Mindenre képes a házi szakács, ha van otthon tortillája

Minden házi szakács álma egy olyan alapanyag, ami könnyen és sokáig tárolható, bármikor percek alatt elkészíthető, és szinte végtelenül sokszínűen felhasználható. Nos, ennek a kategóriának egészen biztosan a tortilla a nyertese.

Mindig legyen otthon tortilla! És pontosan miért? Az okok szinte megszámlálhatatlanok: az összes étkezés alkalmával készíthetünk belőle valami gyorsat és finomat, lehet alap, köret és kiegészítő is, gyerekjáték a kicsik és nagyok ízlése szerint alakítani, ráadásul olcsó, könnyen beszerezhető, sőt, otthon is elkészíthető. Nézzük, mi mindent tud a tortilla!

Mindenre képes a házi szakács, ha van otthon tortillája

Reggeli

Ha a nap első étkezését izgalmasabbá akarjuk tenni a gyerekek (vagy akár a felnőttek) számára, tegyük ezt tortillával. Kenyér helyett rengeteg különböző fogásban szerepelhet, és talán meghozza a kedvet a korai evéshez is.

Készíthetünk belőle tekercset: ekkor kerülhet bele rántotta, sonka, sajt, különböző zöldségek.

Ilyen formában akár el is csomagolhatjuk a reggelinket, hogy útközben vagy az irodában is egy teljes étkezéssel kezdhessük a munkanapot.

Ha a tekercs túl bonyolultnak tűnik számunkra, egyszerűen halmozzunk mindent a tányérra helyezett, megmelegített tésztalapra. Így az összes értékes szaftot felszívja a tortilla, és ha esetleg megmarad az étkezés végén, lesz mivel tunkolni.

Ebéd

Ami reggel működik, az ugyanúgy használható a nap többi étkezésénél is (persze nem egy napon, jóból is megárt a sok): a töltelékeket felcserélve készíthetünk egy még tartalmasabb tekercset rizzsel, sült hússal, hüvelyesekkel, savanyúsággal vagy friss zöldségekkel.

Használhatjuk a tortillát duplán is: kapjunk elő egy serpenyőt és készítsünk quesadillát. Ennek lényege, hogy sajtot, húst és zöldségeket halmozunk az alsó lapra, majd lefedjük a második lepénnyel, és a serpenyőben addig sütjük, amíg kívülről ropogós, belülről pedig forró és nyúlós-sajtos nem lesz.

Ha éppen nem akarunk főszerepet adni neki, a tortilla kiegészítőként is megállja a helyét. Vágjuk darabokra, pirítsuk meg a sütőben, és kiváló levesbetét lesz belőle, amit kenyérkocka helyett szórhatunk a gőzölgő levesre.

Ugyanilyen formában salátára is kerülhet, a megszokott krutonok helyén biztos sikert aratnak majd a vékony, harsányan roppanó tortilladarabkák.

Vacsora

A leggyorsabb pizza készülhet a konyhánkban, akár egy fárasztó munkanap után is, ehhez elég a tortillához fordulnunk segítségért. Kenjük meg vékonyan szósszal, halmozzuk rá a kedvenc feltéteinket, és már mehet is a sütőbe az egész. Ugyan vékonyabb tésztás, nem olyan légies pizza lesz belőle, mint a klasszikus olasz verzió esetében, de ha gyors és laktató vacsora kell, ennél jobbat keresve sem találhatunk.

Amennyiben lapul a hűtőben néhány izgalmas mártogatós és kence, egy sokszínű, hangulatos tálat állíthatunk össze belőlük vacsorára.

Evőeszközre nem lesz szükség, csupán néhány felmelegített tortillára, ezeket kézzel tépkedve tunkolhatjuk a finomabbnál finomabb krémekbe és szószokba.

A nassolás sem maradhat ki a sorból: készítsünk házi tortillachipset! Vágjuk a kör alakú lapokat cikkekre, vagy tetszőleges formájú (de egyforma méretű) darabokra, kenjük be mindkét oldalukat vékonyan olajjal, ízlés szerint fűszerezzük őket, majd fektessük egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Az egész mehet a sütőbe, ahol pár perc alatt aranybarnára sülnek majd a chipsek. Félúton érdemes megfordítani őket, hogy egyenletesen piruljanak. Ropogtassuk a chipset langyosan vagy hidegen, salsával vagy sajtszósszal, miközben a kedvenc sorozatunkat nézzük.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Gyors és könnyű megoldások a konyhába:

Címlapról ajánljuk