Nosalty Logó

Sólet egyszerűen

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Capucine
Sólet egyszerűen
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 14% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 639 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 2554 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 223 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    34.3 g

Zsír

  • Összesen
    26.1 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3138.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    202 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    169 mg
  • Foszfor
    295 mg
  • Nátrium
    2439 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    68.8 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    120.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    25 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    305 micro
  • Kolin:
    62 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    265 micro
  • β-crypt
    62 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    231 micro
Összesen 639 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    137.3 g

Zsír

  • Összesen
    104.4 g
  • Telített zsírsav
    41 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12552.6 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    77 mg
  • Kálcium
    806 mg
  • Vas
    35 mg
  • Magnézium
    675 mg
  • Foszfor
    1181 mg
  • Nátrium
    9754 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    275.1 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    65 mg

VÍZ

  • Összesen
    482.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    100 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1218 micro
  • Kolin:
    248 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    24 micro
  • β-karotin
    1061 micro
  • β-crypt
    247 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    924 micro
Összesen 2554 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12 g

Zsír

  • Összesen
    9.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1095.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    70 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    59 mg
  • Foszfor
    103 mg
  • Nátrium
    852 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    42.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    106 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    93 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    81 micro
Összesen 223 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A babot és az árpagyöngyöt előző este áztassuk be. Másnap aprítsuk fel a hagymát, a kolbász egyik felét szeletekre. Kacsazsírt hevítsünk egy lábosban, szórjuk bele a hagymát, majd a kolbászszeleteket és együtt süssük.
  2. A kolbász másik felét vágjuk 5-10 centis darabokra, irdaljuk be. Tegyük egy serpenyőbe és pirítsuk pár percig. Vegyük ki belőle és tegyük félre.
  3. Néhány perc után öntsük bele a beáztatott babot és árpát. Adjuk hozzá a fűszereket és 3 dl vizet. Fedjük le és lassú tűzön főzzük. Folyamatosan tartsuk szemmel, kóstolgassuk a babot, megfőtt-e. Amikor kész, tegyük bele egy tűzálló tálba és a tetejére rakjuk a kolbászdarabokat.
  4. Fedetlenül süssük 45 percig és kész.
  5. Tejföllel, erős paprikával tálaltam, friss kenyérrel ettük.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 42
  • 7 napos nézettség: 262
  • Össznézettség: 107764
  • Feltöltés dátuma: 2013. január 27.

Ajánló

Száraz vörösbor mindenképpen jár mellé.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Capucine 23 recept

Szükségem volt valami igazán szívmelengető fogásra ebben a köszvényes időben. A sólet olyan otthonszagú, súlyos lakoma, mintha nagymamádnál lennél vendégségben. Nekem az elmúlt 26 évben kimaradt az életemből ez az étel, nyáron próbáltam ki először és azóta is imádjuk.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

ezt nem nevezném sóletnek. a sólet eredetileg régi finom zsidó recept, legalább 3 fajta huvelyest igényelmind mind pldl száraz bab, sárga borsó, ciceri borsó, lencse. hiányzik a gyombér belole. nem tesznek bele kolbászt, dekacsa, liba vagy marhahúst, semmi esetre sem mehet bele disznó hús vgy ami belole készult. az elkészítési ido is sokkal hosszab. nem kétlem, hogy finom és laktató étel, de nem sólet.

Capucine

Köszönöm a felvilágosítást, jobb elnevezés híján mertem ebbe a kategóriába sorolni. Majd írj a Glóbusznak, mert ?k is elkövették ezt a hibát, ugyanis évtizedek óta forgalmazzák "Sólet" néven a babos kolbászos egytálételüket. Tudtam ezeket, hogy sokkal összetettebb és nem GÓJ étel, ezért kapta az egyszer? titulust. De ne haragudj, utólag átírni már nem fogom. Ha megengeded, megkockáztatom azt a közhelyet, hogy : "Ahány ház, annyi szokás."

Gabys

Kedves Capucine, egyetértek az elöttem szólóval, hogy ez nem a "klasszikus" sólet. Így aki azt hiszi valódi sóletet készít, tévedésben van. Ett?l függetlenül ez az étel is finom lehet. Viszont ott már tényleg óriási tévedésben vagy, hogy GÓJ elnevezést vagy min?sítést használsz. Az alapfogalmakat is kevered, nemcsak a receptet. A zsidó ételek "kóser" ételek amiben disznóhús el? sem fordulhat, és nem GÓJ. Nézz utána mit jelent a szó, mert ez így konkrétan butaság. A mai (politikai) szóhasználatban pedig egyenesen pejoratív, provokatív felhangja van. Bocs a véleményemért, de nem tudtam elmenni szó nélkül mellette. Üdv: Gabi

Törölt felhasználó

én nem ezt a receptet kritizáltam, nekem tetszik, szerintem nagyon finom is. csak sokan foznek és jónak láttam, ha tudják, mi a sólet igazán és valójában. az igazi sólet is variálható, de fenti felsorolás szerint. koszonom a választ.ami azt illeti, lehet kolbász is, de csak marha húsbol vagy bárány húsbol, diszno húsbol biztosan nem. én a Glóbusznak nem írok, de a No.Salty.hu-n jelent meg ezzel a megnevezéssel, nem akartalak megsérteni... remélem, elfogadod a hozzá szólásom. nem kértem, hogy átírjad.

Törölt felhasználó

Én most f?zöm ezt az ételt ennek a recept alapján.Már most isteni az illata...Hát még az íze.Szerintem nagyon jó kis recept,aki könnyen és gyorsan szeretne valami "harapnivalót" összeütni a családjának,mondjuk megbolondítottam egy kis füstölt császárszalonnával is,de a többi mind a recept alapján van.Csak ajánlani tudom! Köszönet a receptért!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Egy mítosz dőlt meg – nem a stressz okozza a...

Ha éppen rossz időszakon mész keresztül, vagy valamiért nagyon stresszes vagy, te is a nasik után nyúlsz? Ha eddig úgy érezted, hogy ilyenkor lehet, hiszen mindenki így csinálja, van egy rossz hírünk: egy friss kutatás szerint sem a nassolásért, sem a túlevésért nem a stressz hatására a szervezetünkben lejátszódó folyamatok a felelősek.