Rebarbara, a (szinte) ismeretlen, fanyar tavaszi kedvenc

Savanykás, fanyar íze miatt könnyű rajongani érte, és aki ismeri, tényleg imádja. Kitűnően párosítható édes alapanyagokkal, szezonális barátjával, az eperrel nagyon jóban vannak. Mire és miben jó a rebarbara?

A rebarbara valamilyen oknál fogva kimarad legtöbbünk konyhájából, kevesen használjuk, pedig érdemes legalább egy isteni pitébe belesütni, ha beindul a szezon – azaz mostanában, május táján. A halványító zellerhez hasonlító, pinkes szárú és fanyar, savanykás ízű zöldség kiválóan illik édesebb gyümölcsökhöz, ízekhez, legismertebb barátja pedig az eper.

Rebarbara

A rebarbara (Rheum rhabarbarum) terjedelmes bokorrá növő évelő növény, amely hatalmas levelei és piros levélnyelei miatt akár dísznövénnyé is avanzsálhat.

A rebarbara különleges tápanyagokban gazdag, szóval érdemes beilleszteni abba a rövid időszakba, amikor frissen kapható.

Élettani hatásai:

  • magas almasav-, citromsav- és oxálsavtartalmú zöldség
  • 100 gramm növényben mindössze 16 kalória van, ami roppant kevés
  • magas a rosttartalma
  • értékes cseranyagokat, flavonoidokat, polifenolokat tartalmaz
  • gazdag A-, B1-, B2- és C-vitaminban és niacinban is
  • ásványi anyagok közül kiemelkedően sok kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas és szelén található benne

Ne csak főzve, kompótnak használjuk, mert ennél jóval sokoldalúbb: mehet levesbe, süteményekbe, pitékbe, lekvárba, pohárkrémekbe, de akár húsok mellé is!

Epres-rebarbarás rácsos pite, recept itt!

Minden édesebb gyümölcs jól érvényesül mellette illetve vele együtt: kombinálhatjuk körtével, édesebb almákkal, málnával, őszibarackkal, áfonyával.

Tudtad?

A rebarbarának két veszélyes összetevője is van: az oxálsav a leveleiben, amelyek ezért nem fogyaszthatók, illetve az antrakinon, ami hashajtó hatású.

A rebarbara gyökeréből készített hajöblítő a szőke hajat világosítja. Ehhez egy maréknyi felaprított rebarbarát kell 2,5 deci vízben negyed órán keresztül főznünk, majd leöblítenünk a hajunkat.

Forrásaink voltak.


Még több alapanyag itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...