r
Nosalty Logó

Misós, „odakapós" sültsárgarépa-krémleves

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojást tartalmaz
Hering András
Misós, „odakapós" sültsárgarépa-krémleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 202 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 811 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 65 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • β-karotin
  • C vitamin:
  • α-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    8.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3624.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    103 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    44 mg
  • Foszfor
    130 mg
  • Nátrium
    3341 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.4 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    230.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1512 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    50 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    60 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    6210 micro
  • β-karotin
    15033 micro
  • β-crypt
    35 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    586 micro
Összesen 202 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • β-karotin
  • C vitamin:
  • α-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    24.6 g

Zsír

  • Összesen
    33.9 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    14498.6 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    412 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    177 mg
  • Foszfor
    518 mg
  • Nátrium
    13365 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    113.6 g
  • Cukor
    47 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

VÍZ

  • Összesen
    923.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6048 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    54 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    200 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    239 micro
  • Kolin:
    168 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    24840 micro
  • β-karotin
    60133 micro
  • β-crypt
    140 micro
  • Likopin
    8 micro
  • Lut-zea
    2342 micro
Összesen 811 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • β-karotin
  • C vitamin:
  • α-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2 g

Zsír

  • Összesen
    2.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1151.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    41 mg
  • Nátrium
    1062 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    73.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    480 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1973 micro
  • β-karotin
    4776 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    186 micro
Összesen 65 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Béleljünk ki két sütőtálcát sütőpapírral.
  2. A sárgarépát, a zellerszárat és a hagymát tisztítsuk meg, majd vágjuk hosszúkás, hüvelykujjnyi vastagságú szeletekre (ne karikázzuk). Tegyük a sárgarépát az egyik tálcára. Locsoljuk meg egy evőkanál olívaolajjal, és szórjuk meg 1/2 teáskanál sóval. A másik tálcára tegyük a zellert és a hagymát, ezt is locsoljuk meg a maradék 2 evőkanál olajjal, és szórjuk meg 1 teáskanál sóval.
  3. Tegyük mindkét tálcát a sütőbe, és süssük körülbelül 1 órán keresztül légkeveréses funkción. 20 percenként cseréljük meg a tálcákat, és keverjük meg a zöldségeket, hogy elősegítsük az egyenletes sülést. Itt most nemcsak puhára sütjük a zöldségeket (ezért nem csak 30 percig hagyjuk a sütőben), hanem kissé „odakapósra" és ropogósabbra, ezért türelmesen várjuk ki a 60 percet, de mindvégig tartsuk szemmel a finoman „szenesedő" zöldségeinket.
  4. Amikor a zöldségek megsültek, és szép, odakapott színük lett, mindkét tálcát vegyük ki a sütőből. Várjunk pár percet, ha túl forróak a zöldségek, majd mindkét tálca (körülbelül) felét tegyük egy turmixgépbe. Adjunk hozzá 2 evőkanál misót és nagyjából 6 dl (3 pohár) szűrt vizet. Turmixoljuk teljesen simára, majd öntsük egy nagyobb fazékba. Ismételjük meg a másik adag zöldséggel, a maradék 2 evőkanál misóval és további 3 pohár vízzel – simára keverve, az edénybe öntve.
  5. Ha szükséges, ízesítsük még sóval a levest, és hígítsuk fel több vízzel, attól függően, hogy milyen sűrűre szeretnénk. Melegítsük közepes-alacsony lángon, gyakran kevergetve addig, amíg el nem éri azt a hőmérsékletet, amelyen szívesen fogyasztjuk. Öntsük tálba és tálaljuk. A leves tetejére csepegtethetünk olívaolajba áztatott chilipelyhet, és törhetünk mellé friss bagettet vagy kenyeret.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 34
  • 7 napos nézettség: 364
  • Össznézettség: 2553
  • Feltöltés dátuma: 2022. január 05.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Misós, „odakapós" sültsárgarépa-krémleves
Hering András 67 recept

Egyszerűen elkészíthető leves, ami mindössze sütőben sült gyökérzöldségeket (jelen esetben sárgarépát) zellerszárat, hagymát és világos (shiro) misopasztát (ejtsd: miszó) rejt. A miso szójababból/árpából/rizsből készült erjesztett paszta, a japán konyha nélkülözhetetlen eleme. Ízesítőszerként használják, amitől nemcsak jobb, egészségesebb is lesz minden. Fontos, hogy ha lehet, mindig hidegen adjuk az ételeinkhez (érdemes a már tűzről levett fogáshoz keverni), mivel a miso erjesztéssel készül (így rengeteg probiotikum található meg benne), a hőkezeléstől pedig ezek a hasznos baktériumok elpusztulhatnak. A miszón túl pedig az ad még igazi pikáns ízt a krémlevesnek, hogy a sárgarépát, a zellerszárat és a hagymát sütőben sütjük – az sem baj, ha egy kicsit odakap, megbarnul/megfeketedik a zöldség, hiszen ezek az apró „elszenesedések" újabb csodás ízeket és füstösséget adnak a levesünknek.

Hozzászólások (0)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Színes-illatos citrussaláta, amitől biztosan boldogabb lesz a tél

A tél nem éppen a salátázás időszaka, legalábbis papíron, a színekre, harsanós zöldekre és gyümölcsökre, a vitaminra (na meg a karcsúbb alakra) viszont ilyenkor is vágyunk, sőt. Főzzünk abból ami van, azaz jelen esetben főznünk sem kell: használjuk ki a szezon gyümölcseit, és dobjunk össze egy nagyon pikáns, nagyon színes citrussalátát édesköménylevelekkel!

Hering András

„A főzés olyan, mint egy pici színház" – Péterfy-Novák Éva...

Kisoroszi és az olaszországi Todi városa között osztja meg életét Péterfy-Novák Éva, író. Az Egyasszony, a Rózsaszín ruha, és az Apád előtt ne vetkőzz! szerzőjéről a követői régóta tudják: nemcsak hogy tud főzni, de örömmel eteti is a szeretteit. Egy húsleves, egy sütemény nála mindig túlmutat önmagán, mindig egy gesztus is annak, akinek készíti. Elhúzódó olasz ebédekről, a konyhai sopánkodás művészetéről és a kétlakiság szépségeiről beszélgettünk.

Kormos Lili

További cikkek

Ez történik, ha egy hónapig nem eszel húst és tejterméket

Egyre többen kezdik a hús elhagyásával az új évet: a Veganuár évről évre népszerűbbé válik, ami nem csoda, a húsfogyasztás visszafogása az egészségnek is jót tesz. Más kérdés, hogy a veganizmusnak milyen előnyei és hátrányai vannak – de az biztos, hogy rövid távon kifejezetten hasznos elhagyni az állati eredetű termékeket.