5 darabot) sós, forrásban lévő vízbe, pontosan 7 percig főzzük, attól függően, lágyat vagy keményet szeretnénk. Rögtön vegyük ki a forró vízből, és tegyük át őket egy tál jéghideg, jeges vízfürdőbe. Óvatosan pucoljuk meg őket, nehogy kirepedjenek, majd felhasználásig tegyük félre.
- A fokhagymát, a petrezselymet és a snidlinget aprítsuk finomra. Adjuk őket a darált húshoz a kétféle mustárral és a Worcestershire-szósszal együtt. Alaposan sózzuk, borsozzuk, majd dolgozzuk egybe a masszát.
- A masszát osszuk nagyjából 5 részre. Fogjunk egy adagot kissé formázzuk meg, lapítsuk ki, majd helyezzünk a közepére egy tojást és csomagoljuk bele. Ezt ismételjük meg a többivel is.
- A panírozáshoz a lisztet szórjuk egy tányérra, a tojást a Worcestershire-szósszal verjük fel egy másik tálban, és a pankómorzsát is keverjük össze egy nagy csipet sóval egy harmadikban tálban.
- Hagyományos módon panírozzuk be a gombócokat. Forgassuk lisztbe, tojásba, majd pankóba.
- Tegyük őket egy kis időre a hűtőbe, ezalatt elkészíthetjük a pikáns szószt hozzá (lásd: Szósz).
- Az olajat forrósítsuk fel egy magas falú edényben. Amikor 170-175 fokos, egy fém szűrőkanál segítségével helyezzük a skót tojásokat a forró olajba. Óvatosan, 1x-2x forgassuk át őket sülés közben. Addig süsük, míg a hús át nem sül, és a panír aranybarna nem lesz. Ez kb. 6-8 perc.
- Szedjük őket egy papírtörlővel bélelt tányérra, majd melegen kínáljuk a pikáns szósszal és friss, ropogós salátakeverékkel. Másnap szeletekre vágva szendvicsbe is rakhatjuk.
Szósz
- Egy tálkában minden hozzávalót alaposan keverjünk ki, ha nem elég édes vagy savanykás, adjunk hozzá még ízlés szerint citromot, mézet vagy ecetet.
- Ezzel a szósszal nyakon öntve tálaljuk a skót tojásokat, de salátadresszingnek is szuper.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 30 perc
- Főzés ideje: 7 perc
- Főzés módja: rántott ételek
- Sütés ideje: 20 perc
A skót tojás (angolul scotch egg) egy ízletes és népszerű étel az Egyesült Királyságból, amelyben egy főtt tojást darált hússal (általában sertéshússal) bugyolálnak be, majd panírozzák, és bő olajban kisütik. A skót tojás alapja lehet marha- vagy disznóhús is. Érdekesség, hogy eredetileg nyers kolbász töltelékét használták hozzá. A tojásokat főzhetjük tejesen keményre vagy nagyon lágyra, de ha azt szeretnék, hogy folyjon a sárgája, akkor mindenképp a 6-7 perces tojást javasoljuk. Fűszerezhetjük bátran mustárral, Worcestershire-szósszal, a lényeg, hogy rugaszkodjunk el a magyaros fasírt gondolatától, mert ez nem az!
A skót tojás története nem teljesen egyértelmű, több elmélet is létezik a származásáról. Az egyik szerint a skót tojás a 18. századi Skóciából származik, és a skótok hagyományos ételei közé tartozik. Valószínű, hogy a tojást a hosszabb eltarthatóság érdekében sütötték húsba burkolva, valamint hogy könnyebben szállítható legyen. A skót tojás népszerűsége az Egyesült Királyság más részein is elterjedt, különösen pubok, éttermek kínálatában, de piknikek, rendezvények alkalmával is készítették.

Egy másik elmélet szerint a skót tojás a londoni Fortnum & Mason áruházhoz kapcsolódik, ahol a 19. század közepén kezdték el árusítani. A bolt híres volt különféle ínycsiklandó ételeiről, így a skót tojás is hamar népszerűvé vált a vásárlók körében.
A skót tojás ma már elérhető különböző változatokban, és gyakran találkozhatunk vele éttermekben, piacokon és ünnepi eseményeken is. Az elkészítése viszonylag egyszerű, és különleges íze és textúrái miatt sokan kedvelik.