Ezek lesznek 2022-ben a legnépszerűbb diéták

Ismét sokféle diéta debütált az utóbbi időben, de ezek sem tudták letaszítani a dobogóról a régi, megszokott és már bevált étrendeket. Nézzük, melyek lesznek 2022-ben a húzódiéták!

Bár minden évben érkezik egy-egy újabb diéta, úgy tűnik, egyik sem tudja lepipálni a már évtizedek óta sikeresen működő étrendeket. A U. S. News minden évben rangsorolja a legjobb diétákat, a listán pedig általában ez a 3 diéta végez. Nem volt ez másként tavaly sem, nézzük, melyek lesznek 2022-ben a legnépszerűbb diéták.

Mediterrán diéta

Ez a diéta könnyen betartható, és változatos étkezési módot kínál. Tulajdonképpen ez egyfajta életszemlélet, amely nem a korlátozásokra, hanem az egészségesen elkészített, ízletes fogásokra koncentrál. Rengeteg zöldség és gyümölcs, sok hüvelyes és teljes kiőrlésű gabona, könnyű húsok, sok hal és tengeri herkentyű, valamint a jó minőségű zsiradékok, mint az olívaolaj és olajos magvak állnak a diéta középpontjában.

A tojást és a tejtermékeket sem tiltja, csupán kordában tartja, valamint az édességek és vörös húsok sem teljesen tiltólistások benne, néha ezek is fogyaszthatók.

DASH-diéta

Ez a diétás étrend alapvetően a magas vérnyomás megállításáért született. Ez a fogyókúra káliumban, kalciumban, magnéziumban, élelmi rostokban és fehérjében gazdag, miközben alacsony a telített-, valamint a transzzsírsavtartalma.

Alapja a zöldségek, a gyümölcsök és a zsírszegény tejtermékek, továbbá fontos részét képezik a halak, a szárnyasok, a hüvelyesek, az olajos magvak és a növényi olajok. A táplálkozási ajánlásoknak megfelelő mennyiségű sót (nátrium) tartalmaz, és korlátozza az édességek, cukrozott italok és a vörös húsok fogyasztását.

Flexitáriánus étrend

A flexitáriánus étrend előtérbe helyezi a természetes eredetű növényi fehérjeforrásokat, de lehetőséget ad az állati eredetű alapanyagok mértékletes fogyasztásának is. Egy jól összeállított, kiegyensúlyozott flexitáriánus étrend hozzájárulhat a testsúly optimalizálásához, valamint egyes krónikus betegségek, mint pl. a szív- és érrendszeri-, egyes daganatos és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentéséhez.

Ebben a diétában alapvetően zöldségeket, gyümölcsöket, hüvelyeseket és teljes értékű gabonákat fogyasztanak. A fehérjebevitelt is a növényi eredetűekből nyerik ki, de alkalmanként azért fogyasztanak húst és egyéb állati eredetű termékeket – de csakis kiváló minőségben.


Még több életmód:

Címlapról ajánljuk

További cikkek