Az anyák megmentője – viva tortilla!

Életünk egyik nagy segítsége a – most már bármelyik nagyobb abc-ben, általában 8-10 darabos kiszerelésben kapható – tortilla. Mindig van a hűtőben és rendre el is fogy.

Talán nem véletlen, hogy Mexikó népességének jelentős hányada két ételen nevelkedik. A chilin és a tortillán. Ennek fő magyarázata az alapanyagok elérhetőségében és az étkek gyors elkészítésében rejlik. Utóbbi tényleg nagyon tempósan és változatosan állítható össze. Az eredmény az egyszerűtől a legösszetettebbig befolyásolható néhány aránylag egyszerű praktikával. Kezdjük mindjárt a tortillákhoz adható szószokkal! Nálunk a kefíres változat a legmenőbb, de ha éppen hibádzik a hűtőből, joghurttal is helyettesíthetjük. Íme, egy sajtos tortillaváltozat, melyet a húsimádók egy szelet sonkával dobhatnak fel!

Gréti sajtos tortillareceptje itt >>

Mindegyik tortillát szeretem, de leginkább a sajtos változatot kedvelem. A gyerekeknek azonban szükségük van húsra. A nagy tortillakészítési lázban pedig rájöttem, teljességgel szélmalomharc, ha megpróbálok egyszerre mindegyikük kedvére tenni a készre tekert tortillákkal. Ezért az elmúlt időkben azt a taktikát választottam, hogy a hozzávalókat külön-külön kis tányérokba, tálkákba rakom és a gyerekekre bízom, hogy ki-ki, ízlésének megfelelően készítse el a maga tortilláját. Sok zöldség, pirított, apróra vágott hús – pulyka- vagy csirkemell – és különféle szószok színesítik ilyenkor az asztalt. Csak azután kezdem el a palacsintasütőben megsütni az első tortillalapot, miután már negyedszer hívom csemetéinket az asztalhoz. Hát igen! Azok a sürgős és félbehagyhatatlan teendők máskülönben azt eredményeznék, hogy szénfeketére égnének a tortillák vagy dermedtségbe hűlnének, mire a gyerkőcök kidugják fejüket szobáikból.

Gréti csirkehúsos tortillájának receptje itt >>

Gréti tippje: A tortilla hajtogatását – tányér felett! – mutassuk meg a gyerekeknek. Ha ezt elmulasztanánk, tehetjük is be a következő mosást. Elsőnek a tortilla alsó részének ötödét hajtsuk fel, s csak utána kezdjük el oldalirányba tekerni a finomságot!

Az ízletes tortillák készítésének szépségére már 15 éves kis-nagylányunk is rákapott. Olyan napokon, amikor a menzai ebéd nem nyeri el tetszését, hazasiet és gyorsan készít magának egyet. Ennek egyetlen hátulütője csak az, hogy már kétszer is elfelejtette kikapcsolni a főzőlapot, macskánk tappancsának legnagyobb bánatára. Egyre több helyen látni Budapesten mexikói gyorséttermet. A falon pedig az áll, persze spanyolul: Istennek köszönet, hogy megteremtette a tortillát!

Gréti: sulikezdés, avagy a szendvicspara >>

Jövő héten a szeptemberi szüret és a szőlő kerül középpontba, addig is jó tortillatekercselést kívánok!

Gréti

Gréti korábbi írásai itt >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Címlapról ajánljuk

Ehető ajándékok karácsonyra

Gongolkodjatok idén ehető ajándékban karácsonyra! Legyen szó bármilyen édes házi apróságról a gumicukortól a lekvárig, biztos, hogy örülni fognak az ajándékozottak!

Nosalty

További cikkek