adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű
Hozzávalók
-
500 g fejtett bab
-
2 közepes db sárgarépa
-
1 szál petrezselyem
-
1 kis db zeller
-
5 db zellerlevél
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
4 db babérlevél
-
1 kis db paradicsom
-
2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
-
4 ek napraforgó olaj
-
2 teáskanál fűszerpaprika
-
1 dl savanyúkáposztalé
-
800 ml alaplé
-
1 bögre gersli
-
só ízlés szerint
-
chili ízlés szerint
749
Kalória
36.5g
Fehérje
130g
Szénhidrát
10g
Zsír
145.1g
Víz
-
Koleszterin
30g
Élelmi rost
6.8g
Cukor
- 11% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
125g fejtett bab416 kcal
-
40g sárgarépa15 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
40g zeller14 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
20g paradicsom4 kcal
-
25 kcal
-
71 kcal
-
0 kcal
-
3 kcal
-
200g alaplé14 kcal
-
50g gersli176 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g chili0 kcal
Összesen
749
kcal
- 11% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
500g fejtett bab1665 kcal
-
160g sárgarépa58 kcal
-
1g petrezselyem0 kcal
-
160g zeller58 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
80g paradicsom14 kcal
-
100 kcal
-
32g napraforgó olaj283 kcal
-
0 kcal
-
100g savanyúkáposztalé12 kcal
-
800g alaplé56 kcal
-
200g gersli704 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g chili0 kcal
Összesen
2995
kcal
- 11% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
23.1g fejtett bab77 kcal
-
7.4g sárgarépa3 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
7.4g zeller3 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
4.2g vöröshagyma2 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
3.7g paradicsom1 kcal
-
5 kcal
-
1.5g napraforgó olaj13 kcal
-
0 kcal
-
4.6g savanyúkáposztalé1 kcal
-
37g alaplé3 kcal
-
9.3g gersli33 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g chili0 kcal
Összesen
142
kcal
- 11% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 36.5 g
Zsír
-
Összesen 10 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2171.6 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 36 mg
-
Kálcium 354 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 302 mg
-
Foszfor 577 mg
-
Nátrium 876 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrát
-
Összesen 130 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 30 mg
Víz
-
Összesen 145.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 307 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 33 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 515 micro
-
Kolin: 113 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1258 micro
-
β-karotin 3059 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 515 micro
-
Lut-zea 228 micro
Összesen
749
kcal
- 11% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 146 g
Zsír
-
Összesen 40.2 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8686.4 g
-
Cink 25 mg
-
Szelén 146 mg
-
Kálcium 1417 mg
-
Vas 60 mg
-
Magnézium 1207 mg
-
Foszfor 2308 mg
-
Nátrium 3504 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 13 mg
Szénhidrát
-
Összesen 519.9 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 120 mg
Víz
-
Összesen 580.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1229 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 16 mg
-
C vitamin: 40 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 133 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2062 micro
-
Kolin: 453 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 5032 micro
-
β-karotin 12236 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 2060 micro
-
Lut-zea 911 micro
Összesen
2995
kcal
- 11% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 6.8 g
Zsír
-
Összesen 1.9 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 401.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 66 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 56 mg
-
Foszfor 107 mg
-
Nátrium 162 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 24 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 6 mg
Víz
-
Összesen 26.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 57 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 95 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 233 micro
-
β-karotin 566 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 95 micro
-
Lut-zea 42 micro
Összesen
142
kcal
Elkészítés
- A zöldségeket megpucoljuk és felaprítjuk.
- A füstölt alaplében feltesszük főni a sárgarépát, a zellert, a petrezselymet, a fejtett babot, a nagyobb kockára vágott vöröshagymát, a paradicsomot, a zellerzöldet és a babérlevelet. Nem sózzuk, mert a füstölt levünk alapjában sós.
- Amikor a zöldségek félig megpuhultak, hozzáadjuk a megmosott gerslit és együtt puhára főzzük. Vízzel a főzőlevet időközben megfelelő sűrűségűre kiegészítjük.
- Közben az olajban a teljes kiőrlésű liszttel, az apróra vágott fokhagymával és a fűszerpaprikával egy fokhagymás rántást készítünk.
- A rántást ráöntjük a zöldségleves alapra és összefőzzük vele. Ízlés szerint chilivel fűszerezhetjük.
- A végén hozzáadjuk a savanyú káposzta levét is és ezzel is összerottyantjuk. Kóstoljuk meg, hogy a savanyú sós lé hozzáadásával elég sós lett-e a levesünk. Ha szükséges, utánfűszerezzük.
- Friss petrezselyemzölddel meghintve, akár főtt tojással gazdagítva tálalhatjuk.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 10 p
- Főzés ideje: 35 p
A savanyú káposzta kifacsart levét használtam fel ehhez a régi magyaros zöldségleveshez, amit bármilyen fermentált zöldség levével savanyíthatunk, helyettesíthetünk. Jól passzolnak további zöldfűszerként hozzá a lestyán, a tárkony és a metélőhagyma is. A zöldségeket szabadon variálhatjuk.