r
Nosalty Logó

Erdélyi parasztcsorba

Hajnal Stefi
Erdélyi parasztcsorba
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

499
Kalória
35.5g
Fehérje
51g
Szénhidrát
18.1g
Zsír
437.5g
Víz
82.3g
Koleszterin
15.2g
Élelmi rost
16.6g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 499 kcal
  • 6% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 1999 kcal
  • 6% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 83 kcal
  • 6% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    35.5 g

Zsír

  • Összesen
    18.1 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    82 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    987.5 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    134 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    125 mg
  • Foszfor
    525 mg
  • Nátrium
    165 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    51 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

Víz

  • Összesen
    437.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    670 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    92 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    86 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    162 micro
  • Kolin:
    148 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    2557 micro
  • β-karotin
    6687 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    3229 micro
Összesen 499 kcal
  • 6% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    141.9 g

Zsír

  • Összesen
    72.3 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    29 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    329 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3950 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    114 mg
  • Kálcium
    534 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    498 mg
  • Foszfor
    2102 mg
  • Nátrium
    660 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    204 g
  • Cukor
    66 mg
  • Élelmi rost
    61 mg

Víz

  • Összesen
    1750 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2680 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    367 mg
  • D vitamin:
    105 micro
  • K vitamin:
    345 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    46 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    649 micro
  • Kolin:
    592 mg
  • Retinol - A vitamin:
    25 micro
  • α-karotin
    10229 micro
  • β-karotin
    26748 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    3 micro
  • Lut-zea
    12915 micro
Összesen 1999 kcal
  • 6% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    14 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    163 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    87 mg
  • Nátrium
    27 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    8.4 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    72.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    111 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    422 micro
  • β-karotin
    1104 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    533 micro
Összesen 83 kcal

Elkészítés

  1. Első lépésként egy kb. 4-5 literes fazékban felolvasztunk egy evőkanál zsírt, rádobjuk a felkockázott hagymát, és üvegesre pirítjuk rajta. A hagymára dobjuk az apró kockára vágott sertéscombot, és fehéredésig forgatjuk, majd kivesszük az edényből.
  2. A visszamaradt zsíron kicsit megpirítjuk az apró kockákra vágott répát, fehérrépát, karalábét. Ez azért szükséges, mert a pirítástól az ízek sokkal intenzívebbek lesznek.
  3. Mikor pár percig így pirítottuk, visszatesszük az edényben a hagymás-húsos keveréket, átforgatjuk, majd felöntjük annyi vízzel, ami bőségesen ellepi. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Felforraljuk, majd hozzátesszük az apró kockákra vágott burgonyát. Szinte készre főzzük a zöldségeket, majd hozzátesszük a csorba legfontosabb fűszerét a lestyánt. Több recept is írja, hogy helyettesíthető a fűszer, de ez szerintem nem igaz. Az a fűszer, amitől a lehető legjobban hasonlít az Erdélyben és Romániában elterjed leveshez a csorbánk, az a lestyán. Bőséggel szórjunk a levesbe.
  4. Miután felforrt, dobjuk bele a borsót és a babot. Én most üveges és konzerv verziót használtam, így elég a végén beletenni, ha viszont nyers babbal vagy borsóval dolgozunk, akkor érdemes a többi zöldséggel együtt, a főzési a folyamat elején beletenni a levesbe, hogy biztosan minden megpuhuljon.
  5. Miután minden megpuhult, akkor tesszük a levesbe a ciberét, amitől savanykás lesz az íze. Azért a végén tegyük bele, mert ha korábban öntjük a levesbe, akkor annak ízét átveszik a levesbetétek, és savanyú, romlott ízű lesz minden. Ha nem szeretnénk vesződni a cibere előállításával, akkor savanyításra használjunk ecetet és citromlevet. Az elkészült levest tejföllel, savanyított erőspaprikával és igazi jó burgonyás kenyérrel tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 60 p

Ahány konyha annyiféle elkészítési módja ismeretes, így nem szeretnék kommentháborút indítani azzal, hogy hagyományos parasztcsorbaként aposztrofálom főztömet. Édesanyám így készíti, az ő édesanyja is, és dédnagyanyám is. Kóstoljátok meg ti is!

További receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Kristyán Fanni

Csirkeaprólék-leves

A csirkeaprólék-leves igazi klasszikus a magyar konyhában. A neve onnan ered, hogy nem a színhúsból készül, hanem a csirke apróbb részeiből: nyak, farhát, szárnyak, lábak, belsőségek. ...

Fekete Melinda

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...