Húsvéti kalács: három-, hat-, sőt, kilencfonatú technikát is mutatunk

A kalácsfonás sok mindenkit elrettent, pedig nem is akkora ördöngösség szép fonatokat készíteni, csak gyakorolni kell. Az alábbi összefoglaló videó segít a mesterség elsajátításában. A közelgő húsvéti ünnepeken be is vethetjük a tanultakat!

Kiskoromtól kezdve elvarázsolt a kalácsfonás, akkor még csak a hármast láttam inkább – a mi kis családunkban nincs túlbonyolítva a hadművelet –, viszont később megbűvölve figyeltem az akár kilenc szálból álló kalácsokat a virtuális világ bugyraiban.

Húsvéti kalács: három-, hat-, sőt, kilencfonatú technikát is mutatunk

A fonás mestersége

Az alábbi videóban a kalácsfonás iskolájában a hármas fonattól haladva fokozatosan a kilencesig jutunk, mindeközben egy bűbájos angol akcentust hallgathatunk. A videó magáért beszél, szóval az is érteni fogja, aki nem beszél angolul.

Ha valaki az itthon megszokott hosszúkás formák helyett kerek kalácsot készítene, akkor lesse meg az alábi videót, ahol nyolc féle trükköt is megtanulhatunk:

Javaslom, hogy ne a tésztán gyakoroljunk, inkább keressünk a lakásban valami hosszú eszközt. Lehet ez cipőfűző, gumipók – ami a kezünkbe akad – , csíptessük őket össze a végüknél, akasszuk fel valahova, és indulhat a gyakorlás!

A kulcs lépés: tippek kelesztéshez

Lévén, hogy pékáruról van szó, a lényeg a kelesztésben rejlik. Dolgozzunk kovásszal vagy élesztővel, a tészta állapotára jó mérce (persze, miután már letelt a receptben írt kelesztési idő), ha az ujjbegyünkkel lágyan benyomjuk a tésztát két másodpercre.

Onnan tudhatjuk, hogy a tésztánk elég ruganyos és jól megkelt, ha egy kis mélyedés keletkezik, majd lassan eltűnik. Ekkor bátran dolgozhatunk vele tovább.

Fonási tippek:

  • Szánjuk rá az időt a fonatcsíkok formázására! Legyen határozott a testtartásunk, és dolgozzunk magabiztos, de lágy mozdulatokkal. A cél, hogy középen gömbölyded, a vége felé elvékonyuló csíkokat kapjunk.
  • A középen túl duci csík sem jó, mert akkor egyenetlenül fog sülni a kalácsunk, szóval erre is figyeljünk!
  • A kelesztési időt úgy is kalibrálhatjuk, hogy a kinyújtott csíkokat pihentetjük kicsit hűtőben, vagy pulton (ez egyes receptekben is így szerepel). Érdemes kipróbálni, mert némi hűtés után könnyebb bánni a tésztával.
  • Fonás közben ne húzzuk a tésztát, mert akkor egyenetlen lesz a kalácsunk. Inkább gyúrjuk kicsit nagyobbra azokat a csíkokat.
  • Ne felejtsük el a kalácsvégeknél a tésztát alágyűrni, nehogy szétjöjjön sütés közben!

Hol süssük?

Egy szinttel a középső alatt.

Nos, remélem, hogy így tényleg élmény lesz a kalácsfonás! Sok sikert!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Nincs húsvét kalács nélkül:

Címlapról ajánljuk

További cikkek