Mindenre képes a házi szakács, ha van otthon tortillája

Minden házi szakács álma egy olyan alapanyag, ami könnyen és sokáig tárolható, bármikor percek alatt elkészíthető, és szinte végtelenül sokszínűen felhasználható. Nos, ennek a kategóriának egészen biztosan a tortilla a nyertese.

Mindig legyen otthon tortilla! És pontosan miért? Az okok szinte megszámlálhatatlanok: az összes étkezés alkalmával készíthetünk belőle valami gyorsat és finomat, lehet alap, köret és kiegészítő is, gyerekjáték a kicsik és nagyok ízlése szerint alakítani, ráadásul olcsó, könnyen beszerezhető, sőt, otthon is elkészíthető. Nézzük, mi mindent tud a tortilla!

Mindenre képes a házi szakács, ha van otthon tortillája

Reggeli

Ha a nap első étkezését izgalmasabbá akarjuk tenni a gyerekek (vagy akár a felnőttek) számára, tegyük ezt tortillával. Kenyér helyett rengeteg különböző fogásban szerepelhet, és talán meghozza a kedvet a korai evéshez is.

Készíthetünk belőle tekercset: ekkor kerülhet bele rántotta, sonka, sajt, különböző zöldségek.

Ilyen formában akár el is csomagolhatjuk a reggelinket, hogy útközben vagy az irodában is egy teljes étkezéssel kezdhessük a munkanapot.

Ha a tekercs túl bonyolultnak tűnik számunkra, egyszerűen halmozzunk mindent a tányérra helyezett, megmelegített tésztalapra. Így az összes értékes szaftot felszívja a tortilla, és ha esetleg megmarad az étkezés végén, lesz mivel tunkolni.

Ebéd

Ami reggel működik, az ugyanúgy használható a nap többi étkezésénél is (persze nem egy napon, jóból is megárt a sok): a töltelékeket felcserélve készíthetünk egy még tartalmasabb tekercset rizzsel, sült hússal, hüvelyesekkel, savanyúsággal vagy friss zöldségekkel.

Használhatjuk a tortillát duplán is: kapjunk elő egy serpenyőt és készítsünk quesadillát. Ennek lényege, hogy sajtot, húst és zöldségeket halmozunk az alsó lapra, majd lefedjük a második lepénnyel, és a serpenyőben addig sütjük, amíg kívülről ropogós, belülről pedig forró és nyúlós-sajtos nem lesz.

Ha éppen nem akarunk főszerepet adni neki, a tortilla kiegészítőként is megállja a helyét. Vágjuk darabokra, pirítsuk meg a sütőben, és kiváló levesbetét lesz belőle, amit kenyérkocka helyett szórhatunk a gőzölgő levesre.

Ugyanilyen formában salátára is kerülhet, a megszokott krutonok helyén biztos sikert aratnak majd a vékony, harsányan roppanó tortilladarabkák.

Vacsora

A leggyorsabb pizza készülhet a konyhánkban, akár egy fárasztó munkanap után is, ehhez elég a tortillához fordulnunk segítségért. Kenjük meg vékonyan szósszal, halmozzuk rá a kedvenc feltéteinket, és már mehet is a sütőbe az egész. Ugyan vékonyabb tésztás, nem olyan légies pizza lesz belőle, mint a klasszikus olasz verzió esetében, de ha gyors és laktató vacsora kell, ennél jobbat keresve sem találhatunk.

Amennyiben lapul a hűtőben néhány izgalmas mártogatós és kence, egy sokszínű, hangulatos tálat állíthatunk össze belőlük vacsorára.

Evőeszközre nem lesz szükség, csupán néhány felmelegített tortillára, ezeket kézzel tépkedve tunkolhatjuk a finomabbnál finomabb krémekbe és szószokba.

A nassolás sem maradhat ki a sorból: készítsünk házi tortillachipset! Vágjuk a kör alakú lapokat cikkekre, vagy tetszőleges formájú (de egyforma méretű) darabokra, kenjük be mindkét oldalukat vékonyan olajjal, ízlés szerint fűszerezzük őket, majd fektessük egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Az egész mehet a sütőbe, ahol pár perc alatt aranybarnára sülnek majd a chipsek. Félúton érdemes megfordítani őket, hogy egyenletesen piruljanak. Ropogtassuk a chipset langyosan vagy hidegen, salsával vagy sajtszósszal, miközben a kedvenc sorozatunkat nézzük.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Gyors és könnyű megoldások a konyhába:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...