r
Nosalty Logó

Árpagyöngyrizottó sült kelbimbóval

Gizi
Árpagyöngyrizottó sült kelbimbóval
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

hozzávalók a rizottóhoz

hozzávalók a kelbimbóhoz

808
Kalória
19g
Fehérje
103.8g
Szénhidrát
30.6g
Zsír
284.8g
Víz
53.8g
Koleszterin
25.3g
Élelmi rost
6.6g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 7% Zsír

hozzávalók a rizottóhoz

hozzávalók a kelbimbóhoz

Összesen 808 kcal
  • 4% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 7% Zsír

hozzávalók a rizottóhoz

hozzávalók a kelbimbóhoz

Összesen 1614 kcal
  • 4% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 7% Zsír

hozzávalók a rizottóhoz

hozzávalók a kelbimbóhoz

Összesen 97 kcal
  • 4% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19 g

Zsír

  • Összesen
    30.6 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3431 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    43 mg
  • Kálcium
    172 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    149 mg
  • Foszfor
    417 mg
  • Nátrium
    2637 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    103.8 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

Víz

  • Összesen
    284.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    268 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    195 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    407 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    170 micro
  • Kolin:
    92 mg
  • Retinol - A vitamin:
    168 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    1065 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3739 micro
Összesen 808 kcal
  • 4% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    37.9 g

Zsír

  • Összesen
    61.1 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    108 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6862 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    85 mg
  • Kálcium
    345 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    298 mg
  • Foszfor
    834 mg
  • Nátrium
    5274 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    207.6 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    51 mg

Víz

  • Összesen
    569.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    535 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    390 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    815 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    341 micro
  • Kolin:
    184 mg
  • Retinol - A vitamin:
    336 micro
  • α-karotin
    27 micro
  • β-karotin
    2131 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7477 micro
Összesen 1614 kcal
  • 4% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.3 g

Zsír

  • Összesen
    3.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    413.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    50 mg
  • Nátrium
    318 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    12.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    34.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    32 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    49 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    128 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    450 micro
Összesen 97 kcal

Elkészítés

hozzávalók a rizottóhoz

  1. Az árpagyöngyöt (gerslit) mossuk meg, majd alaposan csepegtessük le.
  2. A vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az alaposan lecsepegtetett árpagyöngyöt, és 1-2 percig kevergetve futtassuk meg.
  3. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, a babérlevelet, a rozmaringot, és szórjuk meg ízlés szerint őrölt borssal, majd öntsük fel a borral és a szójaszósszal. Keverjük alaposan össze, majd félig lefedve, addig főzzük, még a folyadékot teljesen felszívja.
  4. Ezután öntsük fel egy merőkanál alaplével, majd szintén félig lefedve addig főzzük, még a folyadékot teljesen felszívja. Ezt addig ismételjük, még az árpagyöngy (gersli) kellően megpuhul és jó szottyos lesz (közben többször keverjük meg). Az elkészült rizottót tálalásig tartsuk melegen.
  5. A kelbimbó külső leveleit szedjük le, majd mossuk meg, és alaposan csepegtessük le. Ezután vágjuk félbe a nagyobbakat.
  6. Az olajat keverjük össze a sóval, borssal és a préselt fokhagymával, majd öntsük rá a kelbimbóra. Ezután forgassuk össze, hogy a fűszeres olaj mindenhol érje.
  7. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és rendezzük el rajta a kelbimbót, majd a visszamaradt fűszeres olajat öntsük rá.
  8. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 20 perc alatt süssük készre (én légkeverésnél 130 fokon, 20 percig sütöttem).
  9. Tálaláskor szedjük tányérba a rizottót, majd helyezzük rá a sült kelbimbót, és úgy kínáljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 45 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 130 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

A gersli főzési ideje kicsivel hosszabb időt vesz igénybe, mint a rizs, de megéri azt a kis pluszt. A fűszeres kelbimbó és a gerslis rizottó nagyon jól illik egymáshoz.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek