r
Nosalty Logó

Erdélyi parasztcsorba

Hajnal Stefi
Erdélyi parasztcsorba
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

499
Kalória
35.5g
Fehérje
51g
Szénhidrát
18.1g
Zsír
437.5g
Víz
82.3g
Koleszterin
15.2g
Élelmi rost
16.6g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 499 kcal
  • 6% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 1999 kcal
  • 6% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 83 kcal
  • 6% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    35.5 g

Zsír

  • Összesen
    18.1 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    82 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    987.5 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    134 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    125 mg
  • Foszfor
    525 mg
  • Nátrium
    165 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    51 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

Víz

  • Összesen
    437.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    670 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    92 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    86 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    162 micro
  • Kolin:
    148 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    2557 micro
  • β-karotin
    6687 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    3229 micro
Összesen 499 kcal
  • 6% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    141.9 g

Zsír

  • Összesen
    72.3 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    29 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    329 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3950 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    114 mg
  • Kálcium
    534 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    498 mg
  • Foszfor
    2102 mg
  • Nátrium
    660 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    204 g
  • Cukor
    66 mg
  • Élelmi rost
    61 mg

Víz

  • Összesen
    1750 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2680 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    367 mg
  • D vitamin:
    105 micro
  • K vitamin:
    345 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    46 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    649 micro
  • Kolin:
    592 mg
  • Retinol - A vitamin:
    25 micro
  • α-karotin
    10229 micro
  • β-karotin
    26748 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    3 micro
  • Lut-zea
    12915 micro
Összesen 1999 kcal
  • 6% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    14 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    163 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    87 mg
  • Nátrium
    27 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    8.4 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    72.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    111 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    422 micro
  • β-karotin
    1104 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    533 micro
Összesen 83 kcal

Elkészítés

  1. Első lépésként egy kb. 4-5 literes fazékban felolvasztunk egy evőkanál zsírt, rádobjuk a felkockázott hagymát, és üvegesre pirítjuk rajta. A hagymára dobjuk az apró kockára vágott sertéscombot, és fehéredésig forgatjuk, majd kivesszük az edényből.
  2. A visszamaradt zsíron kicsit megpirítjuk az apró kockákra vágott répát, fehérrépát, karalábét. Ez azért szükséges, mert a pirítástól az ízek sokkal intenzívebbek lesznek.
  3. Mikor pár percig így pirítottuk, visszatesszük az edényben a hagymás-húsos keveréket, átforgatjuk, majd felöntjük annyi vízzel, ami bőségesen ellepi. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Felforraljuk, majd hozzátesszük az apró kockákra vágott burgonyát. Szinte készre főzzük a zöldségeket, majd hozzátesszük a csorba legfontosabb fűszerét a lestyánt. Több recept is írja, hogy helyettesíthető a fűszer, de ez szerintem nem igaz. Az a fűszer, amitől a lehető legjobban hasonlít az Erdélyben és Romániában elterjed leveshez a csorbánk, az a lestyán. Bőséggel szórjunk a levesbe.
  4. Miután felforrt, dobjuk bele a borsót és a babot. Én most üveges és konzerv verziót használtam, így elég a végén beletenni, ha viszont nyers babbal vagy borsóval dolgozunk, akkor érdemes a többi zöldséggel együtt, a főzési a folyamat elején beletenni a levesbe, hogy biztosan minden megpuhuljon.
  5. Miután minden megpuhult, akkor tesszük a levesbe a ciberét, amitől savanykás lesz az íze. Azért a végén tegyük bele, mert ha korábban öntjük a levesbe, akkor annak ízét átveszik a levesbetétek, és savanyú, romlott ízű lesz minden. Ha nem szeretnénk vesződni a cibere előállításával, akkor savanyításra használjunk ecetet és citromlevet. Az elkészült levest tejföllel, savanyított erőspaprikával és igazi jó burgonyás kenyérrel tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 60 p

Ahány konyha annyiféle elkészítési módja ismeretes, így nem szeretnék kommentháborút indítani azzal, hogy hagyományos parasztcsorbaként aposztrofálom főztömet. Édesanyám így készíti, az ő édesanyja is, és dédnagyanyám is. Kóstoljátok meg ti is!

További receptek

Lengyel sárgaborsóleves

A sárgaborsóleves nálunk talán kevésbé ismert - mi inkább főzeléknek készítjük -, de Lengyelországban régóta népszerű fogás, mivel nagyon tápláló, ugyanakkor olcsó - éppen ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...