Így tartsd be, hogy idén több zöldséget és kevesebb cukrot eszel

Elhatároztuk, hogy idén tényleg egészségesebben fogunk élni, de gyorsan rádöbbentünk, nemcsak betartani lesz nehéz a vállalást, hanem ötleteink sincsenek, hogy hogyan fogjunk hozzá? Segítünk!

Valószínűleg ennek a cikknek az olvasói között is vannak jó páran, akik eldöntötték, hogy idén aztán tényleg odafigyelnek az étkezésükre, több zöldséget, gyümölcsöt és kevesebb cukrot fogyasztanak majd. A lelkesedés az első napokban, jobb esetben hetekben viszi is az embert előre, de aztán jönnek a rohanós hétköznapok, a tél csak nyúlik végeláthatatlanul, hideg van és sötétség, a salátákat pedig hamar felváltják a nehezebb és egyben szívmelengetőbb fogások, és a cukros finomságok is egyre gyakrabban kerülnek elő.

Számolj le a bűntudattal!

Legyenek akármilyen szilárdak az elhatározásaink, ha bűntudattal telve, önmagunkat sanyargatva próbálunk kitartani mellettünk, szinte borítékolható, hogy elbukunk. Az élet és az ételek szeretete és élvezete nem egyenlő a mértéktelenséggel, sem azzal, hogy bűnt követünk el azzal, ha nem eszünk mindig több zöldséget, vagy ha eszünk cukros egészségtelen ételeket.

Tekints rá lehetőségként!

Ha sikerül átkeretezni a dolgokat, és a diétába vagy életmódváltásba nem csalónapok és bűnözések kerülnek, nem tiltott ételekként, összetevőkként és egyáltalán bűnös élvezetként gondolunk a vágyott finomságokra, máris könnyebb.

Egyszerűen csak fordítsuk meg a dolgot, és tekintsünk a salátákra, gyümölcsökre és könnyebb fogásokra lehetőségként – olyan egészséges alternatívákként, amelyeket ha heti szinten beiktatunk az étrendünkbe, akkor csak nyerhetünk: az egészségünk és az alakunk is meg fogja köszönni nekünk.

Így fogj hozzá

Nem kell azonnal minden finomságról lemondani, és arra sincs szükség, hogy mostantól zéró toleranciával viseltessünk a cukor iránt. Első lépésként elég, ha például egy tésztavacsoránál feleannyi tésztát főzünk ki, és készítünk mellé egy nagyobb adag friss salátát, amibe többféle salátalevél, kellemes és izgalmas öntet is kerül, zsiradékra, azaz olajra egyáltalán nincs is szükség, hiszen a tészta krémessége épp jó kiegészítő hozzá.

Ha reggelinél több szelet kenyeret is ettünk, ennek mennyiségét kiválthatjuk paprikával, paradicsommal és mindenféle friss, ropogtatható zöldséggel, valamint a joghurtból vagy túróból készült krémek is remekek reggelire is.

A lényeg, hogy ne iktassuk ki teljesen a pékárukat, hiszen úgyis csak vágyakozni fogunk utánuk, hanem egészítsük ki őket többféle friss és lehetőleg nyers finomsággal, ezzel a rostbevitelünk is nőni fog.

Téli időszakban különösen jól tudnak esni a krémlevesek, amelyek amellett, hogy rendkívül egészségesek, még laktatók is, így aztán készíthetünk krémlevest egyféle, de akár többféle zöldségből, kerülhet bele és mellé kruton, vagy épp egy kis pirított kolbász, dióféle, olajos mag is.

Zöldséges egytálételek

Ezek változatossága szinte kimeríthetetlen: készülhetnek hússal vagy anélkül, vega vagy vegán verzióban. Lehet egyik nap indiaira hangolni, másik nap mediterrán, friss ízű, zöldfűszerekkel feldobott finomságot készíteni belőlük, és akkor a különböző ázsiai fűszerpaszták kínálatáról még nem is beszéltünk – ezek annyira komplex ízt adnak a zöldségeknek, hogy pár hozzávalóból, krumpliból és gyökérzöldségekből, de hüvelyesekből is percek alatt nagyszerű raguk készíthetők a segítségükkel.

Mi legyen a cukorral?

Az édességek terén azt hihetnénk, hogy nehezebb a dolgunk, pedig ma már annyiféle alternatív és természetes alapú cukorhelyettesítő van a piacon, hogy szinte észrevétlenül lehet áttérni ezek használatára, sokszor felismerhetetlen, hogy egy sütemény nem hagyományos cukorral készült.

Ha sokszor vágyunk arra, hogy valami finomságot nassolnánk, egy gyümölcsökkel megrakott édes túrókrém pár perc alatt összedobható és ha vaníliakivonatot, mézet, vagy némi eritritet is adunk hozzá, gyakorlatilag a bolti túródesszertek egy sokkal finomabb és egészségesebb változatát készíthetjük el pillanatok alatt.


Még több egészségcikk:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ilyen komoly volt a dínom-dánom a vidéki lakodalmakon 200 éve

Ha vidékre megyünk, még sok helyen fellelhetünk régről megmaradt szokásokat az olyan ünnepek és jeles napok alkalmával, mint például a lakodalom. Menjünk most vissza ezeknek a szokásoknak a gyökeréig, nézzük meg, hogyan is nézett ki egy vidéki lakodalom két évszázaddal ezelőtt!