Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sólet- árpagyönggyel

Sólet- árpagyönggyel
Sólet- árpagyönggyel
140 perc / előkészület: 20 perc sütés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Barátnőm férjétől tanultam ezt a receptet. Az övé finomabb szokott lenni, mint az enyém!

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Én nem szoktam beáztatni előre a babot, annál az oknál fogva, hogy nem tervezem előre, hogy mit főzök másnap. Aki ennyire előrelátó, az beáztathatja előző nap a babot és az árpagyöngyöt is. Jó étvágyat hozzá !

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húsokat egyforma nagyságú kis kockákra vágjuk.
  2. A hagymát, fokhagymát zsíron megdinszteljük egy olyan lábasban, amelyet tetővel együtt betehetünk a sütőbe. Megszórjuk pirospaprikával, felöntjük kevés vízzel, és rátesszük a sertés- és marhahúst. Fehéredésig pirítjuk, sózzuk (sóval óvatosan, mert a füstölt hús is sós).
  3. Borsozzuk, és rávágjuk a paprikát, paradicsomot. Rászórjuk a megmosott babot, a füstölt  kolozsvári szalonnát és az árpagyöngyöt.
  4. Felöntjük annyi vízzel, hogy 2 ujjnyi vastagon ellepje. A tetejére rászórjuk a lisztet, lefedjük a fedővel, és előmelegített sütőben min. 2 óráig sütjük. Közben 20 percenként megkeverjük, és ha kell, még vizet öntünk rá.
  5. Amikor már minden puha, 1 hagymát karikára vágunk, és rátesszük, és addig sütjük még, amíg a hagyma megpuhul, de nem fő szét.
  6. Megkóstoljuk, ízesítjük sóval, borssal ízlés szerint, ha kell.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 2100 Ft
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 35
össznézettség: 97 648
elküldve: 20
receptkönyvben: 411
elkészítve: 19/28
Facebookon megjelent: -

szakács

Edit

Mióta szakács: 2010.01.31.
149 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 8 főre
alkalom: újév

egyéb elnevezések

babos-árpagyöngyös egytál kétféle hússal

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

jade62
jade62 Sun, 2016-11-13 10:35

Szia! A recept isteni! Korábban én sem főztem még sóletet, ez alapján viszont már többször, és mindig nagy sikere van. Én is füstölt csülökkel készítem, római tálban. Nekünk az árpagyöngy (gersli)a kedvenc benne, még soha nem ázott el. De az igazság az, hogy nem a kezdetekkor teszem bele, hanem amikor már legalább félig puha minden. Nagyon köszönöm a receptet, igazi családi kedvencet adtál nekünk! :)

Manna_87
Manna_87 Wed, 2013-03-06 09:44

Elkészítettem és nagyon finom lett :) Ez volt az első sóletem, de biztos, hogy nem az utolsó :)
Főzzétek meg minél többen, megéri. Nálunk repetáztak is belőle (legnagyobb elismerés), szóval tényleg jó lett. Köszönöm :)

laraed
Edit / laraed Wed, 2013-03-06 15:33

Kedves Manna87 ! Örülök , hogy ennyire ízlett ! Köszönöm , hogy ajánlod másnak is :)) Üdv Edit

Mamika03
Mamika03 Fri, 2013-01-25 19:17

Sziasztok,

segítséééég.. Még soha nem főztem sóletet, ki lehet váltani az árpagyöngyöt kölessel?

Köszönöm: Judit

laraed
Edit / laraed Fri, 2013-01-25 22:00

Szia Mamika ! Az a gond , hogy én még sosem főztem kölest nem tudom milyen az állaga:)) De azt gondolom ,hogy Te használod. Ha hasonló az állaga mint az árpagyöngy akkor használd nyugodtan. Vagy esetleg rizzsel helyettesítsd. De szerintem az árpagyöngy a legjobb hozzá:)) Üdv Edit

Mamika03
Mamika03 Thu, 2013-02-07 18:49

Szia Iaraed, még nem használtam kölest, de az árpagyöngyöt annyira nem kedvelem. :-) Viszont csak kipróbáltam kölessel, nagy sikere volt. :-) Köszönöm a segítséget! :-)

laraed
Edit / laraed Mon, 2013-02-11 12:18

Kedves Mamika ! Jól tetted:))) Örülök , hogy ízlett :)) Üdv Edit

laraed
Edit / laraed Sun, 2013-01-20 21:11

Kedves Krisztina ! Nagyon örülök , hogy sikerült ,és főleg , hogy ízlett is. :)) Üdv Edit

mamacica
Mamacica / mamacica Sat, 2011-10-08 12:44

Nagyon köszönöm, hogy eszembe juttattad az árpagyöngyöt, hisz a családom nagyon szereti töltött káposztába is. Isteni a recept, kipróbáltam a Te verziódat is. A hagyma épp szűkébe volt nálunk, ezért (gyöngyhagyma szezon lévén) elszórtan azt tettem pluszba a babhoz. Nem rontotta el, isteni lett, a tetejére meg lilahagyma került!! Az otthon lévő húst is keveseltem, így egy kis szál füstölt felkarikázott kolbásszal egészítettem ki, hát ez sem tett neki rosszat. Nagyon jót lakmároztunk belőle, finom a recept! Kösz, hogy megosztottad velünk! Üdv.
mamacica

laraed
Edit / laraed Wed, 2011-10-12 12:15

Kedves Mamacica ! Nagyon szívesen tettem :)) Mi is nagyon szeretjük ,és a kolbász jó ötlet. Legközelebb én is teszek bele:)) Üdv Edit

memi79
memi79 Wed, 2011-02-23 19:21

Kedves Edit!
Elkészítettem a hétvégén, nagyon finom lett. Cserépedényben csináltam, egy egész füstölt csülköt tettem bele, és tarjával csináltam, a marhahúst kihagytam. Az árpagyöngy kissé szétázott, de majd legközelebb később teszem bele, annak nem kell sok idő. A gyerekeknek is nagyon ízlett, és nagyobb baráti összejövetelekre is kiváló, mert kiadós és laktató étel. Csináltam hozzá csipetkét is, mivel elég szaftja lett, és így nem kellett hozzá kenyér. Nagyon köszönöm a receptet, kedvenc lesz. Memi.

laraed
Edit / laraed Wed, 2011-02-23 20:01

Kedves Memi ! Valószínű ,hogy a cserép edény miatt lett szétázott az árpagyöngy , főleg ha beáztattad előtte. Én nem áztatom be előre a babot és egyszerre teszek mindent bele és nem ázott még sosem szét az árpagyöngy. De ha cserépedényben akarod csinálni máskor is akkor később tedd bele ahogy írtad. A lényeg az , hogy úgy csináld ahogy neked jó. Az ízén biztos nem változtat:)) Örülök , hogy ízlett. Üdv Edit

kerih02
kerih02 Thu, 2010-10-28 18:38

Én mielőtt sütőbe tenném átöntöm beáztatott rómaitálba és nem kell kevergetni, abban szépen elkészül.

soroskovacs
soroskovacs Tue, 2010-05-25 20:49

Köszönöm a gyors választ,sejtettem,hogy a kolozsvári szalonnára gondolsz,de "biztos ami biztos".Ki fogom próbálni,és értesítelek a végeredményről.Mégegyszer köszönöm.Anikó.

soroskovacs
soroskovacs Sat, 2010-05-22 17:05

Szia Edit!
Milyen és mennyi füstölt husi?Nem látom a hozzávalókban.És a kolozsvári szalonnával mit csinálsz?

laraed
Edit / laraed Sat, 2010-05-22 21:13

Szia ! A füstölt hús alatt a kolozsvári szalonnára gondoltam mert az füstölve van ! A szalonnát is összevágom és egyszerre belerakom a 3 pont szerint ! De lehet kolozsvári szalonna helyett füstölt csülköt vagy bármilyen füstölt húst rakni bele kockára vágva:Az a lényeg hogy a háromféle hús íze benne legyen. Bocsi ha a receptem nem volt egyértelmű ! Javítottam :))Üdv Edit

730
marhahús 50 dkg
sertéscomb 50 dkg
fejtett bab 50 dkg
kolozsvári szalonna 25 dkg
gersli 15 dkg
paprika 2 közepes db
paradicsom 2 kis db
vöröshagyma 2 nagy fej
fokhagyma 2 gerezd
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
mangalica zsír 1 ek
finomliszt 1 evőkanál