Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Anyukám sóletje

Anyukám sóletje
Anyukám sóletje
195 perc / előkészület: 15 perc sütés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (24)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyukám receptje ez a tradicionális zsidó étel, sertés és tejes étel mentes, de nincs benne a hagyományos kugel. Ha valaki nem ragaszkodik ennyire a szabályokhoz, készítheti akár sertéscsülökkel és/vagy kolbásszal is. A füstölt libamellet lehet egyébként füstölt pulykacombbal is helyettesíteni.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Az utolsó 30 percben hozzátehetünk néhány tojást is, hogy a sólettel együtt főjön.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A babot éjszakára beáztatjuk annyi vízbe, amennyi kb. 5 ujjnyival ellepi, és hozzákeverjük a szódabikarbónát.
  2. A füstölt libamellből serpenyőben kiolvasztjuk a zsírt, majd félretesszük, a zsírban pedig megpároljuk az apróra vágott hagymát és a fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, és ha már puha, lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a paprikát, majd alaposan elkeverjük.
  3. Előmelegítjük a sütőt. A babot leszűrjük. Egy nagy fedeles, lehetőleg öntöttvas vagy kerámia edénybe helyezzük a húsokat, rászórjuk a babot és a gerslit, és meglocsoljuk a hagymás, paprikás zsírral. Felöntjük annyi vízzel, hogy kb 2 ujjnyira ellepje, majd lefedjük, és betesszük a sütőbe.
  4. Attól függően, hogy mennyi ideig áztattuk a babot, min 2, de max 5 óra alatt készre kell, hogy főjön. Akkor jó, ha kicsit szószos, de nem leves, úgyhogy akár menet közben önthetünk még alá vizet.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 189
össznézettség: 149 027
elküldve: 16
receptkönyvben: 483
elkészítve: 22/22
Facebookon megjelent: 3

szakács

Coook

Mióta szakács: 2014.04.07.
73 recept

receptjellemzők

diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
konyhatitkok: gourmet
nehézség: könnyű
szezon: tél
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
konyha: zsidó
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

zsidó sólet, gerslis babos egytál

Hozzászólások (24)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kemiandi
kemiandi Sun, 2017-01-01 19:28

Kedves Cook!

Meddig áll el a sólet? Lehet előre elkészíteni? Esetleg fagyasztható?

Üdvözlettel:
KemiAndi

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2015-11-23 11:29

Szia Coook!

Ritkán írok recept alá, de most muszáj lesz...egyszerűen zseniális a sóleted! :)
12 emberre készítettem a hétvégén, és mindenki oda meg vissza volt tőle. Nagyon köszi érte. :)

Üdv,
Nóra

hampedit
hampedit Tue, 2014-11-11 02:57

Szia Coook! Kerdesem az lenne, hogy irod a gerslit de az elkeszitesenel nem emlited mikor kell e gerslit beletenni, vagy esetleg elofozni? koszonom a vallaszod. Ditke

mikyvi
mikyvi Mon, 2014-11-10 20:52

Szia Coook, a kérdésem az lenne, hogy miért kell szódabikarbónát tenni a beáztatandó babhoz. Elöre is köszönöm, üdv Madridból, Yvett

Coook
Coook / Coook Tue, 2014-11-11 10:14

Szia, a szódabikarbóna segíti az összes hüvelyes (bab, lencse, csicseriborsó, zöldvorsó, stb) héjának a puhulását, ettől könnyebben emészthető lesz.

mikyvi
mikyvi Tue, 2014-11-11 14:52

Köszönöm a gyors választ, most is tanultam valami újat! Szép napot!!

495
fehérbab 50 dkg
gersli 25 dkg
füstölt libamell 2 db
marhafelsál 40 dkg
vöröshagyma 2 közepes db
fűszerpaprika 3 ek
2 kávéskanál
bors 0 ízlés szerint
szódabikarbóna 1 kávéskanál
fokhagyma 3 gerezd