r
Nosalty Logó

Csülkös bableves Zsolt konyhájából

Zsolt hobby chef
Csülkös bableves Zsolt konyhájából
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Csülök főzése

Csipetke készítése

Leves elkészítése

704
Kalória
46.1g
Fehérje
59.9g
Szénhidrát
32.2g
Zsír
566.1g
Víz
121.5g
Koleszterin
12.5g
Élelmi rost
5.8g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Csülök főzése

Csipetke készítése

Leves elkészítése

Összesen 704 kcal
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Csülök főzése

Csipetke készítése

Leves elkészítése

Összesen 5626 kcal
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Csülök főzése

Csipetke készítése

Leves elkészítése

Összesen 96 kcal
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    46.1 g

Zsír

  • Összesen
    32.2 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    122 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2584.2 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    52 mg
  • Kálcium
    216 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    168 mg
  • Foszfor
    572 mg
  • Nátrium
    1557 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    59.9 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

Víz

  • Összesen
    566.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    347 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    107 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    278 micro
  • Kolin:
    179 mg
  • Retinol - A vitamin:
    26 micro
  • α-karotin
    1238 micro
  • β-karotin
    3238 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    438 micro
Összesen 704 kcal
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    368.5 g

Zsír

  • Összesen
    257.2 g
  • Telített zsírsav
    67 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    116 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    56 g
  • Koleszterin
    972 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    20673.7 g
  • Cink
    55 mg
  • Szelén
    415 mg
  • Kálcium
    1728 mg
  • Vas
    76 mg
  • Magnézium
    1346 mg
  • Foszfor
    4575 mg
  • Nátrium
    12459 mg
  • Réz
    8 mg
  • Mangán
    12 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    479.2 g
  • Cukor
    46 mg
  • Élelmi rost
    100 mg

Víz

  • Összesen
    4528.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2780 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    44 mg
  • C vitamin:
    187 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    855 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    65 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2222 micro
  • Kolin:
    1433 mg
  • Retinol - A vitamin:
    209 micro
  • α-karotin
    9902 micro
  • β-karotin
    25901 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    3 micro
  • Lut-zea
    3502 micro
Összesen 5626 kcal
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    4.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    17 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    354.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    79 mg
  • Nátrium
    214 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    8.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    77.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    48 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    170 micro
  • β-karotin
    444 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    60 micro
Összesen 96 kcal

Elkészítés

Csülök főzése

  1. A csülköt alaposan megmossuk, majd feltesszük főni bő vízben, nagy fazékban. (Jobbára este későn teszem fel, hajnalban elzárom, és hagyom levében kihűlni.)

Csipetke készítése

  1. A tojásból, sóból, annyi liszttel, amennyit felvesz, kemény tésztát gyúrunk, és a kemény tésztából kis golyókat csipegetünk ki.
  2. Kiterítve hagyjuk kiszáradni a tésztacsipetkéket.

Leves elkészítése

  1. A csülköt kivesszük a főzőléből, és félretesszük.
  2. A lét megkóstoljuk, mennyire sós. Egy részét a lének kimerjük, és eltesszük a fagyasztóba. A többit vízzel addig hígítjuk, ameddig egy sós, de nem túl sós lét kapunk. Ebben a lében tesszük fel főni a beáztatott babot.
  3. Amikor a bab félig megfőtt (kóstolgatunk, kóstolgatunk) beletesszük a hasábra vágott sárgarépát, fehérrépát, a kis karalábét és pici zellert.
  4. Amikor a zöldség félig fő, elkezdjük a rántást. Olajon pirítjuk a lisztet világos barnára. Mehet bele a nagyon apróra vágott vöröshagyma, kicsit pirítjuk még, majd tűzről le, és belenyomjuk a fokhagymát. Keverjük (kicsit száraz, kicsi olajjal még lágyítjuk, de nem baj, ha száraz). Bele a petrezselyemzöld (apróra vágva). Keverünk. Pirospaprika is mehet bele, és keverünk... Sokat keverünk. :-) Feleresztjük kis hideg vízzel, és visszatesszük a tűzre a rántást. Ahogy sűrűsödik a bableves levével hígítjuk. Így rottyantjuk vagy főzzük egy kicsit a rántást.
  5. Közben a leves tovább fő. Mire elkészül a rántás, minden majdnem teljesen megpuhul. Mehet bele a csipetke. Utána mehet bele a levesbe a simára főzött rántás, folyamatos keverés mellett. Kóstolunk. Só, bors, ízlés szerint. Beállítjuk az ízeket. Így főzzük még a levest 10 percig.
  6. Amikor elkészült, hagyjuk állni egy órát. Az ilyen leveseknél fontos, hogy az ízek összeérjenek, attól finomak. :-) Jó étvágyat!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 70 p

A bablevest mindig szerettem, ezért igyekeztem megtanulni. Ezt is, mint az ételek többségét, édesanyámtól tanultam meg. Azért szeretjük, mert remek egytálétel, és napokig esszük.

További receptek

Lebbencsleves

Ha valamiben, a mennyei és laktató levesekben nagyon erős a magyar konyha. A lebbencsleves is ezen a fronton helyezkedik el, amit a lepirított csuszatészta tesz különlegessé, a sok-sok ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...