Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sólet egyszerűen

Sólet egyszerűen
Sólet egyszerűen
115 perc / előkészület: 10 perc főzés: 60 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szükségem volt valami igazán szívmelengető fogásra ebben a köszvényes időben. A sólet olyan otthonszagú, súlyos lakoma, mintha nagymamádnál lennél vendégségben.

Nekem az elmúlt 26 évben kimaradt az életemből ez az étel, nyáron próbáltam ki először és azóta is imádjuk.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Száraz vörösbor mindenképpen jár mellé.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A babot és az árpagyöngyöt előző este áztassuk be. Másnap aprítsuk fel a hagymát, a kolbász egyik felét szeletekre. Kacsazsírt hevítsünk egy lábosban, szórjuk bele a hagymát, majd a kolbászszeleteket és együtt süssük.
  2. A kolbász másik felét vágjuk 5-10 centis darabokra, irdaljuk be. Tegyük egy serpenyőbe és pirítsuk pár percig. Vegyük ki belőle és tegyük félre.
  3. Néhány perc után öntsük bele a beáztatott babot és árpát. Adjuk hozzá a fűszereket és 3 dl vizet. Fedjük le és lassú tűzön főzzük. Folyamatosan tartsuk szemmel, kóstolgassuk a babot, megfőtt-e. Amikor kész, tegyük bele egy tűzálló tálba és a tetejére rakjuk a kolbászdarabokat.
  4. Fedetlenül süssük 45 percig és kész.
  5. Tejföllel, erős paprikával tálaltam, friss kenyérrel ettük.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 600 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 12
össznézettség: 79 358
elküldve: 6
receptkönyvben: 235
elkészítve: 12/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Capucine

Mióta szakács: 2012.12.05.
23 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
diéta: cukormentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
szezon: tél
mikor: ebéd
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: hanuka, vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

cassulet, füstölt kolbászos sólet, kolbászos-babos egytál gerslivel

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

picinyuszi0578
picinyuszi0578 Thu, 2013-04-11 18:46

Én most főzöm ezt az ételt ennek a recept alapján.Már most isteni az illata...Hát még az íze.Szerintem nagyon jó kis recept,aki könnyen és gyorsan szeretne valami "harapnivalót" összeütni a családjának,mondjuk megbolondítottam egy kis füstölt császárszalonnával is,de a többi mind a recept alapján van.Csak ajánlani tudom!
Köszönet a receptért!

Ibolya Mészárošová
Ibolya Mészárošová Mon, 2013-01-28 17:26

én nem ezt a receptet kritizáltam, nekem tetszik, szerintem nagyon finom is. csak sokan foznek és jónak láttam, ha tudják, mi a sólet igazán és valójában. az igazi sólet is variálható, de fenti felsorolás szerint. koszonom a választ.ami azt illeti, lehet kolbász is, de csak marha húsbol vagy bárány húsbol, diszno húsbol biztosan nem.
én a Glóbusznak nem írok, de a No.Salty.hu-n jelent meg ezzel a megnevezéssel, nem akartalak megsérteni...
remélem, elfogadod a hozzá szólásom. nem kértem, hogy átírjad.

Ibolya Mészárošová
Ibolya Mészárošová Sun, 2013-01-27 15:19

ezt nem nevezném sóletnek. a sólet eredetileg régi finom zsidó recept, legalább 3 fajta huvelyest igényelmind mind pldl száraz bab, sárga borsó, ciceri borsó, lencse. hiányzik a gyombér belole. nem tesznek bele kolbászt, dekacsa, liba vagy marhahúst, semmi esetre sem mehet bele disznó hús vgy ami belole készult. az elkészítési ido is sokkal hosszab.
nem kétlem, hogy finom és laktató étel, de nem sólet.

Capucine
Capucine / Capucine Mon, 2013-01-28 12:52

Köszönöm a felvilágosítást, jobb elnevezés híján mertem ebbe a kategóriába sorolni. Majd írj a Glóbusznak, mert ők is elkövették ezt a hibát, ugyanis évtizedek óta forgalmazzák "Sólet" néven a babos kolbászos egytálételüket.
Tudtam ezeket, hogy sokkal összetettebb és nem GÓJ étel, ezért kapta az egyszerű titulust. De ne haragudj, utólag átírni már nem fogom. Ha megengeded, megkockáztatom azt a közhelyet, hogy : "Ahány ház, annyi szokás."

Gabys
Gabys / Gabys Mon, 2013-01-28 18:36

Kedves Capucine,
egyetértek az elöttem szólóval, hogy ez nem a "klasszikus" sólet. Így aki azt hiszi valódi sóletet készít, tévedésben van. Ettől függetlenül ez az étel is finom lehet.
Viszont ott már tényleg óriási tévedésben vagy, hogy GÓJ elnevezést vagy minősítést használsz. Az alapfogalmakat is kevered, nemcsak a receptet. A zsidó ételek "kóser" ételek amiben disznóhús elő sem fordulhat, és nem GÓJ. Nézz utána mit jelent a szó, mert ez így konkrétan butaság. A mai (politikai) szóhasználatban pedig egyenesen pejoratív, provokatív felhangja van. Bocs a véleményemért, de nem tudtam elmenni szó nélkül mellette. Üdv: Gabi

656
lángolt kolbász 25 dkg
vöröshagyma 1 nagy fej
fejtett bab 30 dkg
gersli 10 dkg
kacsazsír 0.5 ek
fűszerpaprika 1 ek
2 tk
bors 0 ízlés szerint
őrölt fűszerkömény 0 ízlés szerint
víz 3 dl