káposztafélék

Vöröskáposzta

A vöröskáposzta vagy lilakáposzta (Brassica oleracea var. capitata f. rubra) a káposztafélék családjába tartozik, és egészséges, sokoldalúan felhasználható zöldségféle. Egyik legfőbb jellemzője élénk lilás-vöröses színe, amelyet az antocián nevű pigmenteknek köszönhet. Az antociánok nemcsak a színt adják, hanem erős antioxidáns hatással is rendelkeznek, így a vöröskáposzta hozzájárulhat a szervezet oxidatív stresszel szembeni védelméhez.

Kínai kel

A kínai kel Ázsiában őshonos zöldség, megannyi fajtája közül legtöbben a pak-choit ismerik. Az egymásra boruló levelek főerei nagy víztartalmúak, ropogós húsú, nedvdús részek. Egy fej akár 1-1,5 kg-os is lehet. Kellemes, enyhe íze van, nem hasonlít a káposztáéhoz.

Brokkoli

Talán az egyik legmegosztóbb zöldség a brokkoli, a gyerekeket különösen ki lehet kergetni vele a világból, pedig egy kis fantáziával nem lesz unalmas és íztelen. Fogyaszthatjuk nyersen, főzve, de akár brokkoliropogóst is készíthetünk belőle a sütőben. Párosíthatjuk rizssel, tésztával, ránthatjuk, rétegezhetjük, pürésíthetjük, de még pizzatésztába is keverhetjük.

Káposzta

A káposzta (Brassica oleracea) az egyik legismertebb és leggyakrabban fogyasztott zöldségfajta a világon, különösen Közép- és Kelet-Európában. A káposzta a keresztesvirágúak (Brassicaceae) családjába tartozik, és számos különböző fajtája létezik, beleértve a fejes káposztát, vörös káposztát, kelkáposztát, kínai kelt és a karfiolt is, amelyek mindegyike ugyanabból a növényfajból származik, de különböző termesztési módokkal és szelekcióval alakultak ki.

Kelbimbó

A kelbimbó egyszerű elkészítése és enyhén édes, káposztára emlékeztető íze miatt sokak kedvence. Főzésekor kellemes illatot áraszt, ami tovább növeli népszerűségét. Emellett egy rendkívül sokoldalú zöldségről van szó, melyből leves, főzelék és rakott egytálétel is készülhet. De sokan fogyasztják gazdag tápanyagtartalma és alacsony kalóriatartalma miatt is.

Pak-choi

A pak-choi (más néven bok-choi vagy pok-choi) az ázsiai konyha kedvelt zöldségalapanyaga, melynek mind gumója, mind levelei fogyaszthatóak. Manapság már nálunk is termesztik, és egyre több helyen megvásárolható: egzotikusabb alapanyagokat is árusító zöldségeseknél, keleti fűszerboltokban, nagyobb élelmiszerboltokban, piacokon</strong> <strong>keressük.

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Elárulta a Lidl, az Aldi és a Spar, lehet-e saját...

Nincs általános szabály arra, hogy a boltokban mibe kell pakolni a megvásárolandó termékeket. Van, ahol ki van írva, hogy kötelező a bolti kosarat vagy kocsit használni, míg másutt akár a kezedbe is foghatsz mindent, így végigszaladva az üzleten, ha csak pár dologért ugrottál be. Lássuk, milyen saját szabály él a Lidlben, Aldiban, Sparban, Tescóban és Pennyben!

Top Receptek