r
Nosalty Logó

Fügelekvár Katharosz konyhájából

Katharosz
Fügelekvár Katharosz konyhájából
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

839
Kalória
3.4g
Fehérje
217.3g
Szénhidrát
1.3g
Zsír
354g
Víz
-
Koleszterin
12.4g
Élelmi rost
202.6g
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 839 kcal
  • 1% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 5876 kcal
  • 1% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 144 kcal
  • 1% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.4 g

Zsír

  • Összesen
    1.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    462.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    262 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    85 mg
  • Foszfor
    66 mg
  • Nátrium
    42 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    217.3 g
  • Cukor
    203 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

Víz

  • Összesen
    354 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    30 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    361 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    41 micro
Összesen 839 kcal
  • 1% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    23.9 g

Zsír

  • Összesen
    9.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3238.2 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    1835 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    598 mg
  • Foszfor
    464 mg
  • Nátrium
    295 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    1520.9 g
  • Cukor
    1418 mg
  • Élelmi rost
    87 mg

Víz

  • Összesen
    2477.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    208 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    114 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    140 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    212 micro
  • Kolin:
    168 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2526 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    286 micro
Összesen 5876 kcal
  • 1% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.6 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    79.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    11 mg
  • Nátrium
    7 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    37.2 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    60.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    62 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7 micro
Összesen 144 kcal

Elkészítés

  1. A fügéket folyó víz alatt megmossuk, majd eltávolítjuk a gyümölcs szárát, a hibás részeket és az alján lévő részt is kivágjuk, majd lemérjük a súlyát. Nekem 2,7 kg lett belőle.
  2. Egy, a főzésre alkalmas, magasabb falú edénybe daraboljuk, negyedeljük, és azt is félbevágjuk, majd megszórjuk a kétféle cukorral, hozzáadjuk a citromok levét és egynek a reszelt héját is, végül mehet bele a csillagánizs is.
  3. Ezután jól átkeverjük, majd pár órát állni hagyjuk, hogy a cukor minél jobban elolvadjon benne.
  4. Ha letelt az idő, elkezdjük főzni, mérsékelt tűz felett, néha megkeverjük, majd bő egy óra múlva levesszük a tűzről, és egy botmixer segítségével kissé pürésítjük, de azért maradjanak benne darabok. De ez ízlés dolga, én így szeretem!
  5. Majd ismét visszatesszük a tűzre, és kb. fél óra alatt a kellő sűrűségig főzzük, de most már elég gyakran kevergetni kell, nehogy leragadjon!
  6. Végül az előkészített üvegekbe merjük, tetejét kupakkal lezárjuk, és egy rövid ideig fejre állítjuk, majd száraz dunsztba tesszük a teljes kihűlésig.
  7. Tipp: többféle dologgal is ízesíthetjük pl. gyömbér, kardamom, fahéj, szegfűszeg, levendula, rozmaring. Természetesen egyszerre csak egy félét használjunk bele. Az előző főzetnél gyömbért választottam hozzá, az is nagyon finom lett.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 90 p

Pár éve ültettünk egy fügefát, és mostanság egyre több gyümölccsel ajándékoz meg. Így került sor a lekvár főzésre is. Nagyon finom, különleges csemege.

További receptek

Áfonyalekvár

Nyáron érdemes minden kedvenc gyümölcsünkből befőzni pár üveg lekvárt, hogy a szomorkásabb, hidegebb hónapokra is jusson belőlük. Készíthetjük friss és fagyasztott gyümölcsből ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek