adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű
Hozzávalók
-
35 g vaj
-
1 db fehér hagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 tk majoranna
-
1 nagy db karalábé
-
2 nagy db sárgarépa
-
2 db babérlevél
-
200 g zöldborsó
-
7.5 dl víz
-
1.5 dl habtejszín
-
1 dl tej
-
2 ek étkezési keményítő
-
4 db tojás
391
Kalória
13g
Fehérje
31.5g
Szénhidrát
24.3g
Zsír
448g
Víz
240.5g
Koleszterin
8.4g
Élelmi rost
11.6g
Cukor
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
9g vaj63 kcal
-
23g fehér hagyma8 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g majoranna1 kcal
-
100g karalábé20 kcal
-
85g sárgarépa31 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
50g zöldborsó41 kcal
-
188g víz0 kcal
-
38g habtejszín110 kcal
-
25g tej14 kcal
-
29 kcal
-
6g petrezselyem2 kcal
-
55g tojás69 kcal
Összesen
391
kcal
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
35g vaj251 kcal
-
90g fehér hagyma33 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1g majoranna3 kcal
-
400g karalábé80 kcal
-
340g sárgarépa124 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
200g zöldborsó162 kcal
-
750g víz0 kcal
-
150g habtejszín438 kcal
-
100g tej56 kcal
-
114 kcal
-
23g petrezselyem8 kcal
-
220g tojás277 kcal
Összesen
1558
kcal
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
1.5g vaj11 kcal
-
3.8g fehér hagyma1 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
17g karalábé3 kcal
-
14.5g sárgarépa5 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
8.5g zöldborsó7 kcal
-
31.9g víz0 kcal
-
6.4g habtejszín19 kcal
-
4.3g tej2 kcal
-
1.3g étkezési keményítő5 kcal
-
1g petrezselyem0 kcal
-
9.4g tojás12 kcal
Összesen
66
kcal
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13 g
Zsír
-
Összesen 24.3 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 240 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 671.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 166 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 57 mg
-
Foszfor 249 mg
-
Nátrium 177 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 31.5 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 8 mg
Víz
-
Összesen 448 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 919 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 80 mg
-
D vitamin: 48 micro
-
K vitamin: 118 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 96 micro
-
Kolin: 183 mg
-
Retinol - A vitamin: 239 micro
-
α-karotin 2641 micro
-
β-karotin 6841 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 1994 micro
Összesen
391
kcal
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 51.8 g
Zsír
-
Összesen 97.4 g
-
Telített zsírsav 54 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 29 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 962 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2685.2 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 69 mg
-
Kálcium 663 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 226 mg
-
Foszfor 997 mg
-
Nátrium 708 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrát
-
Összesen 125.8 g
-
Cukor 46 mg
-
Élelmi rost 34 mg
Víz
-
Összesen 1791.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3675 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 321 mg
-
D vitamin: 193 micro
-
K vitamin: 473 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 386 micro
-
Kolin: 731 mg
-
Retinol - A vitamin: 956 micro
-
α-karotin 10563 micro
-
β-karotin 27365 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 3 micro
-
Lut-zea 7977 micro
Összesen
1558
kcal
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.2 g
Zsír
-
Összesen 4.1 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 41 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 114.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 28 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 42 mg
-
Nátrium 30 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 5.4 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 76.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 157 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 41 micro
-
α-karotin 450 micro
-
β-karotin 1166 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 340 micro
Összesen
66
kcal
Elkészítés
- A vajat megolvasztjuk egy lábasban, majd lepirítjuk rajta az aprított vöröshagymát és a reszelt fokhagymát. Érdemes lesózni a hagymát, hogy gyorsabban puhuljon és könnyebben piruljon. Fűszerezzük borssal és majorannával.
- Apró kockákra vágjuk a karalábét és a sárgarépát, majd a hagymás alapra dobjuk a babérlevéllel együtt. Picit lepirítjuk, szükség szerint még megsózzuk, majd ha már kellően puhulni kezdett, felöntjük vízzel és hozzáadjuk a zöldborsót.
- A zöldségeket kb. 30 perc alatt készre főzzük. Ha fagyasztott borsót használunk, felhasználás előtt öntsük le forró vízzel és hagyjuk abban állni negyed órát.
- A tejszínt, a tejet és a keményítőt egy tálban kikeverjük egyneműre. Hozzákanalazunk a zöldségek levéből, kikeverjük, majd visszaöntjük az egészet a főzelékbe.
- Végül hozzáadjuk az aprított petrezselymet is, majd forralunk egyet a főzeléken. Serpenyőben megsütjük a tükörtojásokat, majd a főzelék feltétjeként, azon melegében tálaljuk.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 10 p
- Főzés ideje: 40 p
Egy újabb menzás klasszikus, ami házilag, minimális odafigyeléssel elkészítve új életre kelhet. A legfőbb titok a zöldségek minőségében rejlik: csakis friss, zsenge répával és karalábéval dolgozzunk, sőt, amíg szezonja van, a zöldborsó is lehetőleg friss legyen. Emellett a habaráshoz érdemes tejet és tejszínt vegyesen használni, így igazán krémes, kellően sűrű állagú főzelék lesz a végeredmény. Feltétként kínálhatjuk bármivel, de legalább egy tojást süssünk rá - ez igazán nem kerül semmibe, ugyanakkor tápláló és fotogén hatást eredményez!