Ettől lesz a házi pizzatésztád levegős és ropogós

Ha egyszer belekezdünk a házi pizzák készítésébe, bizony nincs megállás. Folyamatosan tökéletesítjük az otthoni receptünket, hogy minél közelebb kerüljünk egy minőségi pizzához. Ebben segítség lehet a lenti tipp, aminek eredménye a fantasztikusan levegős tészta.

A házi pizzatészta igen kényesen tud viselkedni, szinte bármilyen körülmény hatással lehet az állagára. A liszt minősége, a víz és levegő hőmérséklete, az élesztő kora, de még a tengerszint feletti magasság is mind befolyásolja a végeredményt. Persze nem ördöngösség dolgozni vele, főleg, ha van néhány trükk a tarsolyunkban, amivel tökéletes lesz a házi pizzatészta.

Ettől lesz a házi pizzatésztád levegős és ropogós

Az autolízis könnyebb, mint gondolnánk

Ez a nagyon tudományosan hangzó folyamat, az autolízis teszi lehetővé számunkra, hogy sokkal levegősebb tésztát tudjunk dagasztani. Persze semmi bonyolult nincsen benne, ha lebontjuk az alapokig, egy egészen hétköznapi művelet ez.

Tulajdonképpen az autolízis során az történik, hogy a lisztet és vizet előre összekeverjük, majd hagyjuk pihenni.

Ilyenkor még semmi más nincs a tésztában, egyedül a liszt és a víz kerül a tálba. Nem kell komolyabban kidolgozni, elég, ha pár mozdulattal összekeverjük. Lefedve, szobahőmérsékleten hagyjuk pihenni.

Mi történik ilyenkor?

Mint a legtöbb tészta esetében, itt is a glutén kerül a főszerepbe. Az autolízis során a gluténszálak ugyan elkezdenek kialakulni, de sokkal lazábbak lesznek, mint egy klasszikus dagasztás során.

Ahogy a víz hidratálja a lisztet, erősebb, rugalmasabb tészta alakul ki. A pihentetés következtében, a tésztával sokkal könnyebb lesz dolgozni, a nyújtás és formázás is egyszerűbb lesz.

Hogyan csináljuk?

A megszokott receptünkön nem kell semmit változtatni. Egyszerűen csak keverjük össze a lisztet és a vizet (hagyjunk egy keveset az élesztő felfuttatásához), majd lefedve hagyjuk egy órát pihenni.

Persze, ha rohanunk, egy fél óra is elég lesz, és tovább is hagyhatjuk pihenni a tésztát, ha úgy szeretnénk. A hűtőben akár egész éjszakára betehetjük, így még alaposabb lesz az autolízis.

Ha letelt az idő, keverjük hozzá a többi alapanyagot (sót, élesztőt, esetleg olajat). Nem kell dagasztani, csak addig dolgozzuk, amíg egységes tésztát nem kapunk.

Pihentessük szobahőmérsékleten még egy órát, majd tegyük a hűtőbe, legalább egy egész éjszakára. Amikor másnap elővesszük a tésztát, már kezdődhet is a pizzasütés.

A módszer előnyei

Levegősebb és ropogósabb tésztát fogunk kapni, ami egyenletesen barnul. Mivel rugalmasabb a tészta, vékonyabbra tudjuk dolgozni (szigorúan kézzel, a sodrófát felejtsük el). A hosszabb érlelési idő miatt ízben is sokkal mélyebb, karakteresebb lesz.

Ugyan hosszabb idő, amíg elkészül, és várakozni kell rá, ezt a plusz befektetést visszanyerjük máshol. A keverésen kívül ugyanis alig kell gyúrni a tésztát, nem fogunk kifulladni a rengeteg dagasztásban.

Kevesebb munka, fényévekkel jobb tészta és minőségi pizza vár ránk, ha bevetjük ezt az egyszerű trükköt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Tökéletesítsd az összes házi receptet:

Forrásunk volt

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek