Köles

A köles rengeteg kedvező élettani hatással bír, ezen kívül olcsó, laktató és millióféleképpen felhasználható. A vegánok számára is nagyon hasznos alapanyag lehet, ha hiányoznak nekik a túrós ételek. 

Hajdina

A hajdina, vagy másik nevén pohánka a keserűfűfélék családjába tartozik, ennek ellenére a hétköznapi szóhasználatban gyakorta a gabonafélék között említik. Ennek oka az, hogy a bükkfa terméséhez hasonlóan barnás-feketés terméshéjjal borított, jellegzetes, szívecske formájú szemeit a búzához hasonlóan használják fel.

Bulgur

A bulgur az egyik legkedveltebb alternatív gabonaféle, amit ma már az emberek nem csak a török éttermekben mernek kikérni. Egyre többen választják a klasszikus rizs-krumpli kettőse helyett. Sokszínűen variálható alapanyag, készülhet belőle köret, saláta, főétel, ráadásul mértékkel fogyasztva egészséges is.

Vadrizs

A <strong>vadrizs </strong>egy nálunk kevésbé ismert, különleges növény, mely csak nevében rizs, tulajdonképpen pedig a zabhoz közelebb álló édesvízi fűféle magja. A sötét színű vadrizst úgy használjuk fel, mintha rizs lenne, emiatt nagyon változatosan elkészíthető: köret, egytálétel, saláta is készíthető belőle.

Quinoa

A quinoa egy nagyon egészséges alapanyag, ami sokféle étellel kombinálható, a salátáktól kezdve egészen a reggeli zabkásákig mindenhez passzol. Ha valaki odafigyel a tudatos étkezésre, az biztosan ismeri ezt az álgabonát, mivel tökéletes alternatíva a rizs és tészta helyett is. 

Gersli

A gersli hántolt, kerekded formájú, fényezett, kis méretű, kerek árpagyöngy. Laktató leves- és főzelékbetét, de akár kolbászok, kásák, rakottasok, sőt, édességek összetevője is lehet. Nálunk leginkább a sólet elengedhetetlen hozzávalójaként ismert.

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Nosalty-kvíz: Hány mérgező gombát ismersz fel a képekről?

Amíg tart a gombaszezon, és az erdőt járjuk, addig szinte biztosan lépten-nyomon mi is belebotlunk az erdő apró lakóiba. Igen ám, de érdemes körültekintően közeledni feléjük, ugyanis nem mindegyik híres jószándékáról. Most olyan gombákat kell felismernetek képekről, melyek hazánkban is megteremnek, azonban mérgező hatásuk miatt tilos a fogyasztásuk.

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...

Palacsinta alaprecept

Kicsi és nagyok kedvence a palacsinta. Akár sós, akár édes töltelékkel készíted, a legfontosabb, hogy az alap rendben legyen: ez a mi tökéletes palacsinta alapreceptünk, amiben biztosan ...