6 különböző vajkrémet mutatunk tortákhoz és süteményekhez

A cukrászat néha olyan, mint egy sűrű erdő, amiben folyton eltéved az ember. Például a különböző vajkrémek témája is nehezen navigálható, de ne aggódjunk, itt a segítség!

Ha jártasak vagyunk a házi cukrászatban, észrevehettük, hogy a különböző vajkrémes torták nem mindig ugyanazt a receptet használják a bevonáshoz. Persze a vaj és a cukor mindig alap, de ezen túl elágazik az elkészítés útja: más módszerekkel és hozzávalókkal, egymástól teljesen eltérő vajkrémes tortákat hozhatunk létre. Lássuk, mit tud a német, amerikai és francia krém!

Cukrásziskola: 6 különböző vajkrémet mutatunk tortákhoz és süteményekhez

Alapszabályok

Egy teljesen általános vajkrém, amit a torta lapjai közé és külsejére kenünk, a legtöbbször vaj és cukor keverékével indul. A dolog persze nem ilyen egyszerű, a sikerhez néhány dolgot be kell tartanunk.

Például nagyon fontos, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékleten legyen. Sokkal könnyebb dolgunk lesz a keveréssel és annak is kisebb lesz az esélye, hogy a krém darabos lesz vagy szétesik.

Azért ne legyen olvadt a vaj: elég, ha annyira puha, hogy az ujjunkkal be tudjuk nyomni. Ha már folyik és a felszíne nagyon zsírosnak tűnik, tegyük vissza a hűtőbe pár percre.

Amerikai vajkrém

A legegyszerűbbel kezdjük: ez a verzió képezi az alapot, mindössze vaj és cukor kell hozzá. Ezt a kettőt kell habosra keverni robotgéppel. Néha adnak hozzá vaníliát az íze miatt illetve egy kevés tejet, hogy lágyabb legyen.

Mivel nagyon intenzíven édes, érdemes kis adagokban használni: például muffinok tetején. Egy egész torta bevonására használjunk másik fajtát.

Svájci vajkrém

Itt nem vajjal kezdünk, hanem tojásfehérjével. Gőz fölött keményre keverjük a fehérjét a cukorral. Ez a lépés azért fontos, mert a nyers tojás az óvatos hő hatására megfő és biztonságosan fogyasztható lesz. A kihűlt habot végül a puha vajjal kikeverjük.

Sokkal könnyedebb, mint az amerikai, ezt a tulajdonságát a fehérjékbe vert levegőnek köszönheti. Színben a legfehérebb, szinte világít. Tortákhoz nagyon jó választás.

Olasz vajkrém

Nagyon hasonlít a svájcira, hiszen ez is tojásfehérjét használ. Annyi különbség van, hogy nem gőz fölött készül a hab, hanem forró cukorszirupot kell hozzáönteni. Ez fogja „megfőzni” a tojást. A vajat akkor adjuk hozzá, ha már nem meleg.

A svájcihoz hasonlóan alkalmazzuk. A szirup miatt egy kicsit fényesebb lesz.

Francia vajkrém

Ebben a verzióban egész tojást és tojássárgáját keverünk el a cukorsziruppal. Ebből egy krémes, gazdag és halványsárga krém lesz, amit levegősre dolgozunk a vajjal.

Az összes közül a legkülönlegesebb színű: a tojások miatt halványsárga lesz. Azonban ezt is érdemes kis adagokban a süteményekre kenni, mivel krémes gazdagsága nagyon könnyen eltelít.

Német vajkrém

Két lépésben készül a német fajta: először egy sűrű főzött pudingot kell csinálnunk. Ez a jól ismert cukrászkrém tejből, tojásból, cukorból és keményítőből áll össze. Ehhez adagoljuk majd kockánként a vajat.

Kifejezetten nem alkalmas sütemények külsejére, mert nem annyira sűrű, mint az előzőek. Inkább a tortalapok közé, muffinokba kerülhet töltelékként.

Pudingos vajkrém

A német krém „szegényebb” kistestvére ez a recept: a cukrászkrém ugyanis nem tojással, hanem liszttel vagy keményítővel (esetleg a kettő keverékével) készül. A többi részletben megegyezik az elkészítésük.

Mivel ez a legkönnyebben ízesíthető, akkor vegyük elő ezt a verziót, ha izgalmas ízekkel szeretnénk bevonni a tortánkat. A puding alapját képező tejbe szinte bármilyen extrát (fűszerek, csokoládé, karamell) beletehetünk.

Ismered a tökéletes krémes torta titkát? Nyűgözd le vele az egész országot!

Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer! Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!

Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!


Cukrászdát nyithatunk a konyhában:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

További cikkek